Geschiedenis

Bachelor of Arts (BA) in Geschiedenis

Als je het verleden kent, ben je beter in staat de wereld van nu te begrijpen. Ben je het eens met deze stelling, dan is geschiedenis jouw vak. Erasmus-historici staan bekend om hun brede oriëntatie.

Bachelor of Arts in Geschiedenis (BA)

Studenten Geschiedenis in Rotterdam zijn enthousiast en ambitieus. Ze hebben een passie voor het verleden, maar ze zijn ook gericht op de toekomst. Rotterdamse studenten zijn geïnteresseerd in de vraag naar de historische achtergronden van de huidige samenleving. Ze kunnen maatschappelijk relevante vragen vertalen naar historische contexten.

In Rotterdam geloven we in een brede benadering van geschiedenis. Dus kijken we voortdurend naar de economische, sociale, politieke en culturele kant hiervan. Die brede benadering vind je voortdurend terug tijdens de opleiding.

Met de bacheloropleiding Geschiedenis verschaf je jezelf een solide wetenschappelijk fundament. Je vermogen om langetermijnproblemen te analyseren en over de bevindingen te communiceren maakt je geschikt voor functies als beleidsmedewerker, redacteur, conservator, politicus, journalist en onderzoeker.

Waarom een Bachelor Geschiedenis studeren in Rotterdam?

Je studeert Geschiedenis:
 • omdat het verleden je fascineert;
 • omdat je ervan overtuigd bent dat historisch inzicht helpt om actuele maatschappelijke ontwikkelingen te begrijpen.

In Rotterdam hebben wij extra aandacht voor:

 • economische, sociale, politieke en culturele aspecten;
 • niet-westerse geschiedenis;
 • de relatie tussen media en maatschappijhistorische processen.

Carrièremogelijkheden na een Bachelor in Geschiedenis

De tijd dat historici ofwel onderzoeker ofwel leraar konden worden is voorbij. Zeker voor Rotterdamse historici geldt dat alle hoeken van de arbeidsmarkt binnen bereik liggen. In het bedrijfsleven en bij de overheid, in de media en de culturele industrie werken geschiedkundigen. En natuurlijk werken ze ook als docent en wetenschapper.

 

Meer informatie over: Carrièremogelijkheden na een Bachelor in Geschiedenis

Leerdoelen Bachelor in Geschiedenis

 Na je opleiding Geschiedenis:
 • ken je de grote lijnen van het historisch proces van oude en moderne beschavingen;
 • kun je historische verschijnselen naar bijvoorbeeld politieke, culturele en mediacommunicatieve aspecten analyseren;
 • kun je snel informatie opsporen om historische vraagstellingen op te lossen;
 • weet je hoe historische processen doorwerken in de huidige samenleving.

Inhoud van de opleiding Bachelor in Geschiedenis

In het eerste jaar van de bachelor Geschiedenis volg je hoorcolleges en werkgroepen. De stof uit de hoorcolleges wordt verdiept in werkgroepen. Je discussieert over de stof, houdt presentaties en schrijft werkstukken. In het tweede en derde jaar volg je voornamelijk werkcolleges. Je werkt in kleine groepen aan een onderwerp. Ook oefen je met het uitvoeren en presenteren van onderzoek.

Om je verder te bekwamen in onderzoek volg je in het derde jaar Geschiedenis een onderzoekscollege. Daarin leer je welke bronnen je kunt gebruiken en hoe je bijvoorbeeld gegevens uit interviews en enquêtes in je onderzoeksverslag verwerkt. We werken met digitale leeromgevingen en internet. Het kan dus gebeuren dat je in plaats van een artikel een online film bestudeert.


Meer informatie over: Inhoud van de opleiding Bachelor in Geschiedenis 

Doelgroep Bachelor in Geschiedenis

Ben je geïnteresseerd in de culturele, economische, sociale en politieke aspecten van de samenleving in heden en verleden? Houd je van schrijven, lezen en analyseren van teksten? En wil je met behulp van het verleden verklaren wat er vandaag gebeurt? Dan is geschiedenis jouw vak. Zonder geschiedenis geen identiteit!

Toelatingseisen Bachelor in Geschiedenis

Om een opleiding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam te mogen beginnen, zijn er diverse toelatingseisen. Je kan worden toegelaten met:

Inschrijven Bachelor in Geschiedenis

Aanmelden voor een bacheloropleiding van de Erasmus Universiteit Rotterdam kan via Studielink. Je maakt daar een account aan en selecteert de opleiding van je keuze. Daarna komt de EUR in actie. Wij kijken of jij toegelaten kunt worden voor je gekozen opleiding en sturen je meer informatie.


Meer informatie over: Inschrijven voor een bacheloropleiding  

Aansluiting Masteropleidingen Bachelor in Geschiedenis

Met een masteropleiding verdiep je je kennis en vaardigheden. Je krijgt volop gelegenheid om je studie zelf vorm te geven. We stellen wel hoge eisen aan zelfstandig werken en intellectuele nieuwsgierigheid.
Je kunt kiezen uit drie masteropleidingen

 • Maatschappij Geschiedenis;
 • Media Studies; 
 • Research Master Early Modern Intellectual History.


Meer informatie over: Aansluiting Masteropleidingen Bachelor in Geschiedenis