Klinische Technologie

Bachelor of Science (BSc) in Klinische Technologie

Geavanceerde scans en op maat 3D-geprinte kunstorganen: medische technologie is niet meer weg te denken uit de zorg. Deze innovatieve behandelmethoden vragen echter om een nieuw soort medisch professional. Iemand met medische én technische kennis, die de brug slaat tussen de geneeskunde, techniek en de patiënt.

Met de opleiding Klinische Technologie wordt je een technisch-medisch professional en je zet jouw expertise in binnen een medisch behandelteam voor een optimale diagnose en behandeling van de patiënt. Met jouw profiel vergemakkelijk je de introductie van technologische vernieuwingen in de zorgen maak je het verschil in de gezondheidszorg van de toekomst.

De opleiding is een gezamenlijk initiatief van de Erasmus Universiteit Rotterdam (Erasmus MC), de TU Delft en het Leids Universitair Medische Centrum. De opleiding is in ontwikkeling en het streven is in september 2014 van start te gaan. Voor de opleiding zal een numerus fixus worden aangevraagd. Like Klinische Technologie op Facebook voor het laatste nieuws over deze nieuwe opleiding.

Waarom een Bachelor Klinische Technologie studeren in Rotterdam?

Waarom een Bachelor Klinische Technologie studeren?

  • Dé combinatie voor ambitieuze studenten met uitstekende sociale vaardigheden.
  • Veelzijdig en innovatief op het grensvlak van geneeskunde en techniek.
  • Jij bent een belangrijke schakel in het veilige toepassen van geavanceerde medische technologieën.
  • De gelegenheid om met zeer geavanceerde onderzoeksfaciliteiten te werken.
  • Het beste van drie instituten van wereldniveau in Delft, Leiden en Rotterdam.

Carrièremogelijkheden na een Bachelor in Klinische Technologie

Na het afronden van de bacheloropleiding Klinische Technologie en een aansluitende master, bijvoorbeeld de masteropleiding Clinical Technology ben je een gecertificeerd klinisch technoloog. De vooruitzichten voor klinisch technologen op de arbeidsmarkt zijn veelbelovend. Techniek wordt steeds belangrijker binnen de  gezondheidszorg en zorgt voor een groeiende behoefte aan technisch onderlegde medische professionals. Daarnaast staat de industrie te springen om mensen met een technische achtergrond en zou je aan de slag kunnen als onderzoeker bij universiteiten in de richting van medische technologie.

Leerdoelen Bachelor in Klinische Technologie

Wat leer je tijdens de bacheloropleiding Klinische Technologie?

Klinische Technologie is een multidisciplinaire opleiding. Je maakt zowel kennis met de geneeskunde als de medische technieken die daarin worden gebruikt. Naast deze kennis komen ook andere aspecten aan bod als klinische en communicatieve vaardigheden en is er aandacht voor ondersteunende vakken als statistiek en academische vorming. Je verwerft zo alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om met geavanceerde medische technologieën te werken en deze optimaal in te zetten voor het welzijn van de patiënt. 

Inhoud van de opleiding Bachelor in Klinische Technologie

De bachelor Klinische Technologie is een driejarige opleiding. Je volgt een programma dat bestaat uit een combinatie van hoorcolleges, begeleide studiegroepen, laboratoriumtraining en klinische vaardigheden. De meeste colleges zijn aan de Technische Universiteit Delft, de klinische begeleide studiegroepen en practica vinden veelal plaats in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) of het Erasmus MC.

De kracht van een klinisch technoloog is dat hij of zij medische en technische kennis samenbrengt waarbij de focus ligt op een directe bijdrage aan het welzijn van de patiënt. Daarom worden de medische en de technische vakken in de opleiding al direct samen gegeven. De vakken staan niet naast elkaar, maar zijn samenhangend ingedeeld langs zeven orgaansystemen, bijvoorbeeld hart/long. Van deze orgaansystemen leer je zowel de geneeskundige principes (anatomie, fysiologie en pathologie) als de relevante technische aspecten (bv. krachten die een spier kan opwekken, de werking van een hartlongmachine en het computermodel van de doorbloeding van de hartspier- operatierobot). Zo is de werking van het hart en de bloedsomloop gekoppeld aan het vak stromingsleer en in het vak signaaltheorie leer je meetsignalen van het neurale en zintuiglijke systeem op wiskundige wijze te beschrijven.

Doelgroep Bachelor in Klinische Technologie

De opleiding is geschikt voor vwo-scholieren met een NT-profiel met biologie of een NG-profiel met wiskunde B en natuurkunde. Je bent een onderzoekende, nieuwsgierige student met een sterke interesse in geneeskunde én techniek. Je wilt graag weten hoe iets werkt en hoe je het kunt verbeteren of herstellen als het stuk is. Je hebt daarbij bijzondere interesse voor het menselijk lichaam. Daarnaast ben je sociaal en lijkt het je erg leuk je optimaal in te zetten voor het welzijn van de patiënt.

Toelatingseisen Bachelor in Klinische Technologie

Je kunt aan de bacheloropleiding Klinische Technologie beginnen als je in het bezit bent van een Nederlands vwo-diploma met één van de volgende profielen: 

  • Natuur en techniek (NT) mét biologie
  • Natuur en gezondheid (NG) mét natuurkunde en wiskunde B

Om de kwaliteit van de opleiding te garanderen zal de bacherloropleiding Klinische Technologie waarschijnlijk een numerus fixus hanteren. In het jaar 2014-2015 kunnen waarschijnlijk 100 studenten aan de opleiding beginnen.

Inschrijven Bachelor in Klinische Technologie

Aanmelden voor een bacheloropleiding van de Erasmus Universiteit Rotterdam kan via Studielink. Je maakt daar een account aan en selecteert de opleiding van je keuze. Daarna komt de EUR in actie. Wij kijken of jij toegelaten kunt worden voor je gekozen opleiding en sturen je meer informatie.


Meer informatie over: Inschrijven voor een bacheloropleiding

Aansluiting Masteropleidingen Bachelor in Klinische Technologie

Na de bacheloropleiding kun je doorstromen naar verschillende masteropleidingen, zoals de vervolgmaster Clinical Technology die nog opgezet gaat worden door de drie universiteiten of de bestaande vervolgmaster Technical Medicine (Universiteit Twente). Tijdens deze masters verdiep je je kennis van het vakgebied en je studeert af als klinisch technoloog. Ook kan een selecte groep van studenten waarschijnlijk per 2017-2018 met een aanvullend schakeljaarprogramma vanuit de bacheloropleiding Klinische Technologie doorstromen naar de master Geneeskunde bij het LUMC of Erasmus MC. Tot slot bestaat er de mogelijkheid door te stromen naar de master Biomedical Engineering aan de TU Delft.