Pedagogische Wetenschappen

Bachelor of Science (BSc) in Pedagogische Wetenschappen

Bij de bachelor Pedagogische Wetenschappen aan de Erasmus Universiteit bestudeer je de opvoeding en ontwikkeling van kinderen, met een typisch Rotterdamse aandacht voor culturele diversiteit.

De bachelor Pedagogische Wetenschappen aan de Erasmus Universiteit kent twee richtingen: (Ortho)pedagogiek en Onderwijswetenschappen.

(Ortho)pedagogiek bestudeert leerproblemen, gedragsproblemen en de ontwikkeling en opvoeding van kinderen. Onderwijswetenschappen houdt zich bezig met het ontwerpen en onderzoeken van effectief onderwijs voor kinderen, adolescenten en volwassenen.

Kleinschalig, intensief onderwijs en kritisch, analytisch denken staan voorop. Naast invloeden uit de ontwikkelingspsychologie en de biomedische wetenschappen is er aandacht voor de multiculturele omgeving waarin opvoeding en onderwijs plaatsvindt in de stad Rotterdam.

De opleiding is in 2012 en 2013 door Elsevier en in 2013 door Keuzegids verkozen tot de beste Pedagogische Wetenschappen opleiding van Nederland. De opleiding scoort hoog op de inrichting van de opleiding, het kleinschalige en intensieve onderwijs, de faciliteiten en de docenten.

Waarom een Bachelor Pedagogische Wetenschappen studeren in Rotterdam?

Pedagogische Wetenschappen in Rotterdam biedt:

 • actuele inzichten over opvoeding en onderwijs;
 • sterke verbinding tussen kennis en professionele vaardigheden;
 • dynamische en diverse context van de stad Rotterdam;
 • kleinschalig en uitdagend onderwijs;
 • in 2012 door studenten verkozen tot beste opleiding van Nederland;
 • high-tech elektronische leeromgeving.

Carrièremogelijkheden na een Bachelor in Pedagogische Wetenschappen

Een carrière na de bachelor is mogelijk, maar wie als gekwalificeerd pedagoog wil werken heeft een masteropleiding nodig. Het masterdiploma biedt aan alle pedagogen en onderwijswetenschappers een scala aan interessante carrièremogelijkheden. Zowel binnen Rotterdam als daarbuiten.

 

Meer informatie over: Carrièremogelijkheden - Bachelor in Pedagogische Wetenschappen

Leerdoelen Bachelor in Pedagogische Wetenschappen

Na je opleiding Pedagogische Wetenschappen kun je:

 • pedagogische vraagstukken analyseren;
 • bijdragen leveren aan innovatieve ontwikkelingen in opvoeding en onderwijs;
 • diagnosticeren en een behandelingsplan opstellen bij kinderen met (leer)problemen;
 • goed samenwerken met mensen die sociaal en cultureel verschillen;
 • de weg vinden in hoe jeugdzorg en onderwijs functioneren.

Inhoud van de opleiding Bachelor in Pedagogische Wetenschappen

De bachelor Pedagogische Wetenschappen duurt drie jaar. Een studiejaar bestaat uit acht blokken van vijf weken. Elk blok is gewijd aan een specifiek onderwerp en besteedt aandacht aan zowel theorie als praktijk.

Het unieke van Pedagogische Wetenschappen in Rotterdam is de probleemgestuurde aanpak. Met zo’n tien medestudenten bestudeer je pedagogische problemen en ga je op zoek naar informatie in wetenschappelijke boeken en tijdschriften. Onze high-tech elektronische leeromgeving Eduweb biedt innovatieve ondersteuning bij het leren, bijvoorbeeld met video’s, animaties en toegang tot sociale media. Daarnaast leer je vaardigheden die van pas komen in je latere beroep, zoals gespreks- en onderzoeksvaardigheden, diagnostiek en behandelmethoden.


Meer informatie over: Inhoud van de opleiding Bachelor in Pedagogische Wetenschappen

Doelgroep Bachelor in Pedagogische Wetenschappen

De opleiding Pedagogische Wetenschappen is voor mensen die alles willen weten over de opvoeding en het onderwijs van kinderen en hun ontwikkeling. Wil je problemen helpen oplossen voor kinderen, ouders en leerkrachten? Wil je bijdragen aan beter onderwijs? Heb je affiniteit met kinderen die leer- of gedragsproblemen hebben? Dan is deze opleiding écht iets voor jou!

Toelatingseisen Bachelor in Pedagogische Wetenschappen

Om toegelaten te worden tot de Bachelor in Pedagogische Wetenschappen zijn er verschillende mogelijkheden:

Inschrijven Bachelor in Pedagogische Wetenschappen

Aanmelden voor een bacheloropleiding van de Erasmus Universiteit Rotterdam kan via Studielink. Je maakt daar een account aan en selecteert de opleiding van je keuze. Daarna komt de EUR in actie. Wij kijken of jij toegelaten kunt worden voor je gekozen opleiding en sturen je meer informatie.


Meer informatie over: Inschrijven voor een bacheloropleiding

Aansluiting Masteropleidingen Bachelor in Pedagogische Wetenschappen

Na een succesvolle afronding van je de bachelor kun je rechtstreeks doorstromen naar de Engelstalige masteropleiding Pedagogy and Education aan de EUR. Deze masteropleiding biedt twee specialisaties: Pedagogiek en Onderwijswetenschappen. Binnen de specialisatie Pedagogiek zijn er twee routes: Algemene en Gezinspedagogiek of Orthopedagogiek.

 

Meer informatie over: Aansluiting Masteropleidingen - Bachelor in Pedagogische Wetenschappen