Schooldecanen en mentoren   Nieuws   detail

Tiende Rotterdam Lezing door prof.dr. Jos de Mul

Reflectie op het Fortuynisme

Op woensdag 2 mei 2012 sprak prof.dr. Jos de Mul, hoogleraar Filosofie van Mens en Cultuur aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam, de tiende Rotterdam Lezing uit. In de lezing ‘Op weg naar het beloofde land. Pim Fortuyn en het politieke messianisme’ blikte De Mul terug op de opkomst en de ondergang van Pim Fortuyn en ging hij in op het Fortuynisme in de lokale Rotterdamse en nationale politiek.

De avond werd geopend door mw. Jantine Kriens, loco-burgemeester van Rotterdam, en prof.dr. Henk Schmidt, rector magnificus van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na afloop van de lezing gaven Jutta Chorus (journaliste en schrijfster van het boek ‘In de ban van Fortuyn’) en dr. Willem Schinkel (socioloog aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en auteur van het recent verschenen boek ‘De Nieuwe Democratie’) een kritische reflectie op de woorden van De Mul. Het levendige, afsluitende debat met de zaal werd gemodereerd door Leon Verdonschot.

De tekst  van de Rotterdam Lezing is hier terug te vinden (PDF).
De tekst van het co-referaat van Willem Schinkel is hier terug te vinden (PDF).
De tekst van het co-referaat van Jutta Chorus is hier terug te vinden (PDF).

De video-opnamen van de lezing zijn binnenkort terug te zien op de website www.rotterdamlezing.nl.

Over de Rotterdam Lezing
De Rotterdam Lezing is een samenwerkingsverband tussen de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Rotterdamse organisaties RADAR en de Pauluskerk. De Rotterdam Lezing is tien jaar geleden op initiatief van de Erasmus Universiteit Rotterdam en het studentenpastoraat gestart als reactie op de maatschappelijke ‘revolte’ die werd veroorzaakt door het optreden en de dood van Pim Fortuyn.
www.rotterdamlezing.nl

Over prof. dr. Jos de Mul
Prof. dr. Jos de Mul is hoogleraar Filosofie van Mens en Cultuur aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De Mul schreef in 2011 het boek ‘Paniek in de Polder. Polytiek en populisme in Nederland.’, waarin hij analyseert wat er aan de hand is in het vanouds zo tolerante Nederlandse paradijs.
www.demul.nl

Nadere informatie:

Persvoorlichting Erasmus Universiteit Rotterdam, (010) 408 1216 of press@remove-this.eur.nl

Publicatiedatum: 03 mei 2012