Schooldecanen en mentoren   Nieuws   detail

Essay en debat met dr. Willem Schinkel herdenking 14 mei bombardement op Rotterdam

Van: 14 mei 2012 17:30
Tot: 14 mei 2012 20:30

Locatie:
Zaal De Unie, Mauritsweg

Essay en debat dr. Willem Schinkel in het kader 14 mei herdenking bombardement op Rotterdam

In zijn nieuwe essay onderzoekt Willem Schinkel, socioloog aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, de zoektocht van de Rotterdammer naar het hart van de stad, welke de stad verloor na het bombardement in 1940. Schinkel stelt: “14 mei is een aanleiding om kritisch te kijken naar de manier waarop het geheugen van de stad de huidige omgang met stedelijke ruimte legitimeert”.

Op 14 mei vindt er een debat plaats in De Unie naar aanleiding van dit essay met onder andere Michelle Provoost (architectuurhistorica), Gyz La Rivière (kunstenaar) en gesprekleider Liesbeth Levy. Schinkel brengt naar voren dat het (collectief) geheugen selectief is en dat men binnen de herinnering van het bombardement voornamelijk het ‘lege’ en kapotte hart van de stad benadrukt. Dit blijkt typerend voor het Rotterdam: ‘de kern van Rotterdam, het hart van de stad, is leeg, afwezig, niet te vinden of minstens niet te lokaliseren.’ Dit iconische gat van Rotterdam is echter niet geheel te wijten aan het bombardement, maar komt deels voort uit de stadsplanning die volgde.

Het getroffen grondgebied werd collectief onteigend en veel gebouwen die gespaard hadden kunnen blijven, werden gesloopt. De stad was hiermee klaar voor herinrichting, maar beroofd van haar geschiedenis. Met name het bestuur van Rotterdam maakt strategisch gebruik van het selectieve geheugen om hedendaagse ingrepen in de stedelijke ruimte telkens te legitimeren. ‘Rotterdam gijzelt het verleden, knuffelt het dood in een voortdurende poging de stedelijke toekomst te plannen en te controleren’ stelt Schinkel .

Het binnenstadsplan 2008-2030 van Rotterdam duidt op een verlangen van het bestuur naar een nieuw meer vrouwelijk en sexy imago in plaats van het harde mannelijke en maritieme imago, waarbinnen het aanpakken van zogenoemde ‘probleemwijken’ wordt legitimeert. De ‘gentrification’ die het stadsbestuur hiermee inzet heeft tot gevolg dat grote groepen minder vermogende mensen worden verplaatst en vervangen door meer de vermogenden. Voorafgaand aan de 14 mei herdenking wordt jaarlijks een essay uitgebracht dat in het thema staat van het bombardement. Het essay wordt in een oplage van 20.000 stuks gratis aangeboden aan de bevolking van Rotterdam.

Het essay is onderwerp van een debat dat tijdens de 14 mei herdenking wordt gehouden om 17.30u in De Unie. www.brandgrens.nl

18.00 uur Debat naar aanleiding van het essay ‘Het geheugenverlies van Rotterdam’ van Willem Schinkel in De Unie, gevolgd door een gezamenlijke maaltijd.

21.00 uur Rotterdam Classics Special in de Laurenskerk: Filmherdenkingsconcert met indringend materiaal gefilmd door ooggetuigen van de mobilisatie, het bombardement, de bezetting en de bevrijding, met muzikale begeleiding door Ensemble Houdin en Geert Bierling, orgel.

(overgenomen uit persbericht Stichting herdenking 14 mei 1940)

Nadere informatie:

Het essay is hier te vinden

Reserveren verplicht bij Zaal De Unie: reserveren@deunie.eu

Marjolein Kooistra, mediarelaties Faculteit der Sociale Wetenschappen, 010 408 213, kooistra@fsw.eur.nl

Publicatiedatum: 10 mei 2012