Feestelijke viering 100ste Dies Natalis

Op vrijdag 8 november 2013 werd in De Doelen in Rotterdam de 100e Dies Natalis van de Erasmus Universiteit Rotterdam gevierd, in het bijzijn van HKH Prinses Beatrix, burgemeester Aboutaleb, wethouder Korrie Louwes (hoger onderwijs) diverse ambassadeurs en andere hoogwaardigheidsbekleders. 

De viering van het eeuwfeest op 8 november bestond uit drie delen:

  • in de ochtend vonden programma’s plaats rond de eredoctores van de faculteiten in verschillende zalen van De Doelen, waar in totaal zo’n 1200 mensen aan deelnamen;
  • ’s middags vond de plechtige en feestelijke academische zitting plaats in de grote zaal ten overstaan van zo'n 1700 aanwezigen: een gevarieerd programma van toespraken, muziek en dans. Tijdens de plechtigheid werden acht eredoctoraten verleend en vond de rectoraatswisseling plaats: prof.dr.  Henk Schmidt werd opgevolgd prof.dr.  Huibert Pols
  • ’s avonds namen circa  2250 mensen deel aan het uitgebreide buffetdinner dat werd afgewisseld met een speciaal concert van het Rotterdams Philharmisch Orkest, olv Jaap van Zweden. De avond werd afgesloten door diverse ensembles en een DJ.

Onder de gasten bevonden zich vijftig  bestuurders en andere vertegenwoordigers van universiteiten in de hele wereld waarmee de Erasmus Universiteit nauwe banden onderhoudt. Zij waren een dag eerder, op 7 november, gefêteerd met een haventrip onder leiding van de professoren van Erasmus Smart Port;  die avond was er een formal dinner van deze en andere selecte gasten van de universiteit in het Wereldmuseum.