Verhuizing ICT: loungen en korte lijnen

Na een halfjaar durende verbouwing kunnen de ICT’ers van de Erasmus Universiteit met recht trots zijn op hun fraaie nieuwe werkplek. Eerder was SSC ICT verspreid over meerdere locaties. Door de nieuwe organisatiestructuur met de Shared Service Centres, was er de behoefte om medewerkers van één afdeling in hetzelfde gebouw onder te brengen.

Erasmjus Universiteit RotterdamZo wordt ook verdere samenwerking bevorderd. Nu zijn de eerste twee verdiepingen van het H-gebouw het gezamenlijk onderkomen van de hele ICT-afdeling.

Projectleider Marcel Quanz is blij met het resultaat. ‘Het is mooi geworden, precies als op de sfeerimpressies. En de opdrachtgever is tevreden, dan ben ik het ook.’ In januari 2009 is begonnen met de voorbereidingsfase; de uitvoeringsfase startte half augustus 2010. De relatief lange voorbereidingstijd was nodig omdat de opdrachtgever vanaf het begin van het project had aangegeven de gebruiker van de ruimtes centraal te willen stellen. De gebruikersgroep ICT heeft dan ook een grote input geleverd voor het nieuwe onderkomen, onder meer voor het ontwerp, gemaakt door New Directions.

Dat samenwerken nog belangrijker is in de nieuwe organisatiestructuur is duidelijk te zien aan de nieuwe lounge & chill-ruimte. Twee extra kantoren, of een loungebar? De keuze was snel gemaakt. Hier lopen de collega’s ’s ochtends binnen voor een gezamenlijke kop koffie en worden plannen voor de werkdag doorgenomen. De ICT’ers hebben gekozen voor stoer maar stijlvol, met een zwarte, saloon-achtige bar en kleurige details.

Erasmus Universiteit RotterdamDe nieuwe bewoners laten overwegend positieve geluiden horen. Stephan Penijn: ‘De nieuwe loungeruimte is een goede toevoeging aan de afdeling. Je ziet en spreekt nu vaker bepaalde collega’s. We zijn net verhuisd, dus het is nog een beetje rommelig hier en daar, en we moeten wat improviseren met opslagruimte omdat het magazijn nog niet is goedgekeurd. Maar we zitten nu veel meer in één werkruimte met meerdere mensen, dus de lijnen zijn korter. En dat is prettig.’

Het verbouwingsproces is ook goed verlopen, helemaal binnen de kaders van tijd, geld en kwaliteit. Marcel Quanz: ‘Vooral de projectorganisatie stónd er. Met elkaar hebben we een goed product kunnen neerzetten.’