Heleen Mees aan de slag bij de Erasmus School of Economics

Heleen Mees is bij de Erasmus School of Economics (ESE) aan de slag gegaan als onderzoeker. Binnen het ‘Mature talent project’ van de ESE werkt Heleen Mees in twee jaar tijd aan een proefschrift over de invloed van het monetaire beleid van China in een globaliserende wereldeconomie. Dit zal gebeuren onder begeleiding van de hoogleraren prof.dr. Philip Hans Franses en prof.dr. Casper de Vries.

Het Mature talent project richt zich op de ontwikkeling van vrouwelijk talent met ervaring in de economische wetenschap. Philip Hans Franses: “Het project is bedoeld om economietalenten aan te trekken die hun sporen buiten de universiteit hebben verdiend. Met de aanstelling van econoom, jurist en publicist Heleen Mees tot ‘universitair docent in opleiding’, zijn er bij de ESE nu al een tiental talenten aan het werk”.

Behalve haar tweewekelijkse column in NRC Handelsblad, publiceert Heleen Mees regelmatig in internationale kranten zoals The New York Times en de Financial Times. Ook is zij één van de oprichters van Women on Top (2006). Samen met eurocommissaris Neelie Kroes is Heleen Mees een groot voorvechter van méér vrouwen aan de top.

In april 2009 verscheen haar tweede bundel Tussen hebzucht en verlangen – De wereld en het grote geld. Met haar scherpe pen waarschuwt zij voor de opkomst van autoritaire regimes als China en Rusland en voor de rol die de exorbitante bestuurdersbeloningen spelen bij het ontstaan van speculatieve bubbels op de financiële markten. Ook pleit zij ervoor om de Nederlandse verzorgingsstaat om te bouwen naar een kansenmaatschappij naar New Yorks model. In april 2007 verscheen Weg met het deeltijdfeminisme! Over vrouwen, ambities en carrière waarmee Mees in één klap in de nationale schijnwerpers stond.

Heleen Mees heeft achtereenvolgens gewerkt op het ministerie van Financiën in Den Haag, de Europese Commissie in Brussel en het hoofdkantoor van Ernst & Young in New York. Vervolgens heeft zij vanaf 2002 gewerkt als onafhankelijk adviseur en lobbyist Europese Unie-zaken. Haar klanten zijn voornamelijk beursgenoteerde ondernemingen (waaronder Fortune 10 ondernemingen).

Mees is deskundig op het gebied van globalisering, de opkomst van China, de economische en financiële crisis, topinkomens, integratie en diversiteit, de New Yorkse kansenmaatschappij, Europa, mededingingsbeleid en vrouwenemancipatie. Verder heeft zij een uitgebreide ervaring met werken voor radio en televisie. Zij is regelmatig te gast in het economenpanel van BNR Nieuwsradio.

Nadere informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ronald de Groot, Communications Officer aan de Erasmus School of Economics: rdegroot@remove-this.ese.eur.nl tel: 010-4081762 en mobiel: 06-53641846

Publicatiedatum: 21 oktober 2009