Mandeville Lezing 2014

Op donderdag 5 juni 2014 sprak de Amerikaanse schrijver en historicus Russell Shorto in de aula van de Erasmus Universiteit de negentiende Mandeville Lezing uit: The Advantage of Threat: Water, Commerce and the Dutch. In zijn rede lichtte Shorto toe hoe de strijd tegen het water Nederland heeft gemaakt tot het innovatieve land dat het nu is.

Rector magnificus prof.dr. Huibert Pols verzorgde de introductie (pdf), waarin hij inging op de persoon Erasmus en de internationale invloed van het humanisme.  

Jan Valkier van De Club Rotterdam sprak de laudatio (pdf) uit. Daarin stelde hij dat Rotterdam en de VS veel op elkaar lijken, onder andere in de wijze waarop private initiatief wordt gestimuleerd.  

Russell Shorto verzorgde ook een masterclass voor een groep honours studenten.

De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft het maatschappelijke eredoctoraat aan Russell Shorto verleend vanwege zijn inspanningen om de culturele relatie tussen Nederland en de VS te verbeteren en de frisse blik die hij in zijn boeken biedt op de Nederlandse geschiedenis. Zo maakt hij de geschiedenis van Nederland in brede zin toegankelijk voor een groot, internationaal publiek.

Over Russell Shorto

Shorto (1959) was van 2008 tot eind 2013 directeur van het John Adams Institute in Amsterdam, dat de Amerikaanse cultuur in Nederland onder de aandacht brengt. Hij werd vooral bekend door zijn boek over de Nederlandse origine van de stad New York: ‘The Island at the Center of the World’. Vorig jaar verscheen ‘Amsterdam: A History of the World's Most Liberal City’, over de geschiedenis van Amsterdam. Hij woonde tot voor kort ook in de hoofdstad. De boeken van Shorto zijn in veertien talen vertaald.

Shorto studeerde aan de George Washington University en is ‘contributing writer’ voor The New York Times Magazine. In 2009 kreeg hij een koninklijke onderscheiding voor zijn inspanningen om de relatie tussen de VS en Nederland te versterken.