Mandeville Lezing 2015

Allard Castelein, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, sprak op woensdag 27 mei 2015 de twintigste Mandeville Lezing uit. De dit jaar bijzondere versie van deze lezing verzorgde hij tijdens het Mandeville diner in Sociëteit De Maas in Rotterdam, ten overstaande van studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam, het College van Bestuur en vertegenwoordigers van De Club Rotterdam, Rotterdam 43, Erasmus Trustfonds en Young Erasmus Trustfonds.

In zijn speech ging Castelein in op de verbinding tussen haven, universiteit en stad. Deze partijen profileren zich sinds kort gezamenlijk onder de noemer ‘Make it Happen’. Hij vertelde ook over de Rotterdamse haven anno 2015 en de ontwikkelingen in de logistiek en industrie waar het Havenbedrijf mee wordt geconfronteerd. Ook sprak Castelein over het verbreden van de activiteiten in de Rotterdamse haven en de wijze waarop universiteiten en bedrijfsleven elkaar kunnen versterken. Dit alles schetste hij in het licht van de opvattingen van Bernard Mandeville, naamgever van de lezing.

Voorafgaand aan de lezing gaf Castelein op het hoofdkantoor van het Havenbedrijf een masterclass aan circa veertig studenten van de Erasmus Universiteit. De alumnus van de Erasmus Universiteit beantwoordde er vragen over zijn leven, loopbaan en werk.

Tijdens die bijeenkomst gaven drie studenten een pitch over hun visie op de toekomst van de Rotterdamse haven. De jury wees uiteindelijk Bart Riessen, student Erasmus School of Economics, aan als winnaar.

Over Allard Castelein

Allard Castelein (1958) is sinds 1 januari 2014 CEO van het Havenbedrijf Rotterdam. Daarvoor was hij Vice President Environment bij Royal Dutch Shell. In totaal werkte Castelein 26 jaar in diverse functies voor Shell. De in Rotterdam geboren en getogen CEO van het Havenbedrijf studeerde Geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.