Frequently Asked Questions

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen. Heb jij ook een vraag? Kijk dan eerst even hieronder of wij hem misschien al beantwoord hebben. Als je vraag er niet tussen staat, kun je deze natuurlijk altijd aan ons stellen!

Algemeen


 • Wanneer vindt de Eurekaweek plaats?
  De Eurekaweek vindt dit jaar plaats van maandag 15 tot en met donderdag 18 augustus 2016.
 • Is de Eurekaweek een ontgroening?
  Nee! De Eurekaweek is de officiële introductieweek van de Erasmus Universiteit Rotterdam en heeft niets met een ontgroening te maken. Je hoeft dan ook niets te doen wat je niet wilt!
 • Hoe is de begeleiding tijdens de week?
  Als deelnemer word je met zo'n 12 tot 15 studiegenoten in groepjes ingedeeld. Per groepje zijn er twee ouderejaarsstudenten van jouw studie, die je als gids op sleeptouw nemen en je Rotterdam laten zien. Deze gidsen krijgen vooraf training in onder andere drugs & alcoholgebruik, groepsdynamiek, calamiteiten- en conflicthantering.
 • Ben ik wel bereikbaar tijdens de week?
  Je bent natuurlijk altijd mobiel bereikbaar, indien je een mobiele telefoon bij je hebt. Daarnaast is de hele week het Service Center aanwezig op de locatie van één van de programma-onderdelen. Overdag is er hier altijd iemand van de Eurekaweekcommissie aanwezig, te bereiken op 010-4082154. In noodgevallen kan je ook 's avonds of 's nachts contact opnemen met de Eurekaweekcommissie.

  Bij het Service Center liggen lijsten met telefoonnummers van alle deelnemers en gidsen, zodat de Eurekaweekcommissie iedereen kan bereiken en berichten van gidsen aan deelnemers kan doorgeven, en andersom natuurlijk.
 • Krijg ik ECTS (studiepunten) voor deelname aan de Eurekaweek?
  Nee, je krijgt hier geen ECTS voor. Dit neemt niet weg dat de Eurekaweek erg nuttig en vooral ook leuk is. Enerzijds leer je de stad Rotterdam, de universiteit en het studentenleven kennen, anderzijds is de Eurekaweek hét moment om je nieuwe studiegenoten te leren kennen!

Naar boven

Doelgroep & Deelnemers


 • Voor wie is de Eurekaweek bedoeld?
  De Eurekaweek is bedoeld voor iedereen die komend jaar zijn of haar studie begint in Rotterdam. Dus zowel Bachelor als Master en natuurlijk ook schakelstudenten.
 • Is de Eurekaweek verplicht?
  Nee het is niet verplicht, maar het is zeker een aanrader. Afgezien van alle leuke activiteiten en feesten in het programma, is het ook een hele leuke manier om nieuwe studievrienden te maken!
 • Ik ben een aankomend HBO-student, kan ik ook deelnemen aan de Eurekaweek?
  Het is helaas niet mogelijk om als aankomend HBO-student deel te nemen aan de Eurekaweek. De Eurekaweek wordt georganiseerd door de Erasmus Universiteit en is dus bedoeld voor aankomend studenten van de universiteit.
 • Ik ben aankomend schakelstudent of Masterstudent. Word ik ingedeeld bij eerstejaarsstudenten van mijn studie?
  Nee, we proberen deelnemers zoveel mogelijk in te delen bij andere studenten die in dezelfde fase van hun studie beginnen. Met deze studenten zul je het komend jaar immers in de collegebanken zitten. Daarnaast proberen we ook gidsen te vinden die hetzelfde studietraject volgen, zodat je bij hun al je vragen kwijt kunt.
 • Heeft het zin om aan de Eurekaweek deel te nemen als ik al uit (de omgeving van) Rotterdam kom?
  Jazeker! De Eurekaweek is veel meer dan alleen een kennismaking met de stad Rotterdam. Ook het leren kennen van je medestudenten, de universiteit en het studentenleven krijgen volop aandacht tijdens deze week.
 • Is de Eurekaweek ook voor mensen die nog niet in Rotterdam wonen?
  Ja absoluut! Je leert in een week tijd allemaal leuke plekken in Rotterdam kennen. Wel raden we een slaapplaats aan, zodat je 's avonds niet hoeft te rennen voor de laatste metro/trein. Meer info hierover vind je onder het kopje Slapen.

Naar boven

Programma


 • Waar bestaat het programma uit?
  Het programma van 2016 moet nog bekend gemaakt worden. Wil je weten hoe het programma van 2015 er uit zag? Klik dan hier.
 • Moet ik aan het gehele programma deelnemen?
  Niets moet en alles mag deze week, dus er zijn geen verplichte onderdelen. Het is natuurlijk wel leuker om aan zoveel mogelijk mee te doen en zoveel mogelijk te zien!

Naar boven

Inschrijven


 • Hoe schrijf ik me in voor de Eurekaweek?
  Het inschrijven gaat via deze website. Zodra de betaling bij ons binnen is, ben je automatisch ingeschreven. De inschrijving is geopend vanaf 1 mei. Houd er wel rekening mee dat je tot uiterlijk maandag 1 augustus 23.59 uur de tijd hebt om je online in te schrijven.
 • Wanneer sluit de inschrijving?
  De inschrijving sluit op maandag 1 augustus om 23.59. 
 • Hoe moeten buitenlandse studenten zich inschrijven?
  Studenten die geen bank- of girorekening in Nederland hebben, kunnen zich gewoon online inschrijven met een Creditcard.

Naar boven

Prijzen & betalen


 • Wat kost het om deel te nemen aan de Eurekaweek?
  Het inschrijfgeld voor de Eurekaweek bedraagt €65,00 (zonder overnachtingen) of €85,00 (inclusief overnachtingen). Dit bedrag is inclusief een lunch en avondeten op alle vier de dagen en natuurlijk deelname aan alle programmaonderdelen.
  Hoeveel je uitgeeft aan bijvoorbeeld drankjes, heb je natuurlijk helemaal zelf in de hand. Daarnaast moet je ook zelf voor een vervoersbewijs voor het openbaar vervoer zorgen. Sinds januari 2009 kan je alleen gebruik maken van het Rotterdamse metronet als je in het bezit bent van een OV-chipkaart.

 • Op welke manieren kan ik mijn inschrijfgeld betalen?
  Je kan betalen via iDeal, Paypal en met een creditcard. Alle grote Nederlandse banken bieden de mogelijkheid om via iDeal betalingen te doen.
   
 • Is het mogelijk mijn ticket te ruilen of te annuleren?
  Je kunt voor 1 augustus een e-mail sturen naar eureka@oos.eur.nl. Wij keuren je verzoek in zo'n geval, waarna je via ons 
  contact kunt opnemen met Paylogic. 

Naar boven

Slapen


 • Kan ik 's avonds gewoon thuis slapen?
  Uiteraard kan dit, als je dit prettiger vindt. Wel is het zo dat de studentenverenigingen een avondprogramma hebben dat pas om 22.00 uur begint. Als je deze feesten volop wil meemaken, is het aan te raden om op de universiteit, in een verenigingshuis of op een ander logeeradres te slapen, tenzij je in de buurt van de universiteit woont natuurlijk! Meer informatie over slapen vind je hier.
 • Op de universiteit slapen, hoe zit dat precies?
  Voor een aantal deelnemers is er een slaapplaats in de sporthal van de Erasmus Universiteit, locatie Woudestein. Je kunt je hiervoor opgeven bij je inschrijving. Let wel op: de zalen worden overdag gewoon gebruikt, wat inhoudt dat je op dinsdag- en woensdagochtend voor 10.00 uur de zaal zult moeten verlaten en op donderdag- en vrijdagochtend voor 11.00 uur.
 • Zijn er nog andere mogelijkheden?
  Mocht je willen weten hoe het er in een echt studentenhuis aan toe gaat, of wil je niet op de campus slapen, dan kun je je ook opgeven voor een slaapplek in een van de vele studentenhuizen van Rotterdam. Klik hier voor meer info. Slapen in een verenigingshuis (een studentenhuis met alleen maar leden van een bepaalde studentenvereniging) betekent niet dat je lid hoeft te worden van deze vereniging!

Naar boven

Eten


 • Wat wordt er gegeten en wordt er rekening gehouden met vegetariërs?
  Met vegetariërs wordt rekening gehouden, al moeten zij dit wel elke avond tijdig aangeven op de locatie waar ze eten.
 • Ik ben allergisch, kan hier rekening mee worden gehouden?
  Als je ergens allergisch voor bent, dien je dit ruim van tevoren aan ons door te geven, wij kijken dan wat de mogelijkheden zijn.

Naar boven

Studentengezelligheidsverenigingen


 • Welk aandeel hebben de studentengezelligheidsverenigingen (studentenverenigingen) in het programma van de Eurekaweek?
  De verenigingen verzorgen het avond- en nachtprogramma, elke avond vanaf 22.00 uur. Verder geven ze rondleidingen op hun sociëteit tijdens het facultatieve programmaonderdeel Open Huis. Ook presenteren ze zich op verschillende onderdelen. Tot slot gaan alle verenigingen op maandag, dinsdag en donderdag de keuken in om alle deelnemers een lekkere maaltijd voor te schotelen.
 • Moet je ook lid worden van een studentenvereniging?
  Nee, alleen als je dit zelf wilt. Tijdens de week kun je, geheel vrijblijvend, kennismaken met de zes verenigingen van Rotterdam. Als je dan besluit om lid te worden, is de week wel de enige mogelijkheid hiervoor.
 • Valt de Eurekaweek samen met de introducties van de studentenverenigingen?
  Nee, de introducties van de studentenverenigingen beginnen na de Eurekaweek. Wel vrij vlak hierna, sommigen beginnen zelfs al op vrijdag of zaterdag.

Naar boven

Studieverenigingen


 • Welk aandeel hebben de studieverenigingen in het programma van de Eurekaweek?
  De studieverenigingen presenteren zich vooral tijdens het onderdeel Meet the Campus. Daarnaast staan zij ook op de Informatiemarkt.
 • Moet ik ook lid worden van een studievereniging?
  Nee, alleen als je dit zelf wilt. Studieverenigingen organiseren allerlei activiteiten die te maken hebben met je studie, zoals excursies, studiereizen en lezingen. Daarnaast kun je ook vaak korting op je boeken krijgen via een studievereniging.
 • Valt de Eurekaweek samen met de introducties van de studieverenigingen?
  Nee, de studieverenigingen organiseren hun eigen introductie op een ander tijdstip, dit verschilt per vereniging, maar vaak is het in de week voor de Eurekaweek.

Naar boven

Sport- en Cultuurverenigingen


 • Welk aandeel hebben de sport- en cultuurverenigingen in het programma van de Eurekaweek?
  De sportverenigingen staan op de dinsdag op de Erasmus Sport middag. Hier kan je op een sportieve manier kennismaken met de verschillende sportverenigingen. Daarnaast staan bijna alle sportverenigingen ook op de Informatiemarkt.
   
  De meeste cultuurverenigingen zijn aanwezig op dinsdag tijdens informatiemarkt.

Naar boven

Paklijst


Waar moet ik aan denken bij het inpakken?

Als je (nog) niet in Rotterdam woont en op de universiteit of op een ander logeeradres blijft slapen, dan is het in ieder geval handig om de volgende dingen mee te nemen:

 • Toiletspullen
 • Handdoek
 • Slaapmatje (wanneer je op de universiteit slaapt zal er een matje voor je klaar liggen)
 • Slaapzak
 • Kussen
 • Kleding (voor zowel de dag, als de feesten) 
 • Contant geld, een pinpas en je zorgverzekeringspas
 • OV-chipkaart (als je nog geen geldig OV hebt. LET OP: als eerstejaars is je OV pas geldig per 1 september! Klik hier voor informatie over de OV-chipkaart)
 • Schoenen waar je een hele week goed op kunt lopen (en dansen natuurlijk!)
 • Paraplu en/of regenjas (natuurlijk hebben we de hele week 25 graden, is het windstil en valt er geen druppel, maar je weet maar nooit...)
 • Natuurlijk moet je ook je goede humeur niet vergeten! 

Naar boven