Huisstijl   Toepassing huisstijl   Correspondentie   Sjablonen

Sjablonen voor brieven, memo's en faxberichten

Hieronder stellen wij een aantal sjablonen (.dot) ter beschikking van/voor het EUR-briefpapier.

Een brieftemplate (Nederlands- en Engelstalig). Dit template dient gebruikt te worden in combinatie met EUR-briefpapier. Het kan gepersonaliseerd worden voor personen en/of afdelingen. Het bevat een standaard briefindeling.

Een memotemplate (Nederlands- en Engelstalig), voor gebruik op blanco papier. Dit template is voorzien van een EUR-logo en een standaard pagina-indeling:

Digitaal briefpapier; voor diegenen die brieven digitaal/per e-mail willen verzenden (meestal in pdf-formaat) is er een 'blanco' (zonder pagina-indeling) sjabloon met EUR-logo en lustrumlogo als achtergrond. Dit template kan gebruikt worden in combinatie met het briefsjabloon, zowel Nederlands- als Engelstalig.

Een faxtemplate (Nederlands- en Engelstalig), voor gebruik op blanco papier. Dit template is voorzien van een EUR-logo en een standaard pagina-indeling:

In het menu dat nu verschijnt kiest u voor:

  • Firefox: <Save file>. FF bewaart de bestanden in de ingestelde download map, meestal <F:\My documents/Downloads>.
  • Internet Explorer: <Save>. Daarna klikt u op <OK>. Vervolgens kiest u in het dan verschijnende scherm voor de juiste map/directory op de juiste schijf. Klik vervolgens op <Save>.

Vanuit de EUR is besloten dat Chrome niet is ondersteund als standaard webbrowser. De standaard webbrowser is Internet Explorer of Firefox.

Handleiding sjablonen

Wat is een sjabloon?
Een sjabloon – in het Engels template – is een standaarddocument waarin bepaalde opmaakkenmerken zijn vastgelegd, zoals lettertype en -grootte, papierformaat, marges. Als u bijboorbeeld een nieuwe brief maakt m.b.v. een sjabloon, worden de kenmerken uit het sjabloon automatisch overgenomen in het nieuwe document. Het scheelt u dus uiteindelijk een hoop tijd om uw brief in de juiste opmaak op het officiële briefpapier te printen.

Waar vind ik de sjablonen?
Om met een sjabloon te kunnen werken, moet dit eerst in Word geïnstalleerd zijn. De plaats waar de sjablonen staan, is afhankelijk van de installatie van Word: op de harde schijf van uw pc, maar ook op een netwerkschijf. U kunt dit controleren via de menukeuze Tools, Options, File locations (Extra, Opties, Bestandslocaties). Achter User Templates (Gebruikerssjablonen) staat de map of directory waar templates behoren te staan (zie figuur 1). Nieuwe templates of sjablonen, zoals die voor de briefopmaak zijn ontwikkeld, moet u in deze map of directory plaatsen.


 

Hoe gebruik ik een sjabloon?
Maak een nieuw bestand aan via menukeuze File, New (Bestand, Nieuw). Er verschijnt dan rechts een venster waarin naar beschikbare sjablonen gezocht kan worden (zie figuur 2). Klik op On my computer... (Op mijn computer...).


Vervolgens verschijnt een scherm waarin de beschikbare sjablonen gepresenteerd worden. Kies het juiste sjabloon door het aan te klikken en vervolgens op OK te klikken.

Het nieuwe document dat nu op het scherm verschijnt, is al voorzien van de juiste pagina-indeling met de juiste lettertypes en -groottes. In het document (brief of fax) ziet u een groot aantal gemarkeerde velden. Dit zijn de vaste onderdelen van een brief of fax. Door in de gemarkeerde velden te klikken met de linkermuisknop kunt u daarin uw eigen tekst invullen. Velden die u niet gebruikt, kunt u selecteren met een muisklik en deleten.

Is uw brief of fax klaar, dan bewaart u het bestand via menukeuze File, Save as (Bestand, Opslaan als).

Helpdesk

Voor informatie over sjablonen zoekt u contact op met uw helpdesk:

SSC ICT - Servicedesk
T  408 16 63
E servicedesk@remove-this.ict.eur.nl

Erasmus School of Economics - helpdesk
T 408 23 24
E support@ese.eur.nl

FR, ESHCC, FW en iBMG - helpdesk LIA
T 408 25 55
E helpdesk@remove-this.frg.eur.nl

Rotterdam School of Management, Erasmus University - helpdesk BIT
T 408 20 24
E helpdesk@remove-this.rsm.nl

Direct naar...

EUR-logo downloaden


Drukwerkaanbesteding


Een ruim assortiment aan relatiegeschenken.


Huisstijlvraag? Stel je vraag aan de huisstijlhelpdesk!


Huisstijl Actueel

Briefpapier en enveloppen
De huisstijl van de universiteit is ook van toepassing op briefpapier en enveloppen.


De juiste schrijfwijze
Hanteer onze voorkeurspelling bij het schrijven van je Nederlands- of Engelstalige tekst: klik hier voor de Schrijfwijzer (pdf) of de Style Guide (pdf).