Filosofie

Master of Arts (MA) in FilosofieDeze master wordt per 1 september 2016 alleen nog aangeboden in het Engels als Master in Philosophy.

De master Filosofie is de plek waar cutting edge filosofisch onderzoek de collegezaal binnenkomt. Hierdoor wisselt het vakkenaanbod per jaar en zit je als student dicht op de actualiteit van de wetenschap.

Wij dagen je uit om zelfstandig filosofische vragen te analyseren en te interpreteren en op die basis een eigen positie in te nemen in de diverse filosofische debatten.

Deze master aan de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft een afwisselend programma, met veel ruimte voor verdieping. Je kiest een specialisatie die het beste bij jouw talenten en interesses aansluit. Zowel de analytische als de continentale filosofische tradities worden in dit masterprogramma vertegenwoordigd.

De Master in Filosofie wordt ook aangeboden in het Engels.

Waarom een Master in Filosofie studeren in Rotterdam?

Je verdiept je kennis van de systematische wijsbegeerte en haar geschiedenis. We dagen je uit om je grenzen te verleggen en door te denken in onorthodoxe richtingen. Tijdens je master ontdek je meer en meer de maatschappelijke relevantie van wijsgerige vraagstukken.

Carrièremogelijkheden 

Deze master bereidt je voor op een maatschappelijke of wetenschappelijke loopbaan. Je komt tot je recht in omgevingen die analytisch vermogen, reflectie en conceptuele vaardigheid vereisen. Als afgestudeerd filosoof kun je denken aan een toekomst in het onderwijs of onderzoek, of bij de overheid en het bedrijfsleven.

Leerdoelen 

  • Je leert door te denken waar anderen stoppen, een karakteristieke eigenschap van Rotterdamse filosofen.
  • Je oplossend vermogen is creatief en van een hoog academisch niveau.
  • Je kritische geest, je vragen en analyses over uiteenlopende onderwerpen dragen bij aan het verdiepen van de hedendaagse wetenschap.

Inhoud van de opleiding

In de Master in Filosofie kies je één van de volgende afstudeerprogramma’s

  • Geschiedenis van de Wijsbegeerte
  • Praktische Filosofie
  • Theoretische Filosofie 
  • Wijsgerige Antropologie 
  • Philosophy

De major bestaat uit twee cursussen, een onderzoekstraject en een thesis. Naast de major (32 EC) volg je een minor (14 EC) en keuzevakken (14 EC).

Onderwijsvorm 

De Master in Filosofie Is een kleinschalige opleiding. In de hoorcolleges en de werkgroepen heb je nauw contact met docenten en medestudenten en is veel ruimte voor persoonlijke inbreng en discussie. Het schrijven van essays en je thesis voer je individueel uit.

Doelgroep 

Ambitieuze studenten die de filosofische uitdagingen van de 21ste eeuw kennen, kiezen de masteropleiding Filosofie. Na je bachelor Wijsbegeerte bereid je je met deze master voor op een carrière waarin je je analytisch vermogen, je reflectieve kwaliteiten en je conceptueel denkvermogen toepast: in onderwijs en onderzoek, bij de overheid of het bedrijfsleven.

Toelatingseisen 

De Master in Filosofie kun je volgen als je een bachelordiploma Filosofie aan een Nederlandse universiteit hebt behaald. Als je tijdens je bacheloropleiding tenminste 60 ECTS aan filosofische vakken hebt behaald, kun je bij de examencommissie van de faculteit een aanvraag doen voor een individueel schakeltraject.

Inschrijven

Heb je je keuze gemaakt en voldoe je aan de toelatingseisen? Meld je dan aan voor deze opleiding via Studielink. Dit kan vanaf oktober voorafgaand aan het jaar dat je wilt starten. Na je aanmelding in Studielink informeert de Erasmus Universiteit je over de verdere procedure.

Meer informatie over: Inschrijven Master in Filosofie

Specialisatie 

Deze masteropleiding kent verschillende specialisaties, ook wel masterprogramma's genoemd. In onderstaande tabel is aangegeven welk programma in voltijd of in deeltijd te volgen is.

Masterprogramma's

Voltijd

Deeltijd

Geschiedenis van de Wijsbegeerte Voltijd Deeltijd
Philosophy Full-time n.a.
Praktische Filosofie Voltijd Deeltijd
Theoretische Filosofie Voltijd Deeltijd
Filosofie van Mens en Cultuur
nnb nnb