Maatschappijgeschiedenis

Master of Arts (MA) in MaatschappijgeschiedenisHistorische ontwikkelingen geven inzicht in actuele vraagstukken. Als je geschiedenis wilt bestuderen vanuit sociaal, politiek of cultureel perspectief, dan is de master Maatschappijgeschiedenis iets voor jou. 

Evenals vorig jaar hebben studenten en experts de master Maatschappijgeschiedenis van de EUR verkozen tot beste reguliere geschiedenismaster van Nederland in de Keuzegids Master 2015.

"Volgens de Keuzegids onderscheidt Rotterdam zich met zijn eenjarige master op inhoudelijke aspecten. Studenten en experts zijn het erover eens dat de EUR een opleiding van hoog niveau aanbiedt, met ruim voldoende aandacht voor academische vorming.

In deze master gebruik je een interdisciplinaire en comparatieve benadering om het verleden en heden beter te begrijpen en te verklaren. Inzichten uit sociale wetenschappen, politieke theorie en culturele analyse helpen je daarbij. Je leert zowel de grote lijnen van een historische ontwikkeling, als het unieke en specifieke daarvan te beschrijven

De master biedt een scala aan beroepsperspectieven in beleidsontwikkeling bij de overheid, in het bedrijfsleven, de media of het onderwijs. Ook voor een carrière in de wetenschap is dit een uitstekend vertrekpunt.

Deze master biedt je keuze uit twee specialisaties:

De Master in Maatschappijgeschiedenis wordt ook aangeboden in het Engels.

Waarom een Master in Maatschappijgeschiedenis studeren in Rotterdam?

  • Een studie die door studenten is verkozen tot beste van Nederland, met kleinschalig onderwijs en begeleiding door experts.
  • Training in historisch onderzoek naar actuele kwesties.
  • Een sterke nadruk op schrijfvaardigheid, analyse en debat;
  • Interdisciplinair perspectief op historische vraagstukken;
  • Een optionele stage bij archieven, musea, onderzoeksbureaus.

Carrièremogelijkheden

De master Maatschappij Geschiedenis biedt een scala aan beroepsperspectieven in beleidsontwikkeling bij de overheid, in het bedrijfsleven, de media of het onderwijs. Ook voor een carrière in de wetenschap is dit een uitstekend vertrekpunt.

Meer informatie over: Carrièremogelijkheden Master in Maatschappijgeschiedenis

Leerdoelen

De Master Maatschappijgeschiedenis leidt op tot gedegen historici die in staat zijn om een goed onderbouwd, eigen perspectief op de eigen of andere samenleving te ontwikkelen. Onze Master studenten kunnen belangrijke veranderingsprocessen in stad, land en wereld duiden en verklaren. Dat doe je met behulp van sociaalwetenschappelijk, politicologisch en cultuurhistorische inzichten. Je leert verschillen en overeenkomsten van die historische ontwikkelingen feitelijk aan te geven, en deze van wetenschappelijke en cultureel-maatschappelijke betekenis te voorzien.

Doelgroep

De master Maatschappijgeschiedenis trekt mensen die zich de geschiedenis van Nederland en van de internationale betrekkingen eigen willen maken. Heb je je bachelor Geschiedenis of een aanverwante bachelor? Zoek je een carrière in de wetenschap, journalistiek, onderwijs of bij de overheid? Wil je een visie ontwikkelen op de historische achtergrond van onze samenleving? Schrijf je dan in.

Toelatingseisen

  • Bachelor Geschiedenis
  • Andere WO Bachelor met substantiële aandacht voor geschiedenis en sociale wetenschappen, ter beoordeling aan de Examencommissie
  • Verwante HBO Bachelor aangevuld met eenjarig schakelprogramma, met name Lerarenopleiding Geschiedenis, Maatschappijleer, Economie en Aardrijkskunde
  • Voor de Engelstalige specialisatie Global History & International Relations gelden aanvullende taaleisen.

Meer informatie over: Toelatingseisen Master in Maatschappijgeschiedenis

Inschrijven

Voldoe je aan de toelatingseisen? Als je een Nederlandse vooropleiding hebt, meld je je aan via Studielink. Voor de meeste opleidingen kan dit vanaf oktober voorafgaand aan het jaar dat je wilt starten.

Heb je je vooropleiding in het buitenland gevolgd, dan start je aanmelding in het EUR Aanmeld Portaal. Let op: het International of European Baccalaureate is ook een niet-Nederlands diploma. Voor studies met decentrale selectie kan een andere procedure gelden.

Meer informatie over: Inschrijven Master in Maatschappijgeschiedenis

Specialisatie

Deze masteropleiding kent verschillende specialisaties, ook wel masterprogramma's genoemd. In onderstaande tabel is aangegeven welk programma in voltijd of in deeltijd te volgen is.

Masterprogramma's

Voltijd

Deeltijd

Geschiedenis van Nederland in een Mondiale Context Voltijd Deeltijd
Global History and International Relations Voltijd Deeltijd