Home   Nieuws   Detail

Locatie:
Woudestein, senaatszaal A-gebouw

Faculteit
Erasmus School of Economics (ESE)

Opkomst China veroorzaakte financiële crisis

Spaardrift Chinezen leidde tot goedkoop geld

De huidige financiële crisis is veroorzaakt door opkomst van China. De spaardrift van Chinezen heeft geleid tot veel goedkoop geld. Gevolg was een hausse op de Amerikaanse huizenmarkt. Het einde daarvan vormde de start van de financiële crisis. Dat stelt Heleen Mees in haar proefschrift ‘Changing Fortunes – How China’s Boom Caused the Financial Crisis’. Ze promoveert op dinsdag 28 augustus 2012 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Sinds het ontstaan van de financiële crisis in 2008 en de daaropvolgende wereldwijde recessie wordt er volop gediscussieerd over wie de crisis heeft veroorzaakt. Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve, wees met name op Wall Street-bankiers die subprime hypotheken verkochten. In bureaucratisch jargon was er sprake van ‘regulatory oversight failure’ (falend financieel toezicht).
Mees stelt op basis van haar onderzoek echter dat de exotische hypotheekproducten nauwelijks de oorzaak genoemd kunnen worden van de hausse op de Amerikaanse huizenmarkt - en de klap die daarna volgde. De bijzondere hypotheekvormen vormen minder dan vijf procent van het totaal aantal hypotheken in de periode 2000 tot en met 2006.

Chinezen
Mees wijst in haar proefschrift als oorzaak op de spaardrift van Chinezen en de gevolgen die dit had voor de rente. Het ruime monetaire beleid van de Federal Reserve in het begin van dit decennium leidde in de VS tot een golf van herfinancieringen in 2003 en 2004 en een groei van de persoonlijke consumptie uitgaven. Die spendeerdrift van Amerikanen stimuleerde de economische groei in China, en daarmee ook het spaarsaldo in dat land.
Chinezen sparen meer dan de helft van hun nationaal inkomen en houden deze overwegend aan in de vorm van bankdeposito's. Dat heeft vervolgens wereldwijd de rente doen dalen. Het grote aanbod aan goedkoop geld leidde tot een hausse op de huizenmarkt in de VS. Het klappen van deze zeepbel vormde de start van de huidige financiële crisis en de ‘Grote Recessie’. Mees heeft geen bewijs gevonden dat Chinese leiders met opzet de wereldwijde financiële markten hebben overspoeld met goedkoop geld, zoals ook wel wordt gedacht. Het totale spaarsaldo van China is vergelijkbaar met andere opkomende economieën in Azië.

Voor haar onderzoek baseerde de promovendus zich op statistische databases in de VS en China. Daarnaast interviewde ze 300 respondenten in Beijing over de manier waarop zij tegen geld aankijken.

Over Heleen Mees
In november 2009 begon Heleen Mees haar dissertatie over macro-economie aan de Erasmus School of Economics. Later volgde er voor Mees een aanstelling als universitair docent aan de Universiteit van Tilburg. Na haar promotie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam zal Heleen Mees aan de slag gaan in de functie van adjunct universitair hoofddocent bij de New York University’s Wagner Graduate School of Public Service. Mees schrijft een maandelijkse bijdrage voor het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy en heeft een wekelijkse column in Het Financieele Dagblad. Mees is ook auteur van drie boeken en studeerde zowel economie als rechten.

Nadere informatie:

Ronald de Groot, Communications Officer aan de Erasmus School of Economics
tel: (010) 408 1762, mob: (06) 5364 1846, e-mail: rdegroot@remove-this.ese.eur.nl of
Persvoorlichting Erasmus Universiteit Rotterdam: tel: (010) 408 1216, e-mail: press@remove-this.eur.nl

Publicatiedatum: 21 augustus 2012