Home   Nieuws   Voor journalisten   Persberichten archief   Archief persberichten 2006   Persberichten april 2006   Eerste vertaling van werk van Bernard Mandeville

Eerste vertaling van werk van Bernard Mandeville

Op donderdag 6 april 2006 geven Frits Bolkestein en Hans Achterhuis een lezing over Bernard Mandeville in de Arminiuskerk in Rotterdam. Daarna volgt een debat, onder leiding van dr. Hans Blom, universitair hoofddocent Politieke filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en verbonden aan het Erasmus Center for Early Modern Studies. De middag wordt georganiseerd ter gelegenheid van het verschijnen van De wereld gaat aan deugd ten onder, deel I van Mandevilles Verzameld werk bij Uitgeverij Lemniscaat. Mandeville-vertaler Arne C. Jansen zal een exemplaar van deze publicatie aanbieden aan prof.dr. Steven Lamberts, rector magnificus van de EUR.

De arts-filosoof Bernard Mandeville (Rotterdam 1670 – Londen 1733) is over de hele wereld beroemd, behalve in het land waar hij is geboren en tot zijn drieëntwintigste heeft gewoond. Daar kan nu eindelijk verandering in gaan komen. De boeken van Mandeville, oorspronkelijk geschreven in het Engels, zullen in de komende jaren een voor een in het Nederlands verschijnen. Deel I van het Verzameld werk bevat het vermaarde gedicht De morrende korf en de belangrijkste essays uit De fabel van de bijen, gevolgd door Een bescheiden verdediging van openbare bordelen. In dit verbluffend actuele boek – dat past in de traditie van De heerser van Machiavelli en Lof der zotheid van Erasmus – neemt Mandeville het op tegen de moraalridders van zijn tijd en van alle tijden. Waarschijnlijk is zijn werk juist daardoor een eye-opener voor telkens weer nieuwe generaties politici, psychologen, filosofen, economen, juristen, literatoren en andere belangstellenden.
‘Mandeville is misschien de grootste politieke denker die ons land heeft voortgebracht – in elk geval de origineelste’, aldus dr. Frits Bolkestein, die in 2004 de tiende Mandeville-lezing uitsprak aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hans Achterhuis: ‘Je krijgt als lezer van Mandeville de neiging om door te gaan met het citeren van zijn scherpe observaties.’

De organisatie van het debat is in handen van Arminius Rotterdam en Uitgeverij Lemniscaat.

Noot voor de redactie
Mandeville-debat: donderdag 6 april 2006, 15.00 uur
Plaats: Arminiuskerk, Museumpark 3, Rotterdam
Info: www.erasmus.org