EURnieuws week 6 (6 - 12 februari 2007)

Talent voor duurzaamheid: debat over nieuw idealisme in het bedrijfsleven

Op donderdag 8 februari 2007 presenteert Vrij Nederland in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) het debat Talent voor duurzaamheid, over nieuw idealisme in het bedrijfsleven. Met: Ruud Lubbers, Mickey Huibregtsen (Publieke Zaak), Jaap Goudsmit (Crucell), Jan Oosterwijk (Natural Solutions), Jos Nijhuis (CEO PwC), Kees Blokland (directeur HRM Nationale Spoorwegen), prof.dr. Henk Volberda, hoogleraar Bedrijfskunde (EUR) en Jan Rotmans, hoogleraar Duurzame systeeminnovaties en transities (EUR). Een gesprek in Arminius over de noodzaak en valkuilen van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Onder leiding van Felix Rottenberg.
Zie persbericht

Veranderlijke arbeidsmarkt leidt tot nieuwe ongelijkheden

De moderne werknemer heeft geen baan voor het leven. Niet alleen stapt hij regelmatig over op een andere baan, ook wisselt hij periodes van werk af met periodes van scholing, zorg, werkloosheid of ziekte. Ook de overheid pleit voor meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt. Maar kan iedereen hier wel mee uit de voeten? Volgens een interdisciplinaire onderzoeksgroep, onder leiding van prof.dr. Justus Veenman van de Faculteit der Economische Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam, leidt de veranderlijke arbeidsmarkt tot nieuwe ongelijkheden. Migrantengroepen die nu al een minder sterke positie hebben, lopen opnieuw het meeste risico achterop te raken. De onderzoekers presenteren hun bevindingen in de NWO-publicatie ‘Nieuwe ongelijkheden op de transitionele arbeidsmarkt. De kansen en risico's voor allochtone werknemers.
Zie persbericht

Presentatie rapport ‘Verslaafd aan een flitsende levensstijl; criminaliteit van Antilliaanse Rotterdammers’

Op vrijdag 2 februari 2007 presenteert dr. Marion van San van de Erasmus Universiteit Rotterdam het rapport ‘Verslaafd aan een flitsende levensstijl; criminaliteit onder Antilliaanse Rotterdammers’. Het rapport is opgesteld in opdracht van de gemeente Rotterdam. Naast Van San zijn de auteurs drs. Jan de Boom van het RISBO (Rotterdams Instituut voor Sociaalwetenschappelijk Beleidsonderzoek) en Anton van Wijk van de Politie Academie. Het rapport maakt de aard en omvang van criminaliteit onder de Antilliaanse bevolkingsgroep in Rotterdam wetenschappelijk inzichtelijk. Het rapport zal in ontvangst worden genomen door burgemeester Opstelten.
Zie persbericht

Spreken zilver, zwijgen goud?

Op donderdag 1 februari 2007 organiseert de juridische faculteitsvereniging JFR een symposium over het verschoningsrecht van advocaten en de bronbescherming van journalisten. Met onder meer bijdragen van mediarechtdeskundige prof.mr. Gerard Schuijt, advocaat N. Meijering en voormalig officier van Justitie mr. Fred Teeven. Voor meer informatie, zie www.jfr.nl/symposium, of mail info@remove-this.jfr.nl. Locatie: Forumzaal M-gebouw, vanaf 12. 15 uur.

EUR huldigt haar talenten

Op de Talent Day van dinsdag 30 januari 2007 richtte de Erasmus Universiteit Rotterdam alle aandacht op de meest talentvolle studenten en wetenschappers van het afgelopen jaar. Naast de veertig wetenschappers, die vanaf december 2005 een beurs of subsidie hebben ontvangen, waren op deze feestelijke bijeenkomst in restaurant Siena 25 studenten aanwezig die het afgelopen jaar met succes het Erasmus Honours Programme volgden. Bovendien vond de uitreiking plaats van de ‘PhD Student of the Year’ Award door het Rotterdamse promovendi-overleg EPAR.