Speelse identiteit door mobieltjes en het web

Twee promovendi Wijsbegeerte sluiten project ‘Playful Identities’ af

Mediatechnologieën veranderen de manier waarop wij naar onszelf, elkaar en de wereld kijken. Doordat iedereen tegenwoordig een mobiele telefoon heeft, op Facebook met zijn vrienden praat en via Linkedin een baan zoekt, gaan wij op een nieuwe, speelse manier met onze identiteit om. Dit stellen Michiel de Lange en Jeroen Timmermans, die allebei op dinsdag 16 november 2010 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam promoveren.

We staan door het world wide web en mobiele technologie constant in verbinding met elkaar. Vaak verplaatst de fysieke ‘echte’ wereld zich naar de virtuele wereld. Onze identiteit wordt daarom niet meer ontleend aan de verhalen we over onszelf vertellen, maar aan de ludieke manier waarop we met al deze technologie om gaan. In filosofische termen: we gaan van een narratieve identiteit naar een speelse identiteit.

Zowel Jeroen Timmermans als Michiel de Lange onderzochten deze ontwikkeling naar een speelse identiteit. De Lange concentreerde zich op de mobiele telefoon en Timmermans op het world wide web.

Beide promovendi maken deel uit van het programma Playful Identities waarin onder leiding van hoogleraar Filosofie van Mens en Cultuur prof.dr. Jos de Mul onderzoek wordt gedaan naar digitale media technologieën, spel en identiteit. Met de promotie van Timmermans en De Lange is dit vierjarige NWO-project afgerond. Halverwege 2011 verschijnt een handelseditie over dit onderwerp.

Nadere informatie

Amanda Koopman, Web/Communicatie: e-mail: webmaster@remove-this.fwb.eur.nl

Publicatiedatum: 05 november 2010