Debat: Voor en nadelen van ‘embedded’ journalistiek/ Pros and cons of Embedded journalism

Datum:

Van: 14 maart 2012 11:00

Tot: 14 maart 2012 13:00

Locatie:

Woudestein, senaatszaal A-gebouw

Toelichting:

Een fotograaf, een beeldredacteur en een communicatiedeskundige van het Ministerie van Defensie gaan met elkaar in debat over hun ervaringen met ‘embedded’ journalistiek, met de nadruk op fotografie. Met Jeroen Oerlemans, Sterre Sprengers (NRC Next) en Joop Veen. Zie verder Studium Generale

Journalistiek bedrijven tussen de militairen: een succes?

Voor journalisten die moeilijk toegang hebben tot afgelegen gebieden zoals het Afghaanse Uruzgan, is het haast onmogelijk om het nieuws te verslaan. Deze journalisten kunnen ‘embedded’ gaan: het meelopen of ‘ingebed’ zijn bij (Nederlandse) militairen. Maar waarom biedt het Nederlandse Ministerie van defensie deze mogelijkheid? Op dinsdag 14 maart 2012 hierover een debat met Joop Veen, communicatiedeskundige van het Ministerie van Defensie, Jeroen Oerlemans, fotograaf, en Sterre Sprengers, beeldredacteur NRC Next.

Wordt het programma door het ministerie  als succesvol ervaren? Wat zijn de voor- en nadelen van het werken als ‘embedded’ fotograaf? En hoe gaan kranten om met nieuws verkregen van ‘embedded’ journalisten? Een fotograaf, een beeldredacteur en een communicatiedeskundige van het Ministerie van Defensie gaan met elkaar in debat over hun ervaringen met ‘embedded’ journalistiek, met de nadruk op fotografie.

• Joop Veen is directeur communicatie van het Ministerie van Defensie en gaat in op de reden waarom zijn ministerie het ‘Embed-program’ begon.
  • De  meermaals voor zijn werk bekroonde fotograaf Jeroen Oerlemans, deelt zijn ervaringen van zowel ‘embedded’ als ‘vrije’ fotograaf bij o.a. het Nederlandse als Amerikaanse leger en zal ook zal dieper in gaan op de werkomstandigheden in recente oorlogsgebieden, zoals Libië.
  • Sterre Sprengers, beeldredacteur bij NRC.Next, toont hoe kranten omgaan met aangeboden foto’s uit oorlogsgebieden.

Het publiek wordt van harte uitgenodigd om deel te nemen aan  het debat. Dit programma is vrij toegankelijk voor geïnteresseerden en maakt daarnaast deel uit van de cursus ‘Media, War and Historical Representation’ voor de BA-opleiding Geschiedenis van de Erasmus School of History, Culture and Communication.

Nadere informatie

Sandra van Beek, persvoorlichter Erasmus School of History, Culture and Communication,
tel: (010) 308 1216, email: vanbeek@remove-this.smc.eur.nl

Publicatiedatum: 06 maart 2012