Algemene Cultuurwetenschappen

Bachelor of Arts (BA) in Algemene Cultuurwetenschappen

Kunst en cultuur zijn je passie, of je nu vooral housemuziek luistert of liever uren in een museum rondloopt. Een carrière achter de schermen in deze veelzijdige sector is je ambitie. Dan is de bachelor Algemene Cultuurwetenschappen je ideale ticket.

Bachelor of Arts in Algemene Cultuurwetenschappen (BA)

In Rotterdam leer je welke maatschappelijke betekenis kunst en cultuur hebben. De focus ligt op hoe de creatie, distributie, consumptie en waardering van kunst en cultuur zijn georganiseerd. Je ontwikkelt een brede visie op kunst met een grote K, maar ook op populaire cultuur. Zo analyseer je het domein van de beeldende kunsten, de filmbranche, de muziekindustrie, het boekenvak, de podiumkunsten en de wereld van de massamedia.

Je bestudeert hoe de wereld van kunst en cultuur functioneert. Daarbij leer je de partijen kennen die betrokken zijn bij de creatie, distributie en consumptie van cultuur. Je oefent in het schrijven van artikelen en leert de fijne kneepjes van sociaalwetenschappelijk onderzoek.

De combinatie van Economie, Sociologie, Geschiedenis en Mediawetenschappen bereidt je voor om de uitdagingen waar de kunstwereld voor staat vanuit verschillende perspectieven aan te pakken. Deze Rotterdamse aanpak is uniek binnen Algemene Cultuurwetenschappen.

Deze opleiding wordt tevens in het engels gegeven onder de naam International Bachelor Arts and Culture Studies

Waarom een Bachelor Algemene Cultuurwetenschappen studeren in Rotterdam?

Algemene Cultuurwetenschappen studeren in Rotterdam:

 • veelzijdige opleiding met praktijkgerichte oriëntatie;
 • kleine werkgroepen, gecombineerd met colleges;
 • studeren in de culturele hoofdstad van Nederland, Rotterdam;
 • gerenommeerde docenten met ruime praktijkervaring;
 • kennismaking met de beroepspraktijk via interessante stages;
 • na je studie breed inzetbaar;
 • opstap naar leuke, creatieve baan.

Carrièremogelijkheden na een Bachelor in Algemene Cultuurwetenschappen

De Nederlandse kunst- en cultuursector heeft juist nu behoefte aan creatieve, zakelijke denkers. Algemene Cultuurwetenschappers weten wel raad met de kansen en uitdagingen die deze sector biedt. Er zijn veel carrièremogelijkheden op het gebied van communicatie, educatie, voorlichting en advies bij culturele instellingen, gemeentelijke en landelijke overheid, de media en adviesbureaus. Deze en vele andere functies zijn na je afstuderen binnen handbereik.

Meer informatie over: Carrièremogelijkheden na een Bachelor in Algemene Cultuurwetenschappen

Leerdoelen Bachelor in Algemene Cultuurwetenschappen

Na de bacheloropleiding weet je:

 • hoe kunst en cultuur in de samenleving functioneren;
 • hoe je organisatorische en beleidsmatige vraagstukken analyseert;
 • hoe je problemen vanuit verschillende invalshoeken benadert;
 • hoe organisatie, communicatie en beleid bij kunst- en cultuurinstellingen werkt;
 • hoe je je kennis en vaardigheden in verschillende functies kunt inzetten.

Inhoud van de opleiding Bachelor in Algemene Cultuurwetenschappen

De drie jaren van de bachelorfase zijn elk onderverdeeld in vier onderwijsblokken. Voor de meeste vakken in het eerste studiejaar volg je hoorcolleges en werkgroepen. De grote lijnen van verschillende theorieën worden behandeld in de hoorcolleges, daarna ga je in werkgroepen van zo’n 20 studenten verder in op de details. Elk vak rond je af met een tentamen, met opdrachten of met een combinatie van beide. Het tweede en derde studiejaar volg je research workshops en seminars waarin je een bepaald onderwerp uitdiept. De bachelor Algemene Cultuurwetenschappen sluit af met een bachelorscriptie onder goede, individuele begeleiding.

Meer informatie over: Inhoud van de opleiding Bachelor in Algemene Cultuurwetenschappen

Doelgroep Bachelor in Algemene Cultuurwetenschappen

Algemene Cultuurwetenschappen (ACW) is dé studie voor mensen die willen weten wat zich achter de schermen van de kunstwereld afspeelt. Een bachelor voor mensen die zich diepgaand willen bezighouden met organisatie-, communicatie- en beleidsvraagstukken in de kunst- en cultuursector. Spreekt deze uitdaging je aan? Dan heeft ACW je veel te bieden!

Toelatingseisen Bachelor in Algemene Cultuurwetenschappen

Om een opleiding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam te mogen beginnen, zijn er diverse toelatingseisen. Je kan worden toegelaten met:

Inschrijven Bachelor in Algemene Cultuurwetenschappen

Aanmelden voor een bacheloropleiding van de Erasmus Universiteit Rotterdam kan via Studielink. Je maakt daar een account aan en selecteert de opleiding van je keuze. Daarna komt de EUR in actie. Wij kijken of jij toegelaten kunt worden voor je gekozen opleiding en sturen je meer informatie.

Meer informatie over: Inschrijven voor een bacheloropleiding

Aansluiting Masteropleidingen Bachelor in Algemene Cultuurwetenschappen

Na een afgeronde bachelor Algemene Cultuurwetenschappen kun je je op wetenschappelijk gebied nog verder ontwikkelen. Kies uit Kunst- en Cultuurwetenschappen, Cultural Economics and Entrepreneurship of de Research Master in Sociology of Culture, Media and the Arts. Of wellicht ga je door voor een masteropleiding Media Studies.

Meer informatie over: Aansluiting Masteropleidingen Bachelor in Algemene Cultuurwetenschappen