Home - Ouders.EUR.nl   Bacheloropleidingen   Econometrie en Operationele Research

Econometrie en Operationele Research

Bachelor of Science (BSc) in Econometrie en Operationele Research

Wiskunde en statistiek, maar dan toegepast in modellen. Daarmee bestudeer en verklaar je economische en andere processen. Een vak voor slimme rekenaars die zich afvragen hoe zaken beter kunnen.

De modellen die je bij Econometrie en Operationele Research bestudeert en ontwikkelt, vormen een belangrijk houvast voor beleidsmakers, managers en bestuurders. Ze hebben invloed op beslissingen op uiteenlopende terreinen: van logistiek en transport tot en met economie, financiën, telecom en de bezetting van operatiekamers.

Als je van cijfers houdt en je graag bezig bent met complexe processen, dan is een studie aan de grootste econometrieopleiding van Nederland echt iets voor jou. Groot genoeg voor grensverleggend onderzoek, klein genoeg om iedereen te kennen en je thuis te voelen.

De faculteit Erasmus School of Economics leverde veel economen van naam af – zoals Nobelprijswinnaar Tinbergen - en heeft een sterke (inter)nationale reputatie.

Wil je meer weten over de dagelijkse bezigheden van een econometrist, kijk dan bij Econometrie en Operationele Research in de praktijk!

Waarom een Bachelor Econometrie en Operationele Research studeren in Rotterdam?

Econometrie en Operationele Research studeer je in Rotterdam omdat:
  • je een unieke combinatie krijgt van theorie en praktijk;
  • de zakenstad Rotterdam uitstekende kansen biedt;
  • econometristen hoog worden gewaardeerd;
  • je intensieve begeleiding krijgt;
  • we je uitdagen met concrete doelen, zoals de prestigieuze Bachelor Honours Class;
  • je verzekerd bent van een afwisselende carrière.

Carrièremogelijkheden na een Bachelor in Econometrie en Operationele Research

Je toekomst als econometrist ziet er rooskleurig uit. De vraag naar econometristen is ‘booming’, het salaris is prima. Na je studie Econometrie en Operationele Research kun je meestal kiezen uit verschillende banen die passen bij jouw interesse. Er zijn veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld in de marketing, logistiek en het management van bedrijven en (internationale) organisaties.


Meer informatie over: Carrièremogelijkheden na een Bachelor in Econometrie en Operationele Research

Leerdoelen Bachelor in Econometrie en Operationele Research

Als je Econometrie studeert, leer je wiskunde toe te passen op economische en maatschappelijke vraagstukken. Je leert wiskundige modellen te bouwen, en je kunt de uitkomsten ervan koppelen aan de werkelijkheid. Je leert deze modellen ook te gebruiken om beslissingen te nemen. De analytische kennis en vaardigheden die je verwerft, kun je toepassen in veel beroepen.

Inhoud van de opleiding Bachelor in Econometrie en Operationele Research

De eerste twee jaar van Econometrie en Operationele Research staat vast. Je krijgt een stevige basis in wiskunde, statistiek en economie. In het derde jaar heb je veel keuzevrijheid. Je kiest een specialisatie, volgt keuzevakken en je schrijft je bachelorscriptie.

Een collegejaar bestaat uit vijf blokken van elk acht weken. Een blok omvat twee of drie vakken. De studielast drukken we uit in credits. Elk collegejaar bestaat uit 60 credits waarbij één credit gelijk staat aan 28 studie-uren.

Naast het gewone programma kunnen talentvolle studenten de Bachelor Honours Class volgen. Dit geeft extra uitdaging en verdieping aan je studie. Zo krijg je interessante gastcolleges over actuele economische thema’s.


Meer informatie over: Inhoud van de opleiding Bachelor in Econometrie en Operationele Research

Doelgroep Bachelor in Econometrie en Operationele Research

Econometristen zijn nieuwsgierig naar de rekenkundige achtergrond van problemen. Ze werken systematisch en denken origineel. Ze zien het als een uitdaging om met hun modellen de werkelijkheid zo nauwkeurig mogelijk te omschrijven en te voorspellen. Herken je jezelf hierin? Dan is Econometrie en Operationele Research jouw studie.

Toelatingseisen Bachelor in Econometrie en Operationele Research

Om een opleiding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam te mogen beginnen, zijn er diverse toelatingseisen. Je kan worden toegelaten met:

Inschrijven Bachelor in Econometrie en Operationele Research

Aanmelden voor een bacheloropleiding van de Erasmus Universiteit Rotterdam kan via Studielink. Je maakt daar een account aan en selecteert de opleiding van je keuze. Daarna komt de EUR in actie. Wij kijken of jij toegelaten kunt worden voor je gekozen opleiding en sturen je meer informatie.


Meer informatie over: Inschrijven voor een bacheloropleiding

Aansluiting Masteropleidingen Bachelor in Econometrie en Operationele Research

De eenjarige Engelstalige master Econometrics and Management Science koppelt stevige wetenschappelijke basis aan scherp inzicht in de actuele praktijk. Je kunt kiezen uit vier specialisaties:

  • Econometrics
  • Operations Research and Quantitative Logistics
  • Quantitative Finance
  • Quantitative Marketing

Deze varianten komen overeen met de vier afstudeerrichtingen in de bachelor.


Meer informatie over: Aansluiting Masteropleidingen Bachelor in Econometrie en Operationele Research



Vraag de brochure aan van de Bachelor in Econometrie en Operationele Research.

Brochure Bachelor in Econometrie en Operationele Research