Studiekeuze   Erasmus Universiteit   Historie Erasmus Universiteit Rotterdam

Historie Erasmus Universiteit Rotterdam

De Erasmus Universiteit Rotterdam in haar huidige vorm bestaat sinds 1973. De geschiedenis grijpt terug tot 1913: het jaar waarin het particulier initiatief tot oprichting van de Nederlandsche Handels-Hoogeschool (NHH) op brede steun mocht rekenen van het Rotterdamse bedrijfsleven. De wettelijke erkenning van het hoger handels- en economie-onderwijs als wetenschappelijke discipline, leidde in 1939 tot naamsverandering. De NHH maakte plaats voor de NEH ofwel de Nederlandse Economische Hogeschool.

De toenemende complexiteit van de samenleving leidde in de jaren zestig van de twintigste eeuw tot de komst van de faculteiten Rechtsgeleerdheid en Sociale Wetenschappen, in latere decennia gevolgd door Wijsbegeerte, Historische en Kunstwetenschappen en Bedrijfskunde.

Vanaf 1950 spande de Stichting Klinisch Hoger Onderwijs zich in voor een volledig medisch-wetenschappelijke opleiding in Rotterdam. Met succes, want in 1966 werd van rijkswege de Medische Faculteit Rotterdam ingesteld. De huisvesting verrees naast het Dijkzigtziekenhuis. Dit vormt samen met het Sophia Kinderziekenhuis en de Daniel den Hoedkliniek het Academisch Ziekenhuis Rotterdam, dat sinds 1 januari 2003 de naam Erasmus MC draagt.

In 1973 gingen de Medische Faculteit Rotterdam en Nederlandse Economische Hogeschool samen verder als Erasmus Universiteit Rotterdam – de eerste universiteit in Nederland die is vernoemd naar een persoon, een man dankzij wie de stad ook in de geleerde wereld al eeuwen bekendheid geniet: Desiderius Erasmus.