Tips

Eerste Hulp Bij e-Onderzoek

dinsdag, 6 september 2011

Academische zoekmachines

donderdag, 26 mei 2011

Google Scholar, de academische zoekmachine van Google, ken je wellicht, maar er bestaan ook andere zoekmachines gericht op het vinden van wetenschappelijke literatuur.

Academisch schrijven

vrijdag, 18 februari 2011

Oxford Reference Online

woensdag, 11 augustus 2010

Via deze databank biedt de UB toegang tot een hele reeks van woordenboeken en naslagwerken: niet alleen de ‘gewone’ woordenboeken, ook allerlei vakspecifieke naslagwerken zijn opgenomen.

TicTocs en RSS Feeds en alerts

woensdag, 28 juli 2010

Wil je weten of er nieuwe artikelen verschijnen die passen bij je zoekopdracht? Of wil je de inhoudsopgave zien van nieuw verschenen afleveringen van je favoriete tijdschriften?

Research Starters

woensdag, 14 juli 2010

Wat zijn de ‘kernbegrippen’ van een vakgebied? Als je je wilt oriënteren op een onderwerp voor je begint aan het onderzoek voor een paper of scriptie, dan biedt een encyclopedie soms te weinig informatie en een studieboek teveel. De online databank Research Starters biedt voor de vakgebieden Business en Sociology een mooie tussenvorm, met artikelen van ongeveer 3000 woorden.

Ben jij informatievaardig?

dinsdag, 15 december 2009

Het geheel aan vaardigheden dat men nodig heeft op een effectieve manier geschikte informatie te vinden en te gebruiken, noemen we informatievaardigheid. Hoger onderwijs speelt een cruciale rol bij het verwerven van informatievaardigheid. Om informatievaardigheid expliciet te maken zijn normen opgesteld.

Hoe ontcijfert u een literatuurverwijzing?

vrijdag, 20 november 2009

Zoekt u een boek of een artikel? Wetenschappers hebben onderling afspraken gemaakt over hoe ze verwijzen naar de gebruikte literatuur. Hierdoor kunnen anderen gemakkelijk het geciteerde boek of artikel opsporen.

De UB heeft het artikel niet. Wat nu?

maandag, 5 oktober 2009

In de Nederlandse Centrale Catalogus (NCC) kunt u nakijken of een andere Nederlandse (universiteits)bibliotheek het tijdschrift (of boek) wil in bezit heeft.

Een alert instellen in EBSCO-databanken

woensdag, 26 augustus 2009

Door het instellen van een alert wordt u automatisch op de hoogte gehouden van nieuw verschenen publicaties, die passen bij een zoekopdracht in een van de EBSCO-databanken, zoals Business Source Premier en Communication and Mass Media Complete.