UB Instructie NL   De basics van wetenschappelijke literatuur   Pedagogie   Naslagwerken

Encyclopedieën en vakwoordenboeken

Waarom gebruik je een encyclopedie of een vakwoordenboek? Soms kom je een wetenschappelijk begrip tegen waar je meer over wilt weten of wordt tijdens een college een naam genoemd die je niet meteen kan plaatsen. In een encyclopedie of vakwoordenboek kun je die termen en namen snel opzoeken.

Waar vind je de encyclopedieën en vakwoordenboeken?

In papieren vorm

Een deel daarvan staat als naslagwerk ter inzage in de studiezaal in de UB. Je kunt in de UB-catalogus de zoekresultaten beperken tot alleen naslagwerken. Zoek dan eerst met als trefwoord 'Naslagwerken' of 'Encyclopedieën' en verklein het zoekresultaat daarna met een andere trefwoord of een 'persoon als onderwerp'.

De naslagwerken voor pedagogische en onderwijswetenschappen, zoals 'The Routledge International Encyclopedia of Education',  'Dictionary of Multicultural Education' of 'Note book: Nederlandse en Vlaamse termen in het Engels' staan ter inzage in de Tinbergenzaal. Pedagogie is te vinden bij nummer 80.00, onderwijskunde bij 81.00.

Meer specifieke woordenboeken en handboeken en andere invalshoeken staan bij de code voor dat specifieke onderwerp. Zo vind je bijvoorbeeld bij sociologie naslagwerken als 'International Encyclopedia of Adolescence' (nummer 71.34 in de Tinbergenzaal), bij criminologie 'Encyclopedia of Juvenile Justice' (nummer 71.65) en bij psychologie bijvoorbeeld 'Encyclopedia of Behavior Modification and Cognitive  Behavior Therapy - vol. 3 Educational Applications' (numer 77.72).

In elektronische vorm

Een aantal encyclopedieën en woordenboeken is ook in elektronische vorm te raadplegen. Deze bronnen vind je ook in de UB-catalogus, maar bij het aanvraagnummer staat dan een link naar de elektronische versie. Het voordeel van een elektronische versie is dat hij vaak meer up-to-date is en ook makkelijker te doorzoeken (want je kunt door de hele tekst heen zoeken) dan de papieren versie.

De achtdelige Encyclopedia of Psychology is een voorbeeld van een online beschikbare encyclopedia, via PsycBOOKS (helaas kun je alleen deel voor deel zoeken, en niet door alle delen in één keer).

Een andere grote encyclopedie die voor pedagogische en onderwijswetenschappen erg handig is, is de International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences. Zie hieronder het onderdeel met bijdragen op het gebied van Education:

In de databank Oxford Reference Online vind je woordenboeken per vakgebied, waaronder pedagogie, zoals A Dictionary of Education. Je kunt in deze databank ook alle woordenboeken tegelijk doorzoeken.

Een voorbeeld uit A dictionary of Education:

Voorbeeld uit A Dictionary of education