UB Instructie NL   Verwijzen en citeren   Citeerstijlen

Citeerstijlen

In dit onderdeel van de cursus maak je kennis met een aantal citeerstijlen: APA, Chicago, Harvard en MLA. Hierbij komen vuistregels voor het opnemen van verwijzingen in de tekst en voor het maken van de literatuurlijst aan de orde, en wordt een aantal voorbeelden gegeven.

De regels voor verwijzen en citeren van deze citeerstijlen zijn vaak gepubliceerd in manuals. Raadpleeg deze publicaties voor specifieke voorbeelden en details.

 • APA-stijl
  Deze stijl is ontwikkeld door de American Psychological Association. De stijl wordt veel gebruikt binnen de sociale en natuurwetenschappen. De voorbeelden zijn ontleend aan de Publication Manual of the American Psychological Association (6de editie).
 • Chicago-stijl
  De Chicago stijl wordt vooral gebruikt binnen de economische en bedrijfskundige onderzoeksgebieden. De gebruikte voorbeelden zijn ontleend aan The Chicago Manual of Style (16e editie). Er bestaan verschillende varianten van de Chicago stijl. Raadpleeg bij twijfel je docent voor de precieze uitvoering.

 • Harvard-stijl
  Deze stijl wordt veel gebruikt binnen de economie. Er bestaat geen officiële publicatie van de Harvard-stijl. Ook deze stijl kent verschillende varianten. Hier volgen we de Harvard stijl van het ISS (International Institute of Social Studies)

 • MLA-stijl
  De MLA stijl is ontwikkeld door de Amerikaanse Modern Language Association. De stijl wordt veel gebruikt binnen de alfawetenschappen. De gebruikte voorbeelden zijn ontleend aan het MLA handbook for writers of research papers (6de editie).