UB Instructie NL   Wetenschappelijke informatie zoeken / Psychologie   Inhoud

Inhoud

In het Studielandschap Psychologie staan de basisboeken voor de opleiding psychologie bij elkaar. Voor elk blok staan er minimaal 5 verschillende basisboeken. In deze boeken wordt een belangrijk deel van een bepaald vakgebied, zoals sociale psychologie of ontwikkelingspsychologie, in kaart gebracht. Via PsyWeb krijg je toegang tot wetenschappelijke artikelen en hoofdstukken uit boeken.

De literatuur die je vindt in het Studielandschap en via PsyWeb wordt geselecteerd door de docenten van psychologie. Uit de enorme hoeveelheid artikelen en boeken die voor het vakgebied psychologie beschikbaar is, maken zij een keuze.

Maar als je een literatuurverslag, werkstuk of scriptie gaat schrijven, hoe vind je dan artikelen en boeken over je eigen onderwerp? Hoe selecteer je de bronnen waarmee je je vraagstelling kunt beantwoorden? Je kunt een aantal psychologie tijdschriften doorbladeren of online de inhoudsopgave bekijken, maar dit kost veel tijd – en hoe weet je of je het juiste tijdschrift in handen hebt?

Als je zoekt naar wetenschappelijke literatuur dan zul je al snel merken dat er heel veel te vinden is. Efficiënt en effectief zoeken, met een zo goed mogelijk resultaat in zo weinig mogelijk tijd, is nog niet zo eenvoudig. Waar kun je het beste zoeken en hoe zoek je dan? Hoe baken je een onderwerp af voordat je gaat zoeken? Dit zijn informatievaardigheden.

De American Psychological Association (APA) heeft op een rijtje gezet wat een 'informatievaardige psychologiestudent' kan: dat varieert van het verschil herkennen tussen wetenschappelijke literatuur en niet-wetenschappelijke literatuur, het selecteren van de meest geschikte databank tot het correct toepassen van de laatste versie van de APA-stijl bij het verwijzen en citeren. Je kunt die standaarden hier nalezen.

Net als alle vaardigheden leer je informatievaardigheden het beste door te doen en te oefenen. Deze cursus helpt je daarbij. Centraal staat PsycINFO, dé databank voor psychologen. Als rode draad is gekozen voor het onderwerp eetstoornissen.

Een zoekstrategie kan er visueel zo uitzien. De afzonderlijke stappen komen in deze cursus aan de orde.