UB Instructie NL   Wetenschappelijke informatie zoeken / sociale wetenschappen   Voordat je gaat zoeken   Zoektermen combineren   Met NEAR/ADJ/ADJn

Met NEAR/ADJ/ADJn

Positionele operatoren zijn afstandscommando's waarmee in een (full-text) bestand op ieder kernbegrip gezocht kan worden. Het bepaalt de afstand tussen twee of meer woorden, bijvoorbeeld of de opgegeven woorden in hetzelfde veld (zoals auteur of titel), alinea of paragraaf moeten staan. De meest gebruikte zijn de nabijheidoperatoren.

  • NEAR (houdt een woordafstand in willekeurige volgorde in van maximaal tien tussenliggende woorden en wordt vooral gebruikt bij het zoeken naar plaatsnamen, personen en uitdrukkingen).
  • ADJn (adjacent: n geeft aan hoeveel woorden maximaal tussen de termen links en rechts van ADJ mogen voorkomen).
  • NEAR/n (n geeft aan hoeveel woorden maximaal tussen de termen links en rechts van NEAR mogen voorkomen).

Een andere belangrijke manier van positioneel zoeken gebeurt met dubbele aanhalingstekens. Als woorden niet alleen in hetzelfde document moeten voorkomen maar ook letterlijk naast elkaar, dan moeten deze tussen dubbele aanhalingstekens geplaatst worden.

De zoekactie "lokale overheid" levert minder documenten op dan de zoekactie lokale overheid of de zoekactie lokale AND overheid, maar het resultaat is wel nauwkeuriger. In de laatste gevallen kan het namelijk voorkomen dat de twee woorden ver van elkaar afstaan in de tekst en niets met elkaar te maken hebben.

Positionele operatoren kunnen worden gebruikt bij het zoeken naar samengestelde begrippen (zoals persoonsnamen).

Let op: de schrijfwijze en de werking van nabijheid- en andere operatoren kunnen per databank verschillen. Check altijd even de helpfunctie van de betreffende databank!

Voorbeeld: NEAR betekent in de databank Sociological Abstracts dat de woorden in één zin samen voorkomen. Als je in deze databank zoekt op communities NEAR violence en de resultaten bekijkt, zul je zien dat de woorden violence en communities vaak samen in één zin in het abstract voorkomen. NEAR geeft je de mogelijkheid om naar begrippen te zoeken die niet door middel van een trefwoord uit de thesaurus zijn weergegeven.