Waarom deze studie

Algemene Cultuurwetenschappen

Je hebt een passie voor kunst en cultuur. Daarom wil je weten wat er zich afspeelt achter de schermen bij culturele evenementen en organisaties. Algemene Cultuurwetenschappen maakt je zowel theoretisch als praktisch wegwijs in de cultuursector. 

Zorgt de vergrijzing in Nederland voor een verandering in vraag en aanbod naar kunst en cultuur? 
Welke impact heeft het downloaden en streamen van films en muziek op de film- en muziekindustrie?
Wat betekenen de bezuinigingen op kunst en cultuur voor de wijze waarop de culturele sector is georganiseerd?

Veelzijdige blik
Dit zijn allemaal vragen die je als ACW-student leert beantwoorden. Algemene Cultuurwetenschappen in Rotterdam is uniek door de veelzijdige benadering van kunst en cultuur. Deze bachelor focust niet alleen op kunst, maar ook op economie, sociologie en theorieën over cultuur, media, beleid, marketing en politiek. Soms zet je een sociologische bril op en bestudeer je hoe kunst tot stand komt en wat mensen vinden van kunst. Een andere keer kijk je naar de economie van kunst en cultuur: wat is kunst waard en hoe wordt het aangeboden aan het publiek?

Nauwe contacten met kunst- en cultuurinstellingen
De Rotterdamse bachelor heeft nauwe contacten met kunst- en cultuurinstellingen in Rotterdam en daarbuiten. Als je ACW studeert in Rotterdam, studeer je in een innovatieve en altijd bruisende stad met vele festivals, musea en pop-up initiatieven. Een leuke stage vinden wordt zo een stuk eenvoudiger!

Dual Degree RASL
En wist je dat je ACW ook kunt combineren met een bachelor aan de Willem de Kooning Academie of Codarts? Je volgt dan de Dual Degree RASL, waarin je op unieke wijze de theorie en praktijk van kunst en cultuur combineert.

Vijf redenen om te kiezen voor Algemene Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

  • Je bent niet zozeer op zoek naar een opleiding kunst- en cultuurgeschiedenis. Mooi, want aan de EUR richt je je op juist op de economie, politiek en sociologie van kunst en cultuur;
  • Dankzij de verplichte stage krijg je al tijdens de studie een blik achter de schermen van de kunst- en cultuurwereld;
  • Ben je niet alleen een creatieve denker, maar ook een doener? Combineer een van deze bachelors dan met een bachelor aan het conservatorium (Codarts) of de Willem de Kooning Academie in de Dual Degree RASL;
  • Studeren in Rotterdam betekent studeren in een stad vol musea, muziek- en filmfestivals. Kortom: de ideale plek om te bouwen aan je professionele netwerk;
  • Hadden we al gezegd hoe leuk Rotterdam is? Door haar historie is Rotterdam innovatief en divers: de pop-up-initiatieven springen er als paddenstoelen uit de grond. Ideaal voor jonge cultuurliefhebbers met grootse plannen.

Introductievideo over Algemene Cultuurwetenschappen

Introductievideo - Algemene Cultuurwetenschappen

Algemene cultuurwetenschappen studeren in Rotterdam

Bij kunst en cultuur denk je vaak alleen aan beeldende kunst, maar het is zoveel meer dan dat! Festivals, muziek, televisie, architectuur, films, sociale media; alles komt aan bod.
Algemene Cultuurwetenschappen biedt een breed scala aan vakken die de kunst en cultuur vanuit verschillende oogpunten belicht, zoals de economisch en sociologische kant. Zo kan je in het eerste jaar oriënteren welke richting bij je past.
De overgang van de middelbare school naar de universiteit is best ingrijpend. Je begint op een andere school, ontmoet nieuwe mensen en verhuist misschien wel naar een onbekende stad. Dit is spannend en je kan hier wellicht tegenop zien. Twee studenten van de faculteit Geschiedenis, Cultuur en Communicatie vertellen in dit artikel hoe zij deze overgang hebben ervaren. Spoiler alert: het is hen heel erg meegevallen!

De juiste studie gevonden?

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen