Algemene Cultuurwetenschappen

Achter de schermen in de wereld van kunst en cultuur

Opleiding in het kort

Je hebt een passie voor kunst en cultuur. Daarom wil je weten wat er zich afspeelt achter de schermen bij culturele evenementen en organisaties. Deze studie maakt je wegwijs in de cultuursector.

Belangrijkste Feiten & Cijfers

Type
Bachelor
Graad
BA
Vorm
Fulltime
Voertaal
Nederlands
Tijdsduur
3 jaren
Studiepunten (EC)
180
Begindatum
September
Aanmelddeadline (EEA)
1 mei
Bekijk alle

Waarom deze opleiding?

Waarom luistert de een alleen maar naar Beyoncé, terwijl de ander zweert bij Beethoven? En hoe komt het dat anderen allebei in hun playlist hebben staan?

Dit is zomaar een vraag die je als student Algemene Cultuurwetenschappen leert beantwoorden. Door de veelzijdige benadering van kunst en cultuur is ACW in Rotterdam uniek in Nederland.

Meer weten? Ontmoet ons hier

Kom meer te weten over deze opleiding op een van onze (online) evenementen.

Bekijk al onze evenementen

Studie in cijfers

Studenttevredenheid Studenten geven ons 4 sterren voor deze studie.
140
Aantal eerstejaars Het aantal studenten in het eerste jaar.
12-18u
Contacturen eerstejaars Aantal uur aangeboden per week
Bekijk alle

Carrièremogelijkheden

Afgestudeerden van Algemene Cultuurwetenschappen werken over de gehele breedte van de kunst- en cultuursector als bijv. beleidsmedewerker, fondsenwerver, educatief medewerker, producent of curator.

Onze studenten vertellen

Aniek Maas

Student Algemene Cultuurwetenschappen

Door het diverse vakkenpakket kan je zelf onderzoeken wat je het leukste vindt en waarin jij je verder wilt specialiseren. Dat spreekt mij heel erg aan.
Door het diverse vakkenpakket kan je zelf onderzoeken wat je het leukste vindt en waarin jij je verder wilt specialiseren. Dat spreekt mij heel erg aan.

Ik ben Algemene Cultuurwetenschappen gaan studeren omdat ik altijd al erg geïnteresseerd ben geweest in kunst en cultuur. Ik vind veel aspecten binnen de kunst- en cultuurwereld leuk. Daarom, heb ik het lang moeilijk gevonden om te beslissen waar ik mij precies op wil focussen. Het is erg fijn dat Algemene Cultuurwetenschappen aan de EUR meerdere kanten van cultuur belicht. Je leert in deze opleiding diverse cultuuruitingen te analyseren en deze in bijvoorbeeld een sociologische, economische of politieke context te plaatsen. Hierdoor zit er voor iedereen wel iets interessants bij. Door het diverse vakkenpakket kan je zelf onderzoeken wat je het allerleukste vindt en waarin jij je verder wilt specialiseren. Dit kan al in je tweede en derde jaar en is iets dat mij ook erg aanspreekt aan de studie.

Daarnaast is studeren in Rotterdam erg leuk. Binnen de universiteit zijn er veel mogelijkheden om elkaar te leren kennen. Zo worden er veel evenementen georganiseerd en kan je ervoor kiezen om je aan te sluiten bij een studie- of sportvereniging. Rotterdam heeft ook veel te bieden. Het is een dynamische stad met veel cultuur, sport en recreatie en er zijn genoeg leuke ontmoetingsplekken voor iedereen!

Lisanne Storm

Student Algemene Cultuurwetenschappen

Bij kunst en cultuur denk je vaak alleen aan beeldende kunst, maar het is zoveel meer dan dat! Festivals, muziek, televisie, architectuur, films, sociale media; alles komt aan bod.
Bij kunst en cultuur denk je vaak alleen aan beeldende kunst, maar het is zoveel meer dan dat! Festivals, muziek, televisie, architectuur, films, sociale media; alles komt aan bod.

“Toen ik in mijn examenjaar moest kiezen welke studie ik wilde doen, vond ik dit best een lastige beslissing. Er is zoveel aanbod en heel veel studies spraken mij aan. Ik heb veel studies bekeken en uiteindelijk wist ik zeker dat ik graag iets wilde doen met kunst en cultuur, en interesse had in een veelzijdig programma. Ik heb verschillende open dagen bezocht en een aantal meeloopdagen gevolgd. Dit heeft mij erg geholpen in het maken van een keuze. Toen ik met Algemene Cultuurwetenschappen (ACW) in aanraking kwam, sprak het me gelijk aan.”

Brede focus

“Ik twijfelde nog tussen Media en Cultuur en Algemene Cultuurwetenschappen en heb uiteindelijk gekozen voor de laatste, hier in Rotterdam. Dit, omdat ACW een brede focus heeft. Bij kunst en cultuur denk je vaak alleen aan beeldende kunst, maar het is zoveel meer dan dat! Festivals, muziek, televisie, architectuur, films, sociale media; alles komt aan bod. Je volgt diverse vakken op het gebied van sociologie, economie, geschiedenis en media, met kunst en cultuur als uitgangspunt. Bovendien biedt de kleinschaligheid van de opleiding je de kans om je medestudenten goed te leren kennen, dat vind ik erg fijn.

Rotterdam: bruisend en dynamisch vol kunst en cultuur

“Rotterdam is een enorm bruisende en dynamische stad vol kunst en cultuur. Er zijn niet alleen veel grote kunstinstellingen en evenementen te vinden, zoals de Kunsthal en het International Film Festival Rotterdam, maar ook staan er kunstwerken (zoals beelden) door heel de stad verspreid. Dit sluit natuurlijk ideaal aan bij ACW. Ook barst het hier van de gezellige restaurants, winkels en cafés. Voor mij is het dan ook een geweldige stad voor je studententijd.”

Evy Hommel

Student Algemene Cultuurwetenschappen

Algemene Cultuurwetenschappen biedt een breed scala aan vakken die de kunst en cultuur vanuit verschillende oogpunten belicht, zoals de economisch en sociologische kant. Zo kan je in het eerste jaar oriënteren welke richting bij je past.
Algemene Cultuurwetenschappen biedt een breed scala aan vakken die de kunst en cultuur vanuit verschillende oogpunten belicht, zoals de economisch en sociologische kant. Zo kan je in het eerste jaar oriënteren welke richting bij je past.

Van mijn hobby mijn werk maken, dat is mijn doel. Voordat ik aan Algemene Cultuurwetenschappen begon, was ik al erg actief in de culturele sector. Zo zit ik op vrijwillige basis in het bestuur van een muziektheater stichting en ben ik locatiemanager bij een groot muziekevenement. Door de jaren (en ervaringen) heen ben ik erachter gekomen dat dit echt bij mij past en dat ik hier mijn werk van wil maken.

Veel keuzevrijheid
Maar, dan nog een opleiding vinden die hierbij aansluit. Ik heb voor Algemene Cultuurwetenschappen gekozen, omdat ik weet dat ik aan de slag wil in de culturele sector, maar nog niet precies welke richting. Deze opleiding biedt een breed scala aan vakken die de kunst en cultuur vanuit verschillende oogpunten belicht worden, zoals de economische en de sociologische kant. Zo kon je in het eerste jaar oriënteren welke richting bij je past. Waarna ik me in jaar 2 en 3 ga verdiepen in de richting die ik gekozen heb. Daarnaast biedt de opleiding veel keuzevrijheid, dat vind ik fijn. Naast de verplichte vakken kan je ook vakken kiezen die je zelf interessant vindt en bij je passen.

Rotterdam. Make it Happen
De slogan ‘Rotterdam. Make it Happen.’ maakt gelijk duidelijk waarom ik voor Rotterdam heb gekozen. Ik zie Rotterdam als een stad waar ideeën uit veel verschillende culturen transformeren tot succesvolle culturele evenementen. Daarnaast zijn er in deze stad veel mogelijkheden voor studenten die hun eerste stappen willen zetten in de culturele sector.

Pim Nugteren

Alumnus ACW en Senior Marketing Communicatie Manager bij CJP

Werkend bij een ongesubsidieerd theater als Carré kwamen ook de lessen in economie goed van pas.
Werkend bij een ongesubsidieerd theater als Carré kwamen ook de lessen in economie goed van pas.

De culturele omnivoor

“Na mijn HBO-studie Communicatie & Multimedia Design wilde ik geen 9 tot 5-baan, maar verder studeren. Maar wat? Na een proefcollege Algemene Cultuurwetenschappen op de Open Dag van de Erasmus Universiteit was die vraag snel beantwoord. Professor Koen van Eijk vertelde er over de ‘culturele omnivoor’ en ik hing vanaf het eerste moment aan zijn lippen. De keuze was daarna dan ook snel gemaakt. Het leuke proefcollege bleek gelukkig geen uitzondering te zijn. De professoren weten waar ze het over hebben doordat ze zelf nog dagelijks in het veld actief zijn, en beschikken allemaal over het unieke talent om de stof op een boeiende en interactieve manier over te brengen. En de economische vakken, waar ik in eerste instantie nogal tegenop keek, bleken juist een waardevolle toevoeging te zijn waar ik vandaag de dag nog steeds de vruchten van pluk.”

Op de hoogte van ontwikkelingen in de culturele sector

"Na ACW vond ik mijn eerste baan bij de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, waar ik de online marketing verzorgde: zaken als de website, mailings, de verschillende social kanalen, Google Analytics en Google AdWords. Ook gaf ik rondleidingen, dacht ik mee over offline marketing uitingen en ondersteunde ik de afdeling Educatie. Dat ik ACW gestudeerd had gaf me een grote voorsprong in het solliciteren voor deze baan. Doordat de studie werkt met actuele onderzoeken en aandacht besteedt aan ontwikkelingen in de beroepspraktijk was ik goed op de hoogte van wat speelde in de culturele sector (bijvoorbeeld destijds de opkomst van social media als vast onderdeel van de marketingmix en het opkomende cultural entrepreneurship in tijden van bezuinigingen)."

Aan de slag bij het bekendste theater van Nederland

“Na anderhalf jaar zag ik op LinkedIn dat er bij Koninklijk Theater Carré in Amsterdam een baan vrij zou komen op de marketingafdeling. Een paar telefoontjes later zat ik bij de directeur op kantoor en kreeg ik de unieke kans om mijn werkzaamheden bij het bekendste en mooiste theater van Nederland voort te zetten. Ook in mijn werkzaamheden bij Carré maakte ik nog veel gebruik van de dingen die ik in de bachelor ACW heb geleerd. Zo heb ik in de minor veel geleerd over de invloed die verschillende media kunnen hebben op onze maatschappij. Ik gebruikte deze theorieën nog dagelijks in het aanspreken van de juiste doelgroep via het juiste kanaal en met de juiste boodschap. Werkend bij een ongesubsidieerd theater als Carré kwamen ook de lessen in economie goed van pas.”

Een uitstapje in de ‘grote boze’ commerciële wereld

“Na mijn baan bij Carré maakte ik een uitstap uit de culturele sector. Ik wilde wel eens weten wat er in die, vanuit de cultuursector toch vaak gezien als ‘grote boze’, commerciële wereld gebeurde. Ik werd Marketing Communication Manager bij internationaal service/retail concept 2theloo. Voor het eerst mocht ik zelf mijn eigen marketingplan schrijven, stuurde ik een team aan en werkte ik samen met collega’s uit de andere kantoren in Parijs en Barcelona. Hier leerde ik dus letterlijk met verschillende culturen werken. Na 2theloo besloot ik weer iets heel anders te gaan doen en ging ik aan de slag bij de beroepsvereniging voor tandartsen. Het verbaast je misschien, maar ook hier heb ik veel aan mijn studie ACW gehad doordat ik hier voor het eerst met verschillende politieke stakeholders zoals ministeries moest werken. Dat het politieke veld zeer complex in elkaar zit en er veel verschillende belangen spelen, was iets wat ik ook al in de collegebanken van de Erasmus Universiteit had geleerd.”

Full circle

“Na mijn uitstapjes buiten de culturele sector begon het toch weer te kriebelen. Zeker toen ik door de coronacrisis ook in mijn vrije tijd niet of nauwelijks meer met kunst en cultuur bezig kon zijn. Ik besefte dat deze sector toch echt is waar mijn hart ligt en vond er mijn huidige baan als Senior Marketing Communicatie Manager bij CJP, de cultuurpas voor jongeren. Dat voelde, en voelt nog steeds, als een full circle moment. Zelf had ik vroeger uiteraard ook een CJP-pas. Deze zorgde ervoor dat mijn passie voor kunst en cultuur al op jonge leeftijd aangewakkerd werd, waardoor ik na mijn studie Communicatie ook Cultuurwetenschappen ben gaan studeren. Dat ik nu de nieuwe generatie jongeren mag enthousiasmeren voor mijn eigen grote passie voelt echt magisch. Zonder de studie Algemene Cultuurwetenschappen was ik dan ook waarschijnlijk nooit gekomen waar ik nu ben.”

Mijn advies

“Oriënteer je zo breed mogelijk om alles wat de studie te bieden heeft en schuw niet voor vakken waarvan je misschien denkt dat ze je minder zullen liggen (zoals bijvoorbeeld economie). Je zult zien dat je alles wel een keer zult gebruiken in je verdere loopbaan."

De juiste studie gevonden?

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen