Nieuws over Algemene Cultuurwetenschappen

Mattie Boom in de Volkskrant: De selfie is aan het eind van de 19e eeuw ontstaan

Vrijdag, 6 oktober 2017

De Selfie, het snapshot en de ‘I-camera’ waren er al in 1888 dankzij kleine, handzame camera’s zoals de Kodak. Dat blijkt uit de schat aan fotomateriaal en fotoalbums, waaronder het vroegste Nederlandse Kodakalbum (nu in het Rijksmuseum) en fotoseries gemaakt door Nederlanders op reis, die kunsthistorica Mattie Boom ontsloot voor haar proefschrift. Ze promoveert vrijdag 6 oktober 2017 aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De Volkskrant wijdde een artikel aan haar onderzoek.

"Mijn aanwezigheid zorgt ervoor dat ik het echt besef"

Donderdag, 5 oktober 2017

Waarom zou je als onderzoeker meedoen aan een vredesmars in Bosnië? Siri Driessen liep mee met de jaarlijkse vredesmars Marš Mira, waarin in drie dagen van Nezuk naar Potočari gelopen wordt, ongeveer vijfenzeventig kilometer door de Bosnische bergen. Op overdemuur.org schrijft ze waarom dit voor haar zo belangrijk was.

Nieuw: Master in Place, Culture and tourism

Woensdag, 20 september 2017

In september 2018 biedt de afdeling Cultuurwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam een nieuwe masterspecialisatie aan: Place, Culture and Tourism. In dit programma verdiepen studenten zich in de complexe relatie tussen plaats, cultuur en toerisme.

 

 

Nog altijd T-Spoon: Simone Driessen over de blijvende liefde voor nineties muziek

Dinsdag, 5 september 2017

Boom, boom, boom,boom. No Limit. Sex on the Beach. Wie in de jaren 90 is opgegroeid kan deze nummers vast nog wel meezingen. Meer dan 20 jaar later treden artiesten als de Vengaboys, 2 Unlimited en T-Spoon nog ieder weekend op. De NOS sprak met dr. Simone Driessen over de aanhoudende populariteit van 90's-muziek: waarom krijgen we er maar geen genoeg van?

Pauwke Berkers en Erik Hitters ontvangen beurs voor onderzoek naar popmuziek

Maandag, 4 september 2017

Cultuurwetenschapper Pauwke Berkers en mediawetenschapper Erik Hitters hebben van NWO een KIEM-beurs ontvangen voor zijn onderzoeksvoorstel over onderzoek naar popmuziek. Het KIEM-programma financiert samenwerkingsverbanden tussen onderzoekers en organisaties op het terrein van Creatieve Industrie. Berkers zal als projectleider samenwerken aan dit project met Erik Hitters (ESHCC) en Joke Hermes en Koos Zwaan van Hogeschool Inholland. Samenwerkingspartners zijn De Popcoalitie en POPnl.

Simone Driessen in 'Dagblad de Limburger': gefascineerd door fans

Donderdag, 24 augustus 2017

Onlangs promoveerde Simone Driessen met een proefschrift over fans van boybands uit de jaren 90. Aan Dagblad de Limburger vertelt de kersverse doctor mediawetenschappen waarom het haar zo fascineert dat volwassen vrouwen nog steeds fan zijn van de band die ze ontdekten tijdens hun tienerjaren.

Hoe kan klassieke muziek populair worden onder jongeren?

Vrijdag, 7 juli 2017

Orkesten halen alles uit de kast om nieuw publiek te trekken. Wat werkt nu wel en wat niet? Merel Vercammen, zelf violiste en tevens alumna Master Cultural Economics & Entrepreneurship, onderzocht dit en schreef er haar master thesis over. Radio 4 nodigde haar uit om te praten over haar bevindingen.

Verleden van steden leeft voort op het web

Dinsdag, 27 juni 2017

Facebookgroepen, websites met herinneringen en buurtblogs: burgers worden steeds meer online erfgoed-bewaarders. Onderzoeker Arno van der Hoeven gaat de grote verscheidenheid aan online initiatieven gericht op stedelijk erfgoed bestuderen. Hiervoor heeft hij een KIEM-beurs ontvangen.

Vind ESHCC nu op Instagram

Vrijdag, 2 juni 2017

Hoera, de Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC) heeft sinds deze week een eigen Instagram-account. Verwacht foto's van de campus, het studentenleven in Rotterdam en veel Instagram takeovers van ESHCC'ers.

ACW alumni Siobhan Burger en Avril Hensen genomineerd in verkiezing ''Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar''

Woensdag, 22 maart 2017

Wat Avril Hensen en Siobhan Burger met elkaar gemeen hebben? Het feit dat ze beide ACW hebben gestudeerd aan de ESHCC. Daarnaast zijn beide genomineerd voor de jaarlijkse verkiezing Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar! Avril zit bij de laatste drie in de categorie ZZP, en Siobhan is een van de drie gelukkigen in de categorie Aanstormend Talent. Om de felbegeerde titel in de wacht te slepen, kunnen ze ieders hulp hard gebruiken: het is namelijk nog steeds mogelijk om een stem uit te brengen!