Inhoud van de opleiding

Bachelor Geschiedenis

Bij de bachelor Geschiedenis in Rotterdam zoek je in het verleden naar antwoorden op maatschappelijke vragen die de politiek, media of burger nu bezig houden. Denk aan:

  • Waarom zijn veel Europese landen zo rijk geworden en zijn veel Afrikaanse landen zo arm gebleven?
  • Waarom is voetbal volkssport nummer 1 geworden in Brazilië, terwijl veel Indiërs weer gek zijn op cricket?
  • Waarom neemt het aantal migranten wereldwijd in absolute aantallen toe, maar blijft het aantal migranten - als deel van de wereldbevolking - relatief constant?

Vijf redenen om te kiezen voor Geschiedenis aan de EUR

  • Geschiedenis = jaartallen stampen? Niet aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar je thema’s bestudeert in plaats van specifieke periodes;
  • Je krijgt persoonlijke begeleiding in de kleine werkgroepen en dankzij het mentorsysteem van de opleiding;
  • Tijdens de stage of een uitwisseling in het buitenland doe je unieke en belangrijke ervaring op. Goed voor jezelf en je cv!
  • Studenten verkozen de Rotterdamse opleiding meerdere malen tot beste geschiedenisbachelor in Nederland (o.a. in Elsevier Beste Studies en de Studiekeuzegids Hoger Onderwijs van 2015);
  • De Erasmus Universiteit Rotterdam behoort volgens verschillende rankings tot beste universiteiten in de wereld.

Heden en verleden verbinden

Kortom: aan de Erasmus Universiteit Rotterdam bestudeer je de geschiedenis aan de hand van sociologische, economische, politieke en culturele thema’s – en niet (zoals bij veel andere opleidingen) per historische periode. Soms betekent dit dat je je verdiept in een zeventiende-eeuws reisverslag van een VOC’er. Dan weer lees je over de impact van internationale verdragen op het behoud van cultureel erfgoed.

Door te focussen op thema’s houd je het grotere plaatje in zicht, waardoor je het verbanden leert leggen tussen historische en hedendaagse ontwikkelingen. Zo leer je dus niet alleen het verleden te begrijpen, maar ook hedendaagse maatschappelijke vraagstukken. De studie is dus geknipt voor jou, als jouw belangstelling verdergaat dan alleen geschiedenis. Je bent nieuwsgierig en wilt leren heden en verleden met elkaar te verbinden.

Waarom kiezen voor Geschiedenis? Floris vertelt het je!