Toelatingseisen

Dubbele bachelor en master in Economie en Recht (mr.drs.)

Geschikt voor jou?

  • Interesse in rechten én economie?
  • Durf je de intellectuele uitdaging aan van een dubbelstudie?
  • Wil je je onderscheiden van anderen?
  • Wil je alles uit jezelf halen? 

Dan is het Mr.drs.-programma precies wat je zoekt! Maar let op, het intensieve programma is niet voor iedereen weggelegd. Het is belangrijk dat je gemotiveerd bent om flink aan te pakken.

Toelatingseisen vwo-diploma

Om toegelaten te worden tot het Mr.drs.-programma moet je minimaal een 7.0 gemiddeld staan op je vwo-eindlijst van de middelbare school. Dit wordt bepaald aan de hand van alle afgeronde cijfers van gemeenschappelijk-, profiel- en hoogste cijfer van het keuzedeel.

Als je niet aan de 7.0-norm voldoet maar wel het Mr.drs.-programma wilt doen, dan begin je in je eerste jaar alleen met de economiestudie of alleen met de rechtenstudie. Als je daar aan het BSA voldoet en gemiddeld minimaal een 7.0 haalt, kun je vanaf het tweede jaar alsnog in het programma instromen. De opgelopen achterstand is goed weg te werken.

Toelatingseisen hbo-propedeuse

Studenten die geen vwo-diploma hebben, moeten voor beide bacheloropleidingen aan de toelatingseisen voldoen. Studenten die willen instromen op basis van een hbo-propedeuse, moeten voor wat betreft de economiestudie aan aanvullende vereisten voldoen

Studenten die niet over de vereiste vooropleiding beschikken, kunnen niet direct aan het Mr. drs.-programma beginnen, maar starten in het eerste jaar alleen met de economiestudie of alleen met de rechtenstudie. Als ze daar aan het BSA voldoen en gemiddeld minimaal een 7.0 halen, kunnen ze vanaf het tweede jaar alsnog in het programma instromen, mits ze aan de toelatingseisen van beide afzonderlijke studies voldoen. De opgelopen achterstand is goed weg te werken.

Toelatingseisen ouder dan 21 jaar (Colloquium doctum)

Als je 21 jaar of ouder bent en je beschikt niet over de vereiste vooropleiding dan kan je in bepaalde gevallen toch worden toegelaten tot het Mr.drs.-programma voor Economie en Recht. Daarvoor moet je deelnemen aan een toelatingsonderzoek (colloquium doctum) om aan te tonen dat je geschikt bent voor het volgen van het Mr.drs.-programma. Meer informatie vind je op colloquium.eur.nl.  Ook de studieadviseur kan je over het colloquium doctum informeren (zie Contact).

Toelatingseisen buitenlands diploma

Wanneer je een buitenlandse vooropleiding met goed gevolg hebt afgerond en toegang hebt tot beide bacheloropleidingen, kun je mogelijk ook toegelaten worden tot het mr.drs.-programma. Je gemiddelde eindcijfer moet vergelijkbaar zijn met een 7.0 op vwo-niveau. Hiervoor wordt een aangepaste norm toegepast op basis van Nuffic-vergelijkingen.

Weet je niet zeker of jouw opleiding aan de eisen voldoet? Neem dan tijdig contact op met het Admissions Office van de universiteit, telefoon (010) 408 17 86. Zie voor meer informatie www.bacheloradmission.eur.nl

Aanmelden en inschrijven

Voor toelating tot het programma moet je voldoen aan de toelatingseisen van de opleidingen Economie & Bedrijfseconomie en Rechtsgeleerdheid/Fiscaal Recht.

Als je in september met het Mr.drs.-programma wilt beginnen, moet je je vóór 1 mei inschrijven. Je hebt dan recht op toelating en op studiekeuzeactiviteiten. Na 1 mei vervalt dit recht. Dit is een landelijke maatregel. 

Een volledige inschrijving voor het mr.drs.-programma bestaat uit twee onderdelen:

  1. Stuur een brief of e-mail aan de heer mr.drs. L.T. Visscher (coördinator van het mr.drs.-programma) waarin je aangeeft dat je het programma wilt gaan volgen. E-mail: visscher@remove-this.law.eur.nl.
  2. Schrijf je in voor de opleiding via StudieLink. Je bereikt StudieLink via www.eur.nl/studielink.
  • Log in met je DigiD gegevens.
  • Klik op ‘nieuwe inschrijving toevoegen’. Schrijf je eerst in voor de opleiding Economie & Bedrijfseconomie en rond deze inschrijving af.
  • Ga dan terug naar de startpagina van StudieLink en kies weer voor ‘nieuwe inschrijving toevoegen’. Nu schrijf je je ook voor Rechtsgeleerdheid/Fiscaal Recht in.
  • Je hoeft geen van beide studies als hoofdstudie aan te merken, maar het is niet erg als je dit wel doet.

Meer informatie over:

Collegegeld

Je hoeft maar één keer collegegeld te betalen voor twee studies. Zolang je nog geen opleiding hebt afgerond, val je voor beide opleidingen onder het reguliere, ‘wettelijke’ tarief. 

Bekijk meer informatie over collegegeld tarieven.