Wat is een datalek? Een paar voorbeelden.

1.    Email naar verkeerde persoon.
Voorbeeld: gegevens van een cursist per ongeluk versturen naar een andere cursist. Een manier om dit te voorkomen is gebruikmaken van de EUR document vault. Wat je feitelijk doet is een linkje per email versturen. Via dat linkje kom je in de EUR document vault en daar vindt de check plaats of degene die de vault benadert nog steeds het recht heeft om het betreffende bestand te openen. Je kunt in de EUR document vault bijvoorbeeld instellen tot welke specifieke datum (bijvoorbeeld einde samenwerkingsproject) iemand toegang heeft en je kunt deze rechten tussentijds ook als eigenaar van een eigen ‘vault’ aanpassen. Als je dus bedenkt dat je het verkeerde bestand naar iemand hebt gestuurd of het goede bestand naar de verkeerde persoon hebt gestuurd, ben je met de EUR document vault in staat direct de toegangsrechten te ontnemen, waardoor, als je snel bent, de ontvanger niet bij de gegevens kan komen. Er is een standaard logging van wat er in je vault gebeurt, dus je weet precies of iemand al dan niet een bepaald bestand heeft geopend / gedownload etc. 

2.    Bulkmail naar ‘aan’ of ‘cc’. 
Bij bulkmail kennen de ontvangers elkaar niet. Wanneer de e-mailadressen zichtbaar zijn voor alle ontvangers kan er daarom sprake van een datalek, gebruik daarom de bcc-optie.

3.    Deelnemersgegevens cursus onbeveiligd delen via wetransfer (of vergelijkbaar).
Wanneer een bestand via internet gedeeld wordt op basis van een link, is deze link in principe te raden door vreemden of opnieuw te delen met onbevoegden. Zorg ervoor dat bestanden altijd beveiligd zijn met een wachtwoord wanneer geen alternatief beschikbaar is om het bestand te delen. Of maak gebruik van het veilige alternatief  SURFfilesender, waarmee je makkelijk en veilig grote bestanden kunt delen (encrypted). 

4.    Computer niet op slot zetten bij weglopen.
Voorbeeld: een medewerker loopt weg om koffie te halen en een derde maakt vervolgens gebruik van de computer. Zet je computer altijd op slot met Windowstoets + L.

5.    Print blijven liggen bij kopieermachine / printer.
Voorbeeld: een lijst met respondentgegevens voor een onderzoek blijft liggen bij een printer. Zelfs als deze lijst blijft liggen kan niet gegarandeerd worden dat er geen foto of kopie van is gemaakt. Zorg daarom dat je altijd bij de printer staat als die je documenten print en neem je printjes meteen mee naar je werkplek.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen