Aanvragen, lenen en reserveren

Algemeen

Wilt u boeken aanvragen of reserveren via de online catalogus, raadpleeg dan de Handleiding zoeken en aanvragen. Boeken in de open opstelling (Open Collection) kunt u zelf uit de kast nemen en lenen via de Self Service Library (SSL).

Vrijwel alle boeken van het Leeskabinet zijn uitleenbaar. Leden van het Leeskabinet met een individueel lidmaatschap kunnen vijf boeken tegelijkertijd lenen. Leden met een uitgebreid lidmaatschap (huisgenotenlidmaatschap) mogen 12 boeken tegelijkertijd lenen. De uitleentermijn is 28 dagen. Boeken van het Rotterdamsch Leeskabinet worden zes keer automatisch verlengd, uiteraard tenzij er een andere lener op wacht. Medewerkers en studenten van de EUR mogen 50 boeken tegelijk lenen.

Boeken gedrukt vóór 1850 en ander kwetsbaar of zeldzaam materiaal worden niet uitgeleend. Deze boeken kunt u ter inzage aanvragen.

Nieuwe aanwinsten liggen een aantal weken op de aanwinstentafel. U kunt deze boeken ter plekke inzien en via de online catalogus of via een medewerker bij de balie reserveren. 

Lenen uit de leeszaal (open opstelling / open stacks)

Een deel van het veelgevraagde materiaal staat open opgesteld. Deze boeken kunt u zelf uit de kast halen en lenen via de uitleenbalie. In de online catalogus herkent u boeken uit de open uitleen aan de aanduiding ‘Rotterdamsch Leeskabinet Open Stacks’. Boeken uit de leeszaal kunt u echter ook thuis aanvragen via de online catalogus door op 'Place Hold' te klikken. U ontvangt bericht wanneer uw aangevraagde boeken voor u klaarstaan in de afhaalkast.

Lenen uit het magazijn (closed stacks)

Boeken die in het magazijn staan worden in de catalogus aangeduid met ‘Rotterdamsch Leeskabinet Closed Stacks’ U kunt deze boeken van huis uit aanvragen en naderhand ophalen bij het SSL afhaalpunt.

Het reserveren van uitgeleende boeken

Boeken die uitgeleend zijn kunt u reserveren via de uitleenbalie of via de online catalogus. Klikt u bij een boek dat uitgeleend is op de knop 'Place hold', dan wordt het boek voor u gereserveerd. Zodra het boek door de vorige lener is ingeleverd, ontvangt u bericht en kunt het komen ophalen bij het SSL afhaalpunt.