Info Leeskabinet-lezingen/ Excursies

In het komende najaar heeft het Leeskabinet al een aantal mooie activiteiten op het programma staan. Zet de volgende data alvast in uw agenda:

Op dinsdag 23 oktober organiseren we een excursie naar Museum Boijmans Van Beuningen. De tentoonstelling Boijmans in de oorlog. Kunst in de verwoeste stad, is dan net geopend (13 oktober 2018 – 13 januari 2019). In deze expositie onderzoekt het museum de eigen rol in de Tweede Wereldoorlog, die niet onomstreden was. Deelnemers aan de excursie krijgen een exclusieve lezing over de roerige periode die het Boijmans doormaakte onder leiding van directeur Dirk Hannema, gevolgd door een bezoek aan het museum. Praktische informatie volgt, de excursie zal in de middag plaatsvinden.

Op woensdag 31 oktober zal Jan Brokken geïnterviewd worden door Maria Heiden over zijn nieuwste boek De Rechtvaardigen: Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde. In dit boek vertelt Brokken het verhaal van consul Jan Zwartendijk, die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in Litouwen een manier vindt om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden de Joden met de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog. Zwartendijk was afkomstig uit een Rotterdams patriciërsgeslacht en groeide op in de havenstad. In 1997 kreeg hij postuum de Yad Vashem-eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’.

Op woensdag 14 november houdt Chris de Stoop een lezing over zijn nieuwste boek Wanneer het water breekt. Centraal staat het waargebeurde verhaal van een visser en zijn dochter, die al een tijd geleden hun vaderland ontvluchtten. Hung stak in een kleine vissersboot de zee over om hier in een dorp achter een hoge dijk een nieuw leven te beginnen. Gwen bouwde een succesvolle zaak op, maar worstelt nu met haar eigenheid.
Wanneer het water breekt is het verhaal van de diepe breuk die migratie is – voor de betrokkenen en voor de bevolking. Hoe komen migrant en maatschappij tot een nieuwe vorm van samenleven? Een verhaal van deze tijd, op een persoonlijke manier verteld door Chris de Stoop. Eerder schreef De Stoop de bestseller Dit is mijn hof over de Hedwigepolder.