Lenen uit een andere bibliotheek

Als de Universiteitsbibliotheek (UB), het International Institute for Social Studies (ISS) of het Rotterdamsch Leeskabinet (RLK) een boek of tijdschriftartikel niet heeft, kunt u het lenen bij een andere bibliotheek via het Interbibliothecair Leenverkeer (IBL).

Wat heeft u nodig?

• Een geldige lenerspas van de UB, het ISS of het RLK;
  • EUR-studenten gebruiken hun EUR-collegekaart.

Aanvragen

• Zoek in sEURch het boek of tijdschriftartikel. Hebben de EUR-bibliotheken de publicatie niet, dan ziet u de button Aanvragen bij een andere bibliotheek. Klik hierop.
  • Vul de gegevens van uw ERNA-account (EUR-medewerkers/studenten) of Library Account (overige leners) in.
  • Controleer de gegevens op het aanvraagformulier en geef bij Pickup Desk aan of u het boek bij de UB of bij het ISS in Den Haag ophaalt.
  • Plaats een vinkje bij I accept voor akkoord met de kosten en voorwaarden.
  • Klik op Aanvraag verzenden.

Zodra uw aanvraag is verzonden komt u in uw eigen IBL-portal. U ziet hierin een bevestiging van de aanvraag, inclusief referentienummer. De levertijd van een boek of artikel is ruim een week.

Voor het volgen van de voortgang van uw aanvraag of het openen van een geleverde kopie van een tijdschriftartikel kunt u inloggen op uw IBL-portal. Dit gaat als volgt:

• Klik in sEURch op de knop Inloggen rechtsboven in het scherm;
  • Log in met de gegevens van uw ERNA-account of Library Account;
  • Klik op Mijn IBL aanvragen.

Lenen

Een boek kunt u afhalen bij de informatiebalie van de door u opgegeven afhaallocatie. U krijgt hiervan bericht via e-mail. De uitleentermijn is vier weken. De uitleentermijn verlengt u zelf via Mijn account in sEURch, tenzij het boek wordt teruggevraagd door de leverende bibliotheek.

Kopieën

Een kopie van een tijdschriftartikel of van bijvoorbeeld een hoofdstuk uit een boek ontvangt u als PDF. Via een e-mail sturen wij u de link en een wachtwoord om deze te openen. De link ziet u ook in uw IBL-portal.

De PDF is 30 dagen beschikbaar en maximaal 5 keer te openen. Hierna wordt deze automatisch verwijderd. Advies: download de PDF naar uw eigen PC.

IBL-aanvragen buitenland

Is een publicatie niet in een Nederlandse bibliotheek aanwezig, dan kunt u een buitenlandse aanvraag indienen. Houd rekening met een levertijd van tenminste enkele weken. Een boek uit het buitenland kunt u vier weken lenen, tenzij de leverende bibliotheek aangeeft dat u het alleen in een EUR-bibliotheek mag raadplegen.

Tarieven, betaling en voorwaarden

• Voor EUR-medewerkers is het lenen van boeken en aanvragen van kopieën uit een andere bibliotheek gratis.
  • Voor EUR-studenten en overige leners gelden de volgende tarieven.
  • De kosten voor het lenen van een boek betaalt u bij het afhalen bij de informatiebalie via pin of creditcard.
  • Een kopie betaalt u bij de informatiebalie of via iDEAL.
  • Een boek kan uit meerdere items bestaan. De kosten worden berekend per item.
  • Na het indienen van een aanvraag bent u een betalingsverplichting aangegaan. Ook de kosten van niet afgehaalde aanvragen brengt de UB in rekening.
  • Neem bij verlies van een boek direct contact op met de bibliotheek.
    De vervangings- en administratiekosten die aan u in rekening worden gebracht zijn afhankelijk van de bibliotheek die het boek heeft geleverd.