Lenen uit een andere bibliotheek

Current facets (Pre-Master)

Heeft de Universiteitsbibliotheek (UB) een boek of tijdschriftartikel niet? Leen het bij een andere bibliotheek. Hiervoor gebruikt u een IBL-account. Dit is een rekening met toegangsnummer en pincode waarmee u het boek of artikel zelf in PiCarta (de landelijke catalogus) aanvraagt.

Het IBL-account is er voor medewerkers en studenten van de Erasmus Universiteit en houders van een geldige UB-lenerspas, waaronder studenten van de Open Universiteit. Studenten en medewerkers van andere Nederlandse universiteiten kunnen terecht bij hun eigen bibliotheek.

Openen van een IBL-account niet meer mogelijk

Vanaf 19 november 2018 verandert het aanvragen van een boek of een tijdschriftartikel uit een andere bibliotheek. De UB is daarom gestopt met het openen van IBL-accounts. Wij informeren u binnenkort over de nieuwe manier van aanvragen.

Wilt u in de periode tot 19 november een boek of tijdschriftartikel aanvragen bij een andere bibliotheek en heeft u geen IBL-account? Regel dit bij de informatiebalie in de bibliotheek of doe een online aanvraag. Vermeld in uw aanvraag van een boek: de auteur, titel en het jaar van uitgave en van een tijdschriftartikel: de titel van het artikel, auteur, titel tijdschrift, jaargang, aflevering en pagina’s.

Heeft u wel een IBL-account? Dan kunt u dit tot 19 november 2018 blijven gebruiken.

Tarieven en betalen

• Voor medewerkers en studenten van de EUR gelden andere tarieven dan voor overige leners.
  • Vul het saldo van uw IBL-account aan via iDEAL of regel dit bij de informatiebalie. Als EUR-medewerker doet u dit via het online formulier.
  • Vraagt u een tijdschriftartikel aan, dan schrijft de bibliotheek direct een basisbedrag van uw account af. Bij de afhandeling van de aanvraag rekent de UB af op basis van het aantal geleverde kopieën.
  • Bij niet gehonoreerde aanvragen stort de UB het reeds afgeschreven bedrag op uw account terug.

Lenen van publicaties met een IBL-account

• Zoek in PiCarta het gewenste boek of tijdschriftartikel en klik onderin het scherm van de titelinformatie op Leen (bij een boek) of Fotokopie (bij een artikel).
  • Voor identificatie vult u uw toegangsnummer + pincode in.
  • Een boek wordt naar de Universiteitsbibliotheek gestuurd. U krijgt bericht via e-mail wanneer u het kunt ophalen.
  • Lever het boek binnen vier weken ook weer in bij de Universiteitsbibliotheek.
  • De uitleentermijn verlengt u zelf via uw Library Account in sEURch.
  • Kies bij een tijdschriftartikel voor het opsturen van een fotokopie naar een postadres of het artikel in gescande vorm ontvangen via e-mail.
  • De levertijd van een boek of artikel is ruim een week.

Aanvragen buitenland

Is een publicatie niet in een Nederlandse bibliotheek aanwezig, dan vraagt de UB het voor u in het buitenland aan. Houd rekening met een levertijd van tenminste enkele weken. Lenen is niet mogelijk, u kunt het boek alleen inzien in de UB.