Achter de Wolga en Oeral
Cultuurhistorische verkenning van Siberië

Cursus Achter de Wolga en Oeral (2015AD)

Datum(s)

Data: 11, 18, 25 september, 2 en 9 oktober 2020

Dag en tijd: Vrijdag 10.00 - 12.30 uur

Kosten

€100,- (incl. BTW)

Inschrijfdeadline

10 september 2020

De reis richting het onmetelijke Siberië begint achter de Wolga, als je vanaf de stad Kazan de rivier de Kama opvaart. De naam Siberië gaat terug op het oorspronkelijke Tataarse woord ‘Sibir’ dat ‘slapend land’ betekent. Dit ‘slapende land’ is doorsneden door grote rivieren als de Ob, de Jenisej, de Lena en is bijzonder rijk aan hout, gas, olie en kostbare edelmetalen en edelstenen, zoals diamant. Het maakt sinds de 17e eeuw deel uit van Rusland, toen de Kozakken de slapende, rijke grond- gebieden (sabelbont!) veroverden op de oorspronkelijke weerloze, nomadische Siberische volkeren.

In deze cursus verkennen we het weidse Siberië, de veroveraars en bewoners via het werk van 19e en 20e eeuwse Russische schrijvers en kunstenaars. Dostojevski, Solzjenitsyn en Sjalamov beschreven het ruige leven in Siberië vanuit het perspectief van banneling en gevangene. Via de sovjet-schrijvers Raspoetin en Astafjev komen we meer te weten over het harde leven in de Siberische dorpen in de jaren ‘60 en ‘70 toen de sovjet-regering Siberië wilde industrialiseren en deze dorpsschrijvers in verzet kwamen tegen onmenselijke praktijken. Raspoetin en Astafjev waren de eersten die het armoedige leven op de kolchozen beschreven zoals het was. Ze verzetten zich tegen de industrialisatie en tegen de vernietiging van eeuwenoude tradities van het traditionele Russische dorpsleven.

In deze cursus maak je kennis met Siberië via de literatuur, dichtkunst en cultuurgeschiedenis. Er zullen gastsprekers worden uitgenodigd om een zo compleet mogelijk beeld te schetsen.

Digitaal onderwijs

Het volledige najaarsprogramma, dus ook deze cursus, wordt digitaal via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor eencursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Tijdens de bijeenkomsten ben je samen met de docent en andere deelnemers online aanwezig. Het is mogelijk om elkaar te zien, met elkaar te praten en vragen te stellen. De docent deelt de PowerPoint en heeft een digitaal whiteboard tot de beschikking.

Alle colleges worden daarnaast ook opgenomen. Hierdoor is het mogelijk om het op een later moment nog eens rustig na te kijken, of te bekijken wanneer het niet mogelijk was om aanwezig te zijn. 

Heb je vragen over ons online onderwijs? Bekijk dan onze pagina over veelgestelde vragen omtrent corona en digitaal onderwijs.

Over de docent

Drs. Judith Janssen studeerde Slavische Taal- en Letterkunde in Utrecht, Amsterdam en Moskou. Ze verzorgt voor Hovo Rotterdam sinds 2003 programma’s. Ze begeleidde eerder literaire reizen naar St.Petersburg, Odessa, langs Russische literaire landgoederen en naar de Kaukasus.

Drs. Karel Onwijn is historicus en verzorgt een gastcollege voor deze cursus. Hij reist al sinds eind jaren tachtig door de landen van de voormalige Sovjet-Unie en was er jarenlang correspondent voor de Nederlandse en Belgische pers. Hij geeft colleges (Radboud, LU, HU, diverse HOVO’s) en interculturele trainingen (KIT) over deze landen. Hij schreef verschillende boeken waaronder Standplaats Moskou en de Dominicusreisgidsen Georgië-Armenië, Oekraïne en Rusland. Hij is ook promovendus aan de Radboud Universiteit met als onderwerp ‘Reizen door de Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog’.

Anderen bekeken ook:
Duizend jaar Europese cultuur: over de 20e eeuw
Anderen bekeken ook:
Renaissance in Transkaukasië: over de cultuurhistorische opbloei in Georgië, Armenië en Azerbeidzjan

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

 

Datum(s)

Data: 11, 18, 25 september, 2 en 9 oktober 2020

Dag en tijd: Vrijdag 10.00 - 12.30 uur

Kosten

€100,- (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Inschrijfdeadline

10 september 2020

Tijdsduur
5 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Taal en cultuur | Maatschappijgeschiedenis | Cultuurwetenschappen
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Aanmelden is niet meer mogelijk, deze cursus is reeds afgelopen.