Afweer tegen corona: alles over vaccineren
Hoe werkt ons afweersysteem en hoe zit het nu precies met de vaccins tegen het coronavirus?

Cursus Afweer tegen corona: alles over vaccineren (2021DD)

Datum(s)

Data: 8 en 15 februari, 1, 8 en 15 maart 2021

Dag en tijd:  Maandag 10.00 - 11.45 uur

€ 150 (incl. BTW)

Inschrijfdeadline

7 februari 2021

In deze cursus krijgt u inzicht in de onderdelen van het immuunsysteem: immunologische organen, cellen, eiwitten en signaalstoffen. Zo wordt duidelijk hoe ons afweersysteem virussen zoals corona bestrijdt, en hoe vaccins ons daar bij helpen. Daarnaast is er volop aandacht voor de veiligheid en ethiek van vaccins.

Het immuunsysteem is niet statisch. Er is een gedegen opleiding voor nodig om goed op te kunnen treden tegen ziekmakers zonder het lichaam zelf te veel te beschadigen. Hoe ‘leert’ dit systeem? Het leerproces van de afweer is de basis van immunisatie en vaccins.

Aandacht zal ook uitgaan naar wat precies een gezonde afweer is, en dat juist een verstoorde afweer het virus zo gevaarlijk maakt voor sommige mensen. Biologische en maatschappelijk oorzaken zorgen er samen voor dat corona zo’n gevaarlijk virus is.

Opbouw cursus
college 1: Hoe werkt het afweersysteem?

Wat zijn dendritische cellen, antilichamen en CTL’s? En wat is “Immunological Memory”?

college 2:. Hoe werkt een vaccin?
Wat voor verschillende vaccins zijn er nu tegen corona? Hoe werken deze precies, hoe zijn ze gemaakt en wat zit er in? Hoe zit het met de veiligheid en bijwerkingen van de vaccins?

college 3: Moleculaire biologie
Hoe werkt de Intracellulaire afweer tegen (RNA)virussen, en wat zijn virusremmers? Hoe werken de PCR test en andere testen?

college 4: Leven met virussen
Hoe werken virussen eigenlijk? Wat maakt corona zo bijzonder, en hoe zit het met nieuwe (Engelse) varianten? Hoe werken mutaties en evolutie? En hoe zit het met herstel na infectie (na-ijl effecten), en wat is de rol van infecties bij veroudering?

college 5: Vragen + ethiek
Wie moet er een vaccin krijgen, en mag je dat afdwingen? Moet ik me wel laten vaccineren als ik gezond ben?

Digitaal onderwijs
Deze cursus wordt online via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor een cursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Wat kan je verder verwachten van ons digitale onderwijs?

• Uitgebreide handleidingen bij de software die we gebruiken
  • Een gloednieuwe digitale leeromgeving, Maester, voor een verrijking van de leerervaring
  • Behulpzame hosts bij elk online college voor technische begeleiding
  • Interactie met medecursist en docent tijdens de online colleges
  • Mogelijkheid tot het terugkijken van elk online college
  • Privacy is, ook online, gewaarborgd

Uw docent

Dr. Ruud Licht studeerde Medische Biologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hierna  was hij onder andere verbonden aan de Radboud Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen en Erasmus MC via diverse onderzoeken naar stamcellen en stamceltherapie. Sinds enkele jaren geeft hij les aan diverse Hovo’s in het land, en op middelbare scholen.

Anderen bekeken ook:
Nietzsche, waarheid en de dood van God
Anderen bekeken ook:
De actualiteit van de Griekse mythologie: over helden, monsters en goden

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 8 en 15 februari, 1, 8 en 15 maart 2021

Dag en tijd:  Maandag 10.00 - 11.45 uur

€ 150 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Inschrijfdeadline

7 februari 2021

Tijdsduur
5 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Natuur
Instructievorm
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Aanmelden via de website is niet meer mogelijk. Stuur een mail naar cursussen@erasmusacademie.nl om je in te schrijven.