Fysiek onderwijs - Cursus Concertant in de Pelgrimvaderskerk en de Goede Herderkerk!!

Vier prachtige composities uitgelegd met live musici
Datum(s)

Data: 27 sept, 25 oktober, 15, 29 november 2021

Dag en tijd: Maandag 13.30 - 16.00 uur

Kosten

€210 (incl BTW)

Inschrijfdeadline

24 september 2021

Deze cursus wordt fysiek aangeboden in de Pelgrimvaderskerk in Delfshaven en de Goede Herderkerk in Schiebroek

De Cursus Concertant is weer terug. Na een jaar noodgedwongen afwezigheid keren we weer terug in de Pelgrimvaderskerk en de Goede Herderkerk voor een nieuwe serie van vier afleveringen. Met behulp van live musici beluisteren, bekijken en bespreken we een prachtig stuk muziek. U hoort het stuk in zijn geheel, maar ook pakken we er fragmentjes uit, laten partijen apart spelen en veranderen soms de noten om precies te kunnen bevatten hoe de componist zijn werk heeft opgebouwd. Ook de muzikanten worden nauw betrokken bij de analyse. En u als publiek heeft de mogelijkheid om met de docent en de musici in gesprek te komen, vragen te stellen of in discussie te gaan. Voor elk college krijgt u de bladmuziek uitgereikt zodat u alles exact kunt meebeleven. Ook als u geen noten kunt lezen is het als grafische voorstelling van wat u hoort een prima hulpmiddel.
 

Het programma najaar 2021
College 1 - Muziek voor blazers van Gabrieli. Giovanni Gabrieli werkte rond 1600 in de prachtige San Marco in Venetië. Daar zette hij de missen extra luister bij met zijn canzona’s en sonates voor koperblazers. In muzikaal opzicht vormen die een mooie overgang van de polyfone Renaissance naar de melodiegerichte Barok. (locatie: Pelgrimsvaderkerk, Delfshaven)

College 2 - Klarinetsonate van Reger. Max Reger is één van die componisten die leefde op het breekpunt van de 19e naar de 20e eeuw. Een tijd waarin de late Romantiek overgaat naar de spannende 20e eeuw, waarin tonaliteit al meer op de tocht komt te staan. De muziek van Reger toont dat heel indringend; muziek die bol staat van de zwoele Romantiek maar al zo gecompliceerd is dat de grens van klassieke harmonie en melodie regelmatig overschreden wordt. (locatie: Pelgrimsvaderkerk, Delfshaven)

College 3 - Impromptu voor harp solo van Gabriel Fauré, één van de grote Franse componisten uit de periode rond 1900. Met  Debussy en Ravel is hij een belangrijk vertegenwoordiger van het impressionisme in de muziek, waarin de harp een geliefd instrument is. Naast de bespreking van de muziek, komt ook de harp zelf in dit college uitgebreid aan bod. (locatiet: Goede Herderkerk, Schiebroek)

College 4 - Buxtehude Cantate nr. 39: Herr wenn ich nur dich habe, voor sopraan en strijkers. Dietrich Buxtehude wordt vaak gezien als directe voorloper van Bach, maar daarmee doen we hem tekort. Zijn kerkmuziek is van een ongekende kwaliteit die niet onderdoet voor zijn illustere opvolger. Wel is in zijn muziek mooi te horen hoe zijn stijl in de 17e eeuw geworteld is, waar Bach aan het begin van de volgende eeuw duidelijk zijn inspiratie uit haalde. Deze cantate stond gepland als slotcollege van de Cursus Concertant in het voorjaar van 2020 maar kon toen vanwege corona niet doorgaan. (locatie: Pelgrimsvaderkerk, Delfshaven)

NB. De programmering is deels nog onder voorbehoud met betrekking tot de beschikbaarheid van de musici.


Resultaten van de cursus 
De Cursus Concertant is een unieke en bijzondere interactieve manier om een compositie gedetailleerd te leren kennen. Aan het eind van elk college is de bladmuziek en een opname beschikbaar 

Over de docent

Drs. Kees Wisse (1961) studeerde van 1980 tot 1987 musicologie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. Hij was lange tijd als staffunctionaris verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest en als artistiek adviseur bij Holland Symfonia.
In de loop der jaren heeft hij een intensieve praktijk opgebouwd met lezingen, cursussen, concertinleidingen, concertpresentaties en programmatoelichtingen. Zo werkt hij onder meer voor het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Gelders Orkest (tegenwoordig Phion), het Residentieorkest, de Laurenskerk Rotterdam, de Doelen in Rotterdam, en Challenge Records. Als docent geeft hij jaarlijks cursussen bij Erasmus Academie, bij Hovo’s van de Radboud Universiteit in Nijmegen en diverse kleinere instellingen

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 27 sept, 25 oktober, 15, 29 november 2021

Dag en tijd: Maandag 13.30 - 16.00 uur

Kosten

€210 (incl BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Begindatum
maandag 27 sep 2021
Inschrijfdeadline

24 september 2021

Tijdsduur
4 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Taal en cultuur
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie

Pelgrimvaderskerk
Aelbrechtskolk 20
3024 RE Rotterdam (Delftshaven)

College: 27 sept, 25 oktober, 29 november 2021


Goede Herderkerk
Kastanjeplein 28
3053 CD Rotterdam (Schiebroek)

College: 15 november 2021

Bekostiging

private

Inschrijving

Online inschrijven is niet meer mogelijk. Wil je nog aanmelden? Neem dan contact op via: cursussen@erasmusacademie.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen