Black Lives Matter
Terugblik op de eeuwenlange martelgang van de Afro-Amerikanen

Cursus De Amerikaanse slavernij en de lange historie van het rassenprobleem in de VS (2012HD)

Datum(s)

Data: 29 september, 6, 13, 20 en 27 oktober 2020

Dag en tijd: Dinsdag 13.30 - 16.00

Kosten

€100 (incl. BTW)

Inschrijfdeadline

28 september 2020

In het huidige politieke en maatschappelijke discours in de Verenigde Staten is de positie van de zwarte bevolking hoogst actueel. Om dat te begrijpen is kennis van de historische context van de Amerikaanse slavernij en de periode daarna onontbeerlijk.

In 1619 arriveerde aan de oostkust van Noord-Amerika een Nederlands schip met ruim 20 Afrikaanse slaven, de eersten in de latere Verenigde Staten van Amerika. Het zou het begin worden van een echte slaveneconomie en een samenleving die 'verslaafd werd aan slavernij'. Deze zouden het bijna 250 jaar uithouden. Het Amerikaanse slavernijsysteem was uniek en veruit het grootste ter wereld. Het vormde de basis voor het 'koninkrijk van de katoen' dat de VS puissant rijk maakte. Nergens anders ontstond zo'n diepe verdeeldheid over slavernij als in de VS, zodat er zelfs een Burgeroorlog (1861-1865) over uitbrak. Deze oorlog maakte de slaven weliswaar in naam vrij, maar bracht geen einde aan hun martelgang. Het duurde nog honderd jaar voordat de zwarte bevolking van de VS effectieve burgerrechten en kiesrecht kreeg. Nog steeds kennen de Afro-Amerikanen economische en sociale achterstand en lopen ze voortdurend aan tegen de diepgewortelde idee van 'white supremacy'.

Opbouw cursus

In vijf bijeenkomsten doorlopen we de geschiedenis van de Amerikaanse slavernij en de periode daarna, met onder meer de volgende onderwerpen:

  • De groei van de slavernij in het Zuiden van de VS, samenhangend met de ontwikkeling van de katoeneconomie in het begin van de 19e eeuw.
  • Het diepe schisma in de Amerikaanse samenleving over slavernij, met de Burgeroorlog tot gevolg en daarna de vrijmaking van 4 miljoen slaven.
  • De moeizame strijd na de oorlog om burgerrechten en kiesrecht voor zwarte mensen die uiteindelijk verzandt in de zogenaamde Jim Crow-wetgeving en een lange periode van rassenscheiding en discriminatie.
  • Pas in 1965 komt er na tien jaar heftige strijd door de burgerrechtenbeweging effectieve wetgeving rond burgerrechten en kiesrecht. Maar daarmee is de strijd om gelijke rechten en kansen voor zwarte mensen nog lang niet ten einde.

Literatuur

De docent stuurt voorafgaand aan elke bijeenkomst een syllabus over de te behandelen stof. Aan het begin van de cursus stuurt de docent een bibliografie met aanbevolen literatuur.

Digitaal onderwijs

Het volledige najaarsprogramma, dus ook deze cursus, wordt digitaal via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor eencursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Tijdens de bijeenkomsten ben je samen met de docent en andere deelnemers online aanwezig. Het is mogelijk om elkaar te zien, met elkaar te praten en vragen te stellen. De docent deelt de PowerPoint en heeft een digitaal whiteboard tot de beschikking.

Alle colleges worden daarnaast ook opgenomen. Hierdoor is het mogelijk om het op een later moment nog eens rustig na te kijken, of te bekijken wanneer het niet mogelijk was om aanwezig te zijn. 

Heb je vragen over ons online onderwijs? Bekijk dan onze pagina over veelgestelde vragen omtrent corona en digitaal onderwijs.

Over de docent

Drs. Bouke de Vos studeerde politicologie aan de VU Amsterdam. Tot zijn pensioen was hij persvoorlichter bij de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap, laatstelijk bij Wageningen Universiteit en Research. Momenteel doceert hij aan meerdere Hovo's over de geschiedenis van de Verenigde Staten in de negentiende eeuw.

Anderen bekeken ook
Black Fiction Matters
Anderen bekeken ook
Battle for the White House 2020: Trump of Biden?

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 29 september, 6, 13, 20 en 27 oktober 2020

Dag en tijd: Dinsdag 13.30 - 16.00

Kosten

€100 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Inschrijfdeadline

28 september 2020

Tijdsduur
5 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Taal en cultuur | Geschiedenis
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Aanmelden is niet meer mogelijk, deze cursus is reeds afgelopen.