Filosofie over de noodtoestand, interventies en crises - wat staat er op het spel?

Een cursus over Giorgio Agambens werk 'Interventies' en de status van de filosofie in tijden van crisis
Datum(s)

Data en tijd: 14 en 16 juni 2021 

Dag en tijd: Maandag en woensdag 11.00 - 13.00 

Kosten

€60 (incl BTW)

Inschrijfdeadline

13 juni 2021

De mondiale coronacrisis van het afgelopen jaar heeft ook de filosofie niet onberoerd gelaten. Menig denker liet zijn licht op de situatie schijnen, wat hen zeker niet altijd in dank afgenomen werd. In deze cursus vertrekken we vanuit de serie ‘interventies’ die de Italiaanse filosoof Giorgio Agamben met betrekking tot de crisis geschreven heeft. 

De controversiële denker ontwikkelde al vroeg in de pandemie een radicale kritiek op het mondiale, maar vooral Italiaanse beleid dat gevoerd wordt. Volgens hem zijn we getuige van een ware transformatie van de manier waarop overheden hun macht uitoefenen, en wordt de pandemie aangewend om te experimenteren met nieuwe en steeds ingrijpendere manieren om het leven tot in de puntjes te besturen.

Zonder dat iemand het lijkt op te merken, zo waarschuwt hij, staat de democratie op het punt plaats te maken voor een nieuwe, ongekend effectieve vorm van despostime. Een despotisme dat zich, in naam van de veiligheid en gezondheid van het volk, een macht verwerft die haar legitimeert zelfs de intiemste privé-aangelegenheden van mensen te beheren: waar, of en met wie we samenkomen, onze gezondheid, of we buiten mogen komen, hoe en of we elkaar aanraken enzovoort. Het zou naïef en gevaarlijk zijn, zo stelt de denker, om te denken dat het hier slechts om een tijdelijke situatie gaat.

Niet geheel onverwacht lokte Agambens interventies een felle discussie uit, waar ook andere grote filosofen zich in lieten horen. Tijdens twee bijeenkomsten staan we stil bij deze discussie. Tegen welke achtergrond, met wat voor argumenten en met welk vooruitzicht formuleert Agamben zijn kritiek? En welk weerwoord hebben Jean-Luc Nancy en Slavoj Zizek geformuleerd? Wat staat er in deze discussie eigenlijk op het spel? En zou filosofie zich überhaupt moeten bemoeien met dit soort zaken?

Resultaten

  • Een overzicht van de filosofische discussie rond de coronacrisis;
  • Vanuit verschillende perspectieven de huidige situatie bekeken;
  • Reflectie op de rol van filosofie ten tijde van crises.

Verplichte literatuur

Digitaal onderwijs
Deze cursus wordt online via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor een cursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Wat kan je verder verwachten van ons digitale onderwijs?

  • Uitgebreide handleidingen bij de software die we gebruiken
  • Een gloednieuwe digitale leeromgeving, Maester, voor een verrijking van de leerervaring
  • Behulpzame hosts bij elk online college voor technische begeleiding
  • Interactie met medecursist en docent tijdens de online colleges
  • Mogelijkheid tot het terugkijken van elk online college

De docent

Ype de Boer is filosoof en werkzaam aan de Radboud Universiteit, waar hij doceert en schrijft aan een proefschrift over de Italiaanse filosoof Giorgio Agamben. Hij vertaalde enkele filosofische werken en debuteerde in 2017 met 'Murakami en het gespleten leven', een filosofische ontvouwing van de verhalenwereld van de Japanse meester. In 2019 kwam 'Het erotisch experiment' uit, een filosofisch experiment met de moderne erotische atmosfeer. De Boer en geeft regelmatig lezingen en cursussen.

Krijg toegang tot het gehele Summer Lab voor €250

Volg alle colleges live en kijk terug waar & wanneer jij wilt

Ontdek de mogelijkheden en koop hier je passe-partout

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data en tijd: 14 en 16 juni 2021 

Dag en tijd: Maandag en woensdag 11.00 - 13.00 

Kosten

€60 (incl BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Begindatum
maandag 14 jun 2021
Inschrijfdeadline

13 juni 2021

Tijdsduur
2 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Taal en cultuur
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Voertaal
online
Bekostiging

private

Inschrijving

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier