Goddelijke LHBT - Roze motieven in de mythologie

Leer LHBT-thema's herkennen in de beeldende kunst
Datum(s)

Data en tijd: 15, 22 en 29 juni 2021

Dag en tijd: Dinsdag 10.00 - 11.45 uur

Kosten

€90 (incl BTW)

Inschrijfdeadline

14 juni 2021

De goden uit de Oudheid waren soms net mensen. Ze werden verliefd, ze gingen vreemd, ze werden jaloers en ze namen wraak. In de 'Metamorfosen' van de Romeinse schrijver Ovidius wemelt het van bijzondere verhalen, waaronder lesbische liefde, homoaffaires en transgenderhelden.

Deze verhalen werden vervolgens in de kunst verbeeld, zelfs in de tijd dat onder invloed van het christelijke geloof, katholiek of protestant, verwijzingen naar homoseksualiteit en geslachtsveranderingen niet konden. Juno en Jupiter waren een paar, maar Jupiter reed continu een scheve schaats. Nu eens met een nimf, dan weer met een stervelinge of met een sterveling. Hij ontvoerde de beeldschone Frygiër Ganymedes, die hem vervolgens op de Olympus bediende en die een begrip werd in homokringen.

Ziet u een schilderij waarop een vrouw een andere vrouw kust of op het punt staat om dat te doen? De kans is groot dat een van de twee een maansikkeltje op haar hoofd heeft. Daaraan herkent u Diana, maar dat is ze eigenlijk niet. Wie wel? Opnieuw Jupiter die vermomd als Diana bij de nimf Callisto wist te komen. Hebt u tot slot gehoord van Hermafroditus? Hij was de zoon van Hermes en Afrodite, maar versmolt tegen zijn zin met de nimf Salmacis tot een persoon met meerdere geslachtskenmerken.

In deze driedelige cursus leert u niet alleen de verschillende lhbt-motieven kennen, maar zult ook zien hoe zij werden ingezet in de kunst door de eeuwen heen. Waar van de ontvoering van Ganymedes bij Michelangelo de sensualiteit af druipt, heeft Rembrandt hetzelfde thema van elk greintje seks vakkundig ontdaan. De verklaring daarvoor is dat Michelangelo zijn Ganymedes stuurde aan een jongeman op wie hij verliefd was en Rembrandt in een stad woonde waar liefde tussen mannen, platonisch of niet, onacceptabel was.

Resultaten
De docent leert je om schilderijen, etsen en beelden te begrijpen en mythologische lhbt-motieven te herkennen.

Verplichte literatuur
Ovidius, 'Metamorfosen', aanbevolen vertaling: Marietje d'Hane-Scheltema.

De docent

Drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin studeerde kunstgeschiedenis en Franse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, Paris IV-Sorbonne en de Jagielloński in Krakau. Sinds 2006 is hij onder de naam Bureau Boeiend werkzaam als zelfstandig docent kunstgeschiedenis en verzorgt cursussen, lezingen, excursies en reizen. Voor zijn vrijwilligerswerk voor het COC is hij benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Digitaal onderwijs
Deze cursus wordt online via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor een cursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Wat kan je verder verwachten van ons digitale onderwijs?

  • Uitgebreide handleidingen bij de software die we gebruiken
  • Een gloednieuwe digitale leeromgeving, Maester, voor een verrijking van de leerervaring
  • Behulpzame hosts bij elk online college voor technische begeleiding
  • Interactie met medecursist en docent tijdens de online colleges
  • Mogelijkheid tot het terugkijken van elk online college
  • Privacy is, ook online, gewaarborgd

Krijg toegang tot het gehele Summer Lab voor €250

Volg alle colleges live en kijk terug waar & wanneer jij wilt

Ontdek de mogelijkheden en koop hier je passe-partout

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data en tijd: 15, 22 en 29 juni 2021

Dag en tijd: Dinsdag 10.00 - 11.45 uur

Kosten

€90 (incl BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Begindatum
dinsdag 15 jun 2021
Inschrijfdeadline

14 juni 2021

Tijdsduur
3 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Taal en cultuur
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Voertaal
online
Bekostiging

private

Inschrijving

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier