De kracht van Q - samenzweringen van alledag (2033CD)

Leer wat hedendaagse complottheorieën over onze maatschappij over ons te zeggen hebben
Datum(s)

Data en tijd: 16, 23, 30 juni en 7 juli 2021

Dag en tijd: Woensdag 10.00 - 12.00 uur

Kosten

€120 (incl BTW)

Inschrijfdeadline

15 juni 2021

Afgelopen maanden zien we steeds vaker berichten op social media waarin satanistische samenzweringen worden ontrafeld, opgeroepen wordt 5G-masten te slopen of voorspellingen worden gedaan door een zekere 'Q' over de 'Deep state'. We hebben ook gezien hoe deze informatie aanzet tot handelen: in januari bestormden aanhangers van deze mysterieuze 'Q' - qanons - het Capitol en in Nederland werden er 5G-zendmasten verbrand. Wat is hier aan de hand? 

College 1: Inleiding, wat zijn samenzweringen en wie geloven in complotten? - Bij crises en grote ingrijpende en complexe gebeurtenissen zoals de coronapandemie, zoeken veel mensen naar antwoorden om met de onzekerheid en stress om te kunnen gaan. Complotdenkers zien – bij het zoeken naar verklaringen en zekerheid – allerlei patronen tussen gebeurtenissen die niet persé hoeven te bestaan. Vaak vindt eveneens een grote vereenvoudiging plaats. Complotdenkers zijn ook meer geneigd te denken dat er achter gebeurtenissen menselijk handelen (‘human agency’) zit en dat vooral machtige personen, groepen en bedrijven er op uit zijn om ‘ons’ iets aan te doen. Wie geloven allemaal in samenzweringen en wat zijn de gevolgen voor het individu en samenleving? Zijn samenzweringen van alle tijden of heeft de verspreiding via sociale media het complotdenken vergroot en versnelt? Is een beetje paranoia niet op zijn plaats? Immers, De mogelijkheden van autoriteiten om mensen te monitoren en te manipuleren zijn tegenwoordig vrijwel onuitputtelijk.

College 2: Samenzweringen en de Covid pandemie - De Covid pandemie is een unieke en zeer bedreigende crisis die een enorme economische, sociale, psychische en politieke impact heeft. Een pandemie met deze ingrijpende gevolgen voor het gewone leven van mensen slaat veel zekerheden weg en ontneemt mensen hun basisgevoel van veiligheid en controle. Vooral mensen die al angstig waren zoeken naar een heldere verklaring om ergens dat idee van controle terug te krijgen. De complexiteit van zoönotische ziekteverwekkers en verspreiding van virussen via aerosols en de omvang van de bedreiging door Covid vergroot de neiging van complotdenkers om juist de meest simpele verklaring te zoeken en de vinger naar iemand te wijzen. Van Bill Gates tot farmaceutische bedrijven, het Pentagon, geheime diensten en telecom-maatschappijen zouden met opzet het virus hebben ontwikkeld om gewone mensen te onderdrukken en hun vrijheid te ontnemen. Wat zijn de gevolgen van deze gedachten voor de weerstand tegen vaccinatie en welke gevolgen heeft dat voor de nabije en verder liggende toekomst?

College 3: Complotdenken, extremisme en populisme - Het populisme en samenzweringsgeloof delen een aantal kenmerken. Zo zit in beide een sterk anti-establishment denken en wordt verondersteld dat er zeer simpele en directe oplossingen zijn voor complexe problemen. Ook zien we binnen zowel het complotdenken als populisme een sterke neiging om angst te hebben voor bepaalde groepen en deze als een gevaar te zien. Aanhangers van het populistisme en complotdenkers accepteren eveneens makkelijker allerlei onbewezen veronderstellingen en verwerpen zij wetenschap en expertise. Complotdenkers hebben ook een sterkere neiging te denken dat zij uniek zijn, dat zij iets weten wat de rest van de wereld nog niet heeft ontdekt en dat zij niet behoren tot domme schapen die zich weerloos laten leiden naar de slachtbank. Wat is precies die populistische en samenzweerderige mind-set en welke gevolgen heeft dat voor de politiek?

College 4: Samenzweringen en politieke overtuigingen - We zien dat het geloof in samenzweringen zich meer concentreert op de politieke flanken, maar zeker niet alleen op rechts. Ook op de meer extreem linkerflank van het politieke spectrum zien we meer complotdenken dan in het politieke midden. Bij welke politieke partijen in Nederland concentreert zich het complotdenken en welke samenzweringen zijn meer verbonden met rechts gedachtegoed en welke meer met links gedachtegoed? Veel mensen zien ook grote politieke projecten – zoals Europese eenwording – als een complot van een specifieke groep om een ‘nieuwe wereldorde’ te creëren of vrezen dat de politieke elite poogt om de oorspronkelijke bevolking te vervangen (Replacement Theory) door buitenstaanders en immigranten. Welke impact hebben dergelijke overtuigingen op het politieke handelen van mensen, hun deelname aan verkiezingen en partijkeuze?

 

Digitaal onderwijs
Deze cursus wordt online via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor een cursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Wat kan je verder verwachten van ons digitale onderwijs?

  • Uitgebreide handleidingen bij de software die we gebruiken
  • Een gloednieuwe digitale leeromgeving, Maester, voor een verrijking van de leerervaring
  • Behulpzame hosts bij elk online college voor technische begeleiding
  • Interactie met medecursist en docent tijdens de online colleges
  • Mogelijkheid tot het terugkijken van elk online college
  • Privacy is, ook online, gewaarborgd

De docent

Andre Krouwel doceert politicologie en communicatiewetenschap aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is oprichter van Kieskompas. Miljoenen kiezers maken gebruik van dergelijke stemhulpen om te bepalen welke politieke partij het dichtst bij hun eigen beleidsvoorkeuren staat. Dat levert diepgravende inzichten op voor wetenschappelijk onderzoek. Krouwel’s onderzoek richt zich dan ook voornamelijk op de verandering van politieke partijen en de transformatie van het politieke landschap, verkiezingen en campagnes, stemgedrag, populisme, euroscepticisme, extremisme (versus politiek gematigdheid) en complotdenken. Krouwel is gefascineerd door het veranderende karakter en de rol van politieke partijen in Europese democratieën en de opkomst (en ondergang) van nieuwe radicale politieke ‘entrepreneurs’. In zijn werk, analyseert Krouwel de polarisatie tussen vertegenwoordigers van de traditionele politiek – Christen- en sociaal-democraten – en anti-systeem politici die de partijdemocratie en regeringsvorming beïnvloeden. De impact van wijdverbreide gevoelens van economische onzekerheid van de middenklassen over de hele wereld, het zogenaamde 'vermorzelde midden', het verval van oude (klasse en religieuze) identiteiten en de toenemende relevantie van opleiding voor het politieke gedrag zijn terugkerende onderwerpen in zijn onderzoek. Het Europese project – van het poolen van soevereiniteit op supra-nationaal is eveneens relevant omdat deze de nationale partijcompetitie beïnvloedt in Europese landen, vooral de oorzaken en gevolgen van de Brexit.

Krijg toegang tot het gehele Summer Lab voor €250

Volg alle colleges live en kijk terug waar & wanneer jij wilt

Ontdek de mogelijkheden en koop hier je passe-partout

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data en tijd: 16, 23, 30 juni en 7 juli 2021

Dag en tijd: Woensdag 10.00 - 12.00 uur

Kosten

€120 (incl BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Begindatum
woensdag 16 jun 2021
Inschrijfdeadline

15 juni 2021

Tijdsduur
4 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Gedrag en maatschappij
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Voertaal
online
Bekostiging

private

Inschrijving

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier