Design Thinking: Klantgericht innoveren
Ontwikkel samen met uw doelgroep nieuwe producten, nieuwe diensten en nieuw beleid

Cursus Opleiding Design thinking in het publieke domein

Datum(s)

Nieuwe startdatum Programma Voorjaar 2021 wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.

€ 3.250,- (editie NJ 2020 - vrijgesteld van BTW)

Inhoud van de opleiding

De uitdaging van het toepassen van design thinking in het publieke domein is vooral het inpassen van een designcultuur binnen een bestuurlijke omgeving. De Masterclass Design thinking in het publieke domein focust precies hierop: het overwinnen van weerstand binnen de overheid om een ontwerpstand aan te nemen. Daarbij is steeds veel aandacht voor praktische voorbeelden en toepassingen binnen een eigen casus.

Organisaties worden geconfronteerd met omgevingen die voortdurend in beweging zijn. Hiërarchische structuren werken minder goed en de gebruikelijke wijze van denken en doen sluit vaak niet meer goed aan op een groot deel van de huidige uitdagingen. De toekomst blijkt steeds lastiger te voorspellen of te becijferen, tienjarenplannen worden steeds minder opgesteld. Tegelijkertijd vragen de grote maatschappelijke transities juist om richting en houvast in bijna alle sectoren in het publieke domein.

Deze nieuwe dynamiek vraagt om een andere aanpak en een andere attitude, voor organisaties, voor medewerkers en voor leidinggevenden. Nieuwe dingen doen zonder de waarde van het bestaande te verliezen. Onzekerheid en continue introductie van innovaties betekenen dat sturing een kwestie wordt van doelen stellen en collectief vormgeven van de toekomst.

Van weerstand naar ontwerpstand!

De uitdaging bij de overheid zit hem vooral in hoe je een design thinking ontwerpcultuur kunt combineren met een bestuurlijke omgeving. Hoe buig je weerstand om naar positieve energie en een open, frisse blik? Pas dan profiteer je optimaal van de voordelen
van design thinking en kun je de methode toepassen in je eigen organisatie en een start maken met een innovatieve werkwijze.

Na het volgen van de opleiding Design Thinking in het publieke domein:

• Krijg je inzicht in hoe design thinking werkt en hoe je het kunt toepassen;
  • Leer je aan de hand van praktische instrumentenhoe je intern weerstanden kunt overwinnen en het proces van design thinking succesvol kunt toepassen binnen je eigen organisatie;
  • Gebruik je design thinking in jouw eigen casus en bestuurlijke omgeving;
  • Ontwikkel je relevante, out of the box, oplossingen voor je eigen organisatie;
  • Ontvang je intervisie om de voortgang van je casus duurzaam te ondersteunen.

Een dosis theorie en veel praktijkvoorbeelden

E.M.C. van Gemert (Ministerie van Algemene Zaken)

‘Ik vond de Masterclass Design Thinking in het publieke domein inspirerend. Hans en Alexander nodigden met een dosis theorie en veel praktijkvoorbeelden uit om met een andere bril dan je gewoon bent te kijken naar verschillende vraagstukken. De masterclass biedt een doe- en denkwijze om buiten de vaste kaders en samen met en voor anderen te zoeken naar ruimte om te experimenteren, te leren en creëren.’

Datums

• Dag 1                             Donderdag 29 oktober (start)  (09:30 uur- 19:30 uur)
  • Dag 2                             Vrijdag 30 oktober (09:30 uur - 17:00 uur)
  • Dag 3 (intervisie)           Vrijdag 13 november (intervisie) (09:30 uur - 17:00 uur)
  • Dag 4                             Vrijdag 27 november (slot) (09:30 uur - 17:00 uur)

Doelgroep

Deze opleiding richt zich op professionals die willen leren op welke wijze een designcultuur kan worden ingepast binnen een bestuurlijke omgeving. Hoe overwin je weerstand binnen de overheid om een ontwerpstand aan te nemen. Voor iedereen die binnen (semi)publieke of private organisaties betrokken of verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van nieuwe diensten en producten.

Denk aan functiegroepen zoals;

• (beleids)adviseurs;
  • business developers;
  • productontwikkelaars;
  • innovatiemanagers;
  • (sociaal) ondernemers.

Voorkennis

Voor deze opleiding is geen specifieke voorkennis vereist.

Alexander van Altena

Alexander van Altena studeerde Rechten in Leiden, Economie in Amsterdam en History and Philosophy of Science and Technology and History of Economic Thought aan de University of Notre Dame. Hij was onder meer Directeur Spoor bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en directeur bij ProRail. Tegenwoordig is hij partner van de Holland Branding Group en het World Design Forum.

Hans Robertus is expert op het gebied van design thinking. Hij voltooide de opleiding Industrial and Product Design aan de Design Academy in Eindhoven. Daarna werkte hij onder andere als Senior Director Design bij Philips en was hij directeur van de Dutch Design Week.Tegenwoordig is hij partner van de Holland Branding Group en het World Design Forum.

Wilt u meer weten over de opleiding Design Thinking?

Download nu de brochure

Neem bij vragen contact op met Mariëlle Elenbaas, adviseur opleidingen

Marielle Elenbaas - Adviseur opleidingen Erasmus Academie

Design thinking: 'Een moderne overheid moet innoveren'

Algemeen

Design thinking is een creatieve manier om samen met uw stakeholders tot innovatieve oplossingen te komen. Ontdek hoe deze methode past binnen projecten in het publieke domein?

Datum(s)

€ 3.250,- (editie NJ 2020 - vrijgesteld van BTW)

BTW
Niet van toepassing