Integraal Data- en Document Management (IDDM)

Ontwikkel een toekomstvaste visie op het beheer van gestructureerde en ongestructureerde informatie
Datum(s)

Deze opleiding is van start gegaan op 1 oktober 2021. De eerstvolgende editie zal naar verwachting in het najaar van 2022 plaatsvinden. 

 

Kosten

€ 3950,- (vrijgesteld van BTW)

Alumni van Erasmus Academie ontvangen 10% korting op de cursusprijs. Alumni van de EUR en RSM Executive Education ontvangen 5% korting op de cursusprijs. Medewerkers van de EUR en Erasmus MC ontvangen 10% korting op de cursusprijs. 

Over de opleiding

Gestructureerde informatie bestaat natuurlijk al lang in de vorm van databases. Maar wat doe je met ongestructureerde informatie:data die zijn opgeslagen in al die digitale documenten? Het besef groeit dat deze informatie steeds belangrijker wordt voor organisaties. De opleiding Integraal Data- en Document Management (IDDM) leert je niet alleen om een integrale visie te ontwikkelen op het beheer en gebruik van gestructureerde en ongestructureerde databronnen, het versterkt ook je adviesvaardigheden om je visie uit te kunnen voeren.

Organisaties hebben een groeiende behoefte aan hoogwaardige en toegankelijke data. Traditioneel worden daarvoor databases gebruikt. Gestructureerde informatie die goed en makkelijk analyseerbaar is. Het is het domein van gegevensarchitecten, de data-analisten en de database beheerders. 

Bij een integrale informatievoorziening is er niet langer een scheiding tussen verzamelen, beheer en gebruik van gestructureerde versus ongestructureerde informatie. Wat is immers het verschil tussen de klantnaam in de database (gestructureerd) en de klantnaam op de digitale pdf-factuur ongestructureerd)? Informatie over zoiets als de klantnaam moet in beide gevallen volledig, juist en actueel zijn. Ook wordt er in de opleiding aandacht besteed aan (wettelijke) begrenzingen, mede gekoppeld aan de komst van de Wet Open Overheid (WOO). 

Tijdens de opleiding Integraal Data- en Document Management (IDDM) leer je een visie te ontwikkelen op het integraal gebruik en beheer van gestructureerde en ongestructureerde informatiebronnen. Daarnaast besteedt de opleiding aandacht aan je adviesvaardigheden om je organisatie te overtuigen van het belang van goed integraal data- en documentbeheer. 

   

  Resultaten

  Na het volgen van de opleiding IDDM:

  • Ontwikkel je een integrale visie voor jouw organisatie op het gebied van de convergerende ontwikkeling naar ‘integraal Enterprise Information Management’;
  • Kun je adviseren over het integraal organiseren van gegevens (dus gestructureerd én ongestructureerd) in de (I-)organisatie en over mogelijke transitie-strategieën;
  • Ben je in staat de uitdagingen van integraal data- en document management op te pakken in relatie tot de problematiek in  jouw eigen organisatie;
  • Weet je wat integraal informatiemanagement betekent voor de moderne, gedigitaliseerde organisatie;
  • Kun je de aandachtsgebieden rondom datamanagement en documentmanagement benoemen en identificeren;
  • Heb je kennis van recente ontwikkelingen rondom het managen van gestructureerde en ongestructureerde gegevens;
  • Heb je inzicht in de verbindingen tussen de werelden van beheer van gestructureerde gegevens en beheer van ongestructureerde gegevens.

  Datums

  De opleiding Integraal Data- en Document Management (IDDM) duurt 6 dagen (van 09.30 - 17.00 uur). De eerstvolgende editie zal naar verwachting in het najaar plaatsvinden. 

  Alumnus Hiljo Hartgers vertelt over zijn ervaring met de opleiding IDDM:

  "Voor mij was het een zeer nuttige opleiding om inzicht te krijgen in waar we naartoe gaan met het vakgebied informatiemanagement. Dat was ook mijn doel voor het volgen van IDDM. De colleges waren stuk voor stuk interessant en werden op een bevlogen manier gegeven. Vooral de verhalen uit de praktijk vond ik heel leerzaam. Naar aanleiding van de opleiding starten we met AI binnen mijn team". 

  Hiljo Hartgers
  Adviseur i-Services 
  MO Green Valley

  Doelgroep

  Deze opleiding is met name geschikt voor professionals binnen de publieke en semi-publieke sector die binnen hun organisatie verantwoordelijk zijn voor data- en documentmanagement en die ook de noodzaak voelen om een integrale visie te ontwikkelen op de innovatie en ontwikkeling van data en documentmanagement in hun eigen organisatie en deze ook daadkrachtig naar voren willen brengen.

   Docent

   Drs. J.J.L.H. (Patrick) Laenen is na afronding van zijn studie Bestuurlijke Informatiekunde aan de Erasmus Universiteit inmiddels al bijna 25 jaar actief op het snijvlak van business en ICT. In zijn carrière heeft hij vrij het hele spectrum van I-rollen vervuld: van analist tot enterprise architect, van projectleider tot programma-manager, van extern strategisch I-adviseur tot interim afdelingshoofd informatievoorziening. Dat deed hij veelvuldig voor (grootschalige) overheidsprojecten, private sector, onderwijs en andere (maatschappelijke) organisaties, meestal nationaal maar ook internationaal. Patrick is nu voornamelijk betrokken als adviseur bij grootschalige complexe projecten waar business en ict, mens en automatisering, strategie/beleid en uitvoering/beheer met elkaar verbonden en in evenwicht gebracht moeten worden. 

   Sinds 2016 is hij Algemeen Directeur van GlobeScope, een software- en servicesbedrijf dat instrumenten ontwikkelt die helpen bij het structureel verbeteren van kwaliteit informatie. In die hoedanigheid krijgt hij dagdagelijks vanuit de praktijk te maken met zowel de besturende als uitvoerende I-aspecten bij concepten zoals Gestructureerd Agile ontwikkelen,  DevOps, inzet van AI, aansluiten op nationale en internationale standaarden, organiseren van het softwareontwikkelproces, datastructuren.

   Patrick gaf regelmatig gastcollege’s aan universiteiten en hogescholen in Nederland. Bij Erasmus Academie is hij sinds 2014 betrokken eerst als gastdocent en nu als Academic Director voor de opleidingen Informatie Management en Integraal Data en Document Management. 

   Voor de onderwerpen:

   • Information governance
   • AI voor data en documenten
   • Juridisch kader
   • Verandermanagement
   • Adviesvaardigheden & overtuigingskracht

   worden gastdocenten ingezet. 

   Contact

   Vragen over de opleiding? Neem contact op met Miranda Smit, Adviseur opleidingen

   E-mailadres
   smit@erasmusacademie.nl
   Telefoonnummer
   0645420713
   Kamer
   M6-13
   Ruimte
   Van der Goot

   Nieuws over Data- en Informatiemanagement

   Datum(s)

   Deze opleiding is van start gegaan op 1 oktober 2021. De eerstvolgende editie zal naar verwachting in het najaar van 2022 plaatsvinden. 

    

   Kosten

   € 3950,- (vrijgesteld van BTW)

   Alumni van Erasmus Academie ontvangen 10% korting op de cursusprijs. Alumni van de EUR en RSM Executive Education ontvangen 5% korting op de cursusprijs. Medewerkers van de EUR en Erasmus MC ontvangen 10% korting op de cursusprijs. 

   BTW
   Niet van toepassing
   Begindatum
   Geen specifieke startdatum
   Tijdsduur
   -6 dag
   Aangeboden door
   Erasmus Academie
   Discipline
   Bedrijfskunde
   Type
   Cursus
   Voertaal
   Nederlands
   Instructievorm
   offline
   Locatie

   Erasmus Universiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

   Bekostiging

   private

   Inschrijving

   Zodra de nieuwe planning bekend is, dan zal hier de inschrijflink te vinden zijn. 

    

    

   Vergelijk @count opleiding

   • @title

    • Tijdsduur: @duration
   Vergelijk opleidingen