Opleiding Procesmanagement

Ben jij wel politiek-bestuurlijk sensitief genoeg?

Inleiding

Schrijf je nu in voor de Opleiding Procesmanagement van Erasmus Academie en leer hoe je complexe besluitvorming met veel stakeholders kunt optimaliseren.

Belangrijkste Feiten & Cijfers

Type
Cursus
Begindatum
donderdag 10 nov 2022
Tijdsduur
3 dagen
Voertaal
Nederlands
Bekostiging

private

Startdatums

 • Editie Najaar: donderdag 10 november 2022                                                                                                                                                         
 • donderdag 10 nov 2022

  Tijdsduur: 3 dagen
 • donderdag 10 nov 2022

  Tijdsduur: 3 dagen

Van professionals wordt tegenwoordig steeds meer verwacht dan uitsluitend kennis van de eigen professie. Ze moeten met name ook politiek-bestuurlijk sensitief zijn. Hoe ga jij om met de belangrijkste stakeholders van jouw organisatie met hun uiteenlopende belangen? Ben jij wel in staat te komen tot interactieve besluitvorming, gericht op co-productie? Ben je wel adaptief genoeg? Het plan van vandaag, kan morgen zijn verouderd! Dit zijn actuele vragen voor zowel overheden als bedrijven. De succesvolle Opleiding Procesmanagement van Ernst ten Heuvelhof en Hans de Bruijn gaat over complexe besluitvorming en verandering - met veel stakeholders!

In de Opleiding Procesmanagement krijg je allereerst inzicht in de gedragspatronen van stakeholders - hoe proberen ze, soms onbewust, invloed uit te oefenen? Vervolgens komt de vraag aan de orde hoe je daar effectief mee om kunt gaan. Je leert dat effectieve strategieën soms ingaan tegen je intuïtie. 

In de wereld van stakeholdermanagement komen vaak goed bedoelde adviezen voorbij - je moet 'iedereen erbij betrekken' of je moet partijen 'zo vroeg mogelijk in het proces meenemen' zijn hiervan een tweetal voorbeelden.

In de 3-daagse opleiding Procesmanagement zullen Hans en Ernst laten zien dat deze goed bedoelde adviezen net allemaal iets te simpel zijn! Je kunt nog zo bedreven zijn in procesmanagement, je blijft afhankelijk van de gedragingen van de andere spelers in de diverse besluitvormingsprocessen. Spelers die zich strategisch gedragen, d.w.z. niet altijd coöperatief en transparant. Integendeel zelfs....

Het behoeft geen toelichting dat strategisch gedrag processen kan verstoren. Het kan vertrouwen ondermijnen en samenwerking onder druk zetten. Anderzijds: iedereen gedraagt zich wel eens strategisch en toch blijft procesmanagement effectief. Sterker nog: een beetje strategisch gedrag is vaak onmisbaar om iets voor elkaar te krijgen. Strategisch gedrag kan en is onmisbaar om processen succesvol te doen zijn!

De 3-daagse opleiding heeft het karakter van een interactief gesprek. Deelnemers brengen hun eigen cases in en geven hun eigen overwegingen. Collega-deelnemers en de docenten reageren hierop. De beide docenten weven in deze discussies klein blokjes ‘college’ in, waarin lichtvoetig enkele bruikbare noties uit de theorie worden samengevat en gepresenteerd. Deze noties worden gelardeerd met vele voorbeelden uit de wereld van het bestuur, de internationale politiek en het alledaagse leven. Beide docenten zorgen voor een levendige opleiding  - met casussen, concepten en veel interactie en bieden een aantal praktische 'procesmanagerial vaardigheden' aan.

Resultaten

Na het volgen van de 3-daagse Opleiding Procesmanagement:

 • Voorkom je dat processen verstropen
 • Weet je uiteenlopende partijen bij het besluitvormingsproces betrokken te houden
 • Eindig je voortaan processen met betere besluiten en grotere tevredenheid onder de betrokken partijen
 • Weet je effectief te opereren in complexe besluitvormingsprocessen
 • Geef je sturing aan processen zonder hierbij hiërarchische macht uit te oefenen
 • Weet je wat strategisch gedrag is;
 • Herken je strategisch gedrag in de processen waarin je deelneemt;
 • Vorm je een genuanceerde mening over de toelaatbaarheid van strategisch gedrag;
 • Beter dan voorheen leer je effectief en acceptabel strategisch gedrag te doseren.

Datums

De drie-daagse Opleiding Procesmanagement vindt in het najaar plaats (tijden 09:30 uur 16:30 uur).

Alle opleidingsdagen  worden fysiek georganiseerd op locatie in Rotterdam zolang de RIVM richtlijnen fysiek bijeenkomen toestaan. Alle colleges zijn overigens ook via live-stream (Zoom verbinding) vanuit huis te volgen en worden opgenomen. Mocht je door klachten (griep, hoesten, koorts of Covid-19) niet aan de opleidingsdag kunnen deelnemen is het mogelijk het college op video terug te kijken. Wanneer de RIVM richtlijnen wijzigen en we de colleges niet meer op locatie kunnen geven zal de opleiding online worden gecontinueerd. Uiteraard wijzigen we weer in fysiek onderwijs zodra het weer veilig kan! 

                       

Najaar 2022:

 • Donderdag 10 november – dag 1
 • Donderdag 17 november  - dag 2 
 • Donderdag 24 november  - dag 3 

 

"Ik heb met een grote glimlach geluisterd"

"Ik heb mijn hersenen gepijnigd, me verbaasd over mijn eigen valkuilen en over de complexiteit van op het eerste gezicht simpele vraagstukken (of andersom), en me heilig voorgenomen me nooit meer tot inhoudelijke discussies te laten verleiden als iets een proces is en geen project. Van dansende tafels tot eerlijk de taart verdelen: ik vond het geweldig." 
Ellis Buis 

Doelgroep

Deze 3-daagse opleiding Procesmanagement is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij complexe bestuurlijke processen. Interessant voor iedereen die opereert in netwerken waarin personen en organisaties actief zijn, afhankelijk zijn van elkaar om succesvol te zijn, maar waar samenwerking toch niet vanzelfsprekend is. Inspirerend voor iedereen die meer wil weten over de waas van mysterie waarin Strategisch Gedrag is gehuld. Hoe kun je tot strategisch gedrag komen of is het een kwestie van creativiteit en intuïtie?

De opleiding is relevant voor de private sector, de publieke sector en de semi-publieke sector. Het speelt tussen organisaties maar ook in organisaties tussen personen. Je bent bijvoorbeeld consultant, projectleider, projectmanager, projectsecretaris, procesmanager, adviseur of beleidsmedewerker.

Docenten

Prof. mr. dr. Hans de Bruijn: Hoogleraar Technische Bestuurskunde, Technische Universiteit Delft. Hans de Bruijn heeft veel boeken geschreven over procesmanagement, waaronder Managing Performance in the Public Sector.

Prof. mr. dr. Ernst ten Heuvelhof: Hoogleraar Bestuurskunde aan de faculteit Techniek, Bestuur en Management van de Technische Universiteit Delft. Hij publiceert over complexe besluitvormingsprocessen, over procesmanagement en over ontwikkelingen in de nutssectoren. In 2016 heeft hij een boek gepubliceerd over strategisch gedrag. Hiernaast adviseert hij (semi-)overheden en vervult hij een aantal maatschappelijke functies.

“blijf uit de inhoud en richt je op het proces"

De opleiding is zeer leerzaam en inzichtgevend. De lesstof en praktijkvoorbeelden bleken voor alle cursisten, afkomstig uit een zeer gevarieerd aantal organisaties, heel herkenbaar en aansprekend. En juist deze gemêleerdheid ondersteunt de boodschap van de cursus: blijf uit de inhoud en richt je op het proces.
Nicole Weringh – Rechtspraak

Wil je meer weten over de Opleiding Procesmanagement?

Neem bij vragen contact op met Monique Arrachart-van Rootseler

Monique Arrachart-van Rootseler

Coördinator Opleidingen

E-mailadres
arrachart@erasmusacademie.nl
Telefoonnummer
+31 (0)10 408 1814

di/woe/dond/vrij

Nieuws over Procesmanagement

Feiten & Cijfers

Kosten

€ 2625,- (vrijgesteld van BTW)

Je ontvangt 10% korting op de cursusprijs als:

 • Alumnus van Erasmus Academie
 • Alumnus van de EUR of RSM Executive Education
 • Medewerker van de EUR of Erasmus MC 
 • Je iemand aandraagt als deelnemer voor deze opleiding
BTW
Niet van toepassing
Begindatum
donderdag 10 nov 2022
Tijdsduur
3 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Gedrag en maatschappij
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Bekostiging

private

Externe link
Bekijk nu de brochure

Inschrijving

Schrijf je in voor de 3-daagse Opleiding Procesmanagement door gebruik te maken van  onderstaande link:

 

 

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen