Opleiding Qualitative Comparative Analysis (QCA) voor onderzoekers

met Qualitative Comparative Analysis (QCA)
Datum(s)

Datums: 4, 11, 18 en 25 juni 2021 (9.30-12.30 uur)

Kosten

€ 1.495 (vrijgesteld van BTW) 

Alumni van Erasmus Academie ontvangen 10% korting op de cursusprijs. Alumni van de EUR en RSM Executive Education ontvangen 5% korting op de cursusprijs. Medewerkers van de EUR en Erasmus MC ontvangen 10% korting op de cursusprijs. 

Veel sociaalwetenschappelijk en economisch onderzoek gaat over oorzakelijke verbanden tussen twee verschijnselen. Vanuit methodologisch oogpunt is een oorzaak-gevolg-relatie echter lastig te bewijzen. De onderzoeksmethode Qualitative Comparative Analysis (QCA) biedt een systematische, transparante en innovatieve oplossing. Met QCA ben je als onderzoeker in staat de complexe relaties tussen oorzaken en gevolgen te analyseren. Deze methode is relevant voor zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek. Deelnemers kunnen ook een eigen onderzoeksvraag inbrengen om mee te oefenen.

Veel sociaalwetenschappelijk en economisch onderzoek is verklarend van aard. Het poogt een verklaring te geven van de oorzaak van een bepaald verschijnsel. Deze oorzakelijke relaties zijn echter vaak moeilijk te bewijzen. Hoe kun je uit een veelheid van invloeden de juiste oorzaak of oorzaken destilleren? Wat is oorzaak en wat gevolg?

QCA biedt de oplossing

QCA maakt het via logische minimalisatie mogelijk om in complexe relaties de juiste oorzaken en gevolgen te ontdekken. Zo kan je met deze methode analyseren hoe factoren ‘samenwerken’ in het veroorzaken van een bepaalde situatie of een verschijnsel. Op die manier kun je sluitend en overtuigend verklaren waarom en hoe B veroorzaakt is door A.

De QCA-methode is kwalitatief van aard omdat het gebaseerd is op een diepgaande analyse van de complexiteit van cases. Tegelijkertijd wordt de vergelijking tussen cases systematisch gedaan door gebruik te maken van Booleaanse algebra. Booleaanse algebra is een rekenkundige afgeleide van de propositielogica en gaat uit van twee verschillende basiswaarden: waar (1) of niet waar (0). Via eliminatie kom je tot waardevolle inzichten.

QCA kan worden gebruikt voor de analyse van kleine, middelgrote en grote populaties en steekproeven. Het stelt onderzoekers uit alle domeinen en disciplines in staat om complexe vormen van causaliteit te analyseren. 

Voorbeeld

Stel dat je de factoren wilt onderzoeken die verklaren waarom vrouwen in verschillende landen in verschillende mate in het parlement worden gekozen. In sommige democratieën is de vertegenwoordiging van vrouwen relatief hoog. In andere landen is de vertegenwoordiging van vrouwen relatief laag. Waar komen deze verschillen vandaan?

Inhoud

Belangrijkste doelstelling van deze opleiding is om te leren hoe je zelf QCA kunt toepassen en uitvoeren. Er wordt veelvuldig gebruikgemaakt van voorbeelden uit actuele research. Als deelnemer kun je daarbij ook eigen casuïstiek inbrengen. Natuurlijk wordt er ook aandacht besteed aan de meer fundamentele methodologische grondslagen van de methode. Deelnemers hoeven geen specialistische voorkennis te hebben van methoden en technieken van sociaalwetenschappelijk onderzoek.

Resultaten

Na het volgen van de opleiding: 

 • Weet je hoe QCA historisch en in welke contexten is ontstaan;
 • Kan je zelf een QCA-studie ontwerpen én uitvoeren (zowel handmatig als met software);
 • Kan je de resultaten van een QCA-studie zelfstandig interpreteren;
 • Weet je hoe de resultaten helder en professioneel kunt verwerken in onderzoeksverslagen.

Datums

Op 21 januari 2021 10-11 uur kun je online je vragen over QCA stellen aan de docent. Je kunt je  hiervoor aanmelden via onderstaande formulier. Je ontvangt ruim van tevoren 2 video's om te bekijken, 

De opleiding vindt plaats op de volgende data:

4, 11, 18 en 25 juni 2021 (9.30-12.30 uur)

Doelgroep

Deze editie is nadrukkelijk geschikt voor onderzoekers die zich methodologisch verder willen verdiepen en bekwamen in het gebruik in QCA, zoals:

 • Promovendi, postdocs, universitair (hoofd)docenten, en hoogleraren in de domeinen van sociaalwetenschappelijk en economisch onderzoek;
 • Onderzoekmedewerkers van gespecialiseerde private onderzoeksbureaus;
 • Onderzoekers van grote organisaties als CBS en SCPB;
 • Docenten in het hoger onderwijs.

De opleiding QCA kent twee verschillende edities*.

De andere editie is meer bedoeld voor iedereen die betrokken is bij beleid en diepgaand en systematisch oorzaak-gevolg-relaties wil leren onderzoeken, zoals beleidsambtenaren, politici, medewerkers bij bedrijven en organisaties. Overigens staan beide edities ook voor de andere doelgroepen open, het gaat om accentverschillen tijdens de opleidingsdagen.

 

Deze opleiding organiseren we in samenwerking met de ESSB Academy.

De ESSB Academy is onderdeel van de Erasmus School of Soclal and Behavioural Sciences. 

Docent

Dr. Fadi Hirzalla is universitair docent aan de Erasmus School of Behavioral and Social Sciences. Hij is gespecialiseerd in kwantitatieve en kwalitatieve methoden en methodologie. Hij heeft daarnaast grote interesse in burgerschap en nieuwe media met focus op interculturele relaties en jonge mensen. Hij was eerder verbonden aan de Universiteit en Amsterdam en de Universiteit Utrecht

Contact

Vragen over de opleiding? Neem contact op met Miranda Smit, Adviseur opleidingen

E-mailadres
smit@erasmusacademie.nl
Telefoonnummer
0104088687

Datum(s)

Datums: 4, 11, 18 en 25 juni 2021 (9.30-12.30 uur)

Kosten

€ 1.495 (vrijgesteld van BTW) 

Alumni van Erasmus Academie ontvangen 10% korting op de cursusprijs. Alumni van de EUR en RSM Executive Education ontvangen 5% korting op de cursusprijs. Medewerkers van de EUR en Erasmus MC ontvangen 10% korting op de cursusprijs. 

BTW
Niet van toepassing
Begindatum
vrijdag 4 jun 2021
Tijdsduur
2 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Gedrag en maatschappij
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Bekostiging

private

Inschrijving

Je kunt je inschrijven via het onderstaande formulier. Deze opleiding zal afhankelijk van de deelnemers in het Nederlands of Engels worden gehouden:

Aanmelden gratis online proefcollege QCA 21 januari 2021 10-11 uur

Aanmelden opleiding QCA voor onderzoekers 4 juni 2021

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen