Adorno: kritiek op de 20e eeuw, maar ook liefde voor de kunsten

Cursus Theodor W. Adorno (2012CD)

Datum(s)

Data: 1, 8, 15 en 22 september 2020

Dag en tijd: Dinsdag 11.00 - 13.00 uur

Kosten

€80 (incl. BTW)

Inschrijfdeadline

31 augustus 2020

Theodor W. Adorno (1903 - 1969) was de bekendste vertegenwoordiger van de Frankfurter Schule, een filosofische stroming met als methode de ‘Kritische Theorie’. Het doel was de werkelijkheid niet alleen te verklaren, maar ook te veranderen.

De Frankfurter Schule had kritiek op het kapitalisme, maar ook op het nationalisme en (latent) fascisme. In 1943 verscheen een van de bekendste werken van de Frankfurter Schule, geschreven door Adorno en Max Horkheimer: ‘Die Dialektik der Aufklärung’. Adorno’s boeken en essays geven stuk voor stuk een scherpe kritiek op de twintigste eeuw, maar tonen tegelijkertijd een grote liefde en een ongebreideld enthousiasme voor de kunsten.

Ter inleiding bespreken we de biografie van Adorno, die vanwege zijn Joodse achtergrond ook ruime tijd in de Verenigde Staten heeft geleefd. Vervolgens worden zijn belangrijkste werken en enkele toonaangevende essays besproken, met name zijn essays over schrijvers zoals Beckett en Kafka.

Tot slot zullen we de onlangs in boekvorm verschenen lezing van Adorno uit 1967 over rechts-radicalisme behandelen, dat vanwege de verrassende actualiteit veel aandacht heeft gekregen in de media.

Resultaten

- Overzicht van de belangrijkste werken van Theodor W. Adorno
- Begrip van enkele kernbegrippen uit Adorno's filosofie
- Kennis van de historische context van Adorno's teksten
- Kennis over auteurs die Adorno bespreekt in zijn essays
- Inspiratie om verder te lezen


Literatuur

De teksten worden zoveel mogelijk in Nederlandse vertaling aangeboden per powerpoint. De cursisten ontvangen de powerpointpresentaties voor aanvang van de bijeenkomst.

Digitaal onderwijs

Het volledige najaarsprogramma, dus ook deze cursus, wordt digitaal via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor eencursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Tijdens de bijeenkomsten ben je samen met de docent en andere deelnemers online aanwezig. Het is mogelijk om elkaar te zien, met elkaar te praten en vragen te stellen. De docent deelt de PowerPoint en heeft een digitaal whiteboard tot de beschikking.

Alle colleges worden daarnaast ook opgenomen. Hierdoor is het mogelijk om het op een later moment nog eens rustig na te kijken, of te bekijken wanneer het niet mogelijk was om aanwezig te zijn. 

Heb je vragen over ons online onderwijs? Bekijk dan onze pagina over veelgestelde vragen omtrent corona en digitaal onderwijs.

Blog van Trixie Hölsgens over Adorno
Over de toespraak van Adorno in 1967 over rechts-radicalisme, vreemdelingenhaat en nationalisme in Duitsland
Meer publicaties van Trixie Hölsgens
De artikelen van Trixie Hölsgens staan op haar medewerkerspagina van het Duitsland Instituut

Over de docent

Trixie Hölsgens is germanist en filosoof en sinds 2017 werkzaam als senior medewerker Duitse Taal & Cultuur en Onderwijs bij het Duitsland Instituut Amsterdam. Als zelfstandig docent en spreker geeft zij colleges/lezingen over literatuur en filosofie. Trixie is afgestudeerd in de germanistiek, literatuurwetenschap en (cultuur-)filosofie.

Anderen bekeken ook:
Levende Filosofie: Agamben en Homo sacer
Anderen bekeken ook:
Walter Benjamin en de moderniteit

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 1, 8, 15 en 22 september 2020

Dag en tijd: Dinsdag 11.00 - 13.00 uur

Kosten

€80 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Inschrijfdeadline

31 augustus 2020

Tijdsduur
4 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Taal en cultuur | Wijsbegeerte
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Inschrijven is niet meer mogelijk, de cursus is reeds afgelopen.