Duurzame maatregelen per gebouw

Theil Building

Wie colleges volgt in het Theil Building, doet dat in een gebouw dat met oog voor de toekomst is gemoderniseerd. De 23 collegezalen zijn uitgerust met de meest moderne audiovisuele technieken. Bij de verbouwing zijn alleen natuurlijke en recyclebare materialen gebruikt. Koeling, verwarming en ventilatie zijn op de meest duurzame manier geregeld. 25 verschillende glassoorten houden warmte en geluid tegen, draaideuren beperken het verlies van warmte, lichten in de collegezalen gaan vanzelf uit als er geen mensen meer zijn en moderne kranen met sensor zorgen voor waterbesparing.

Het energieverbruik van het ‘oude’ collegezalengebouw ligt na de restauratie op het peil van nieuwbouw. Op het dak ligt 290m² aan zonnepanelen die genoeg energie leveren voor de verlichting van alle collegezalen door het hele jaar. Ook heeft het gebouw een groen dak met 3.300m2 sedum, een vetplant die isoleert, als buffer voor regenwater fungeert, én CO2  opneemt.

Parkeergarage

In maart 2013 is het eerste deel van de nieuwe ondergrondse parkeergarage in gebruik genomen, in april 2016 is het tweede deel in gebruik genomen. In de gehele garage (2 lagen) is duurzame ledverlichting met aanwezigheidsdetectie aangebracht. Ook zijn er 8 oplaadpunten voor elektrische auto’s.

Erasmus Paviljoen

In het paviljoen wordt de energievraag teruggedrongen door o.a. toepassing van driedubbele beglazing en zonnepanelen. De glazen gevel zorgt in de winter voor passieve verwarming. Bij de inrichting wordt bovendien uitgegaan van het cradle to cradle-concept. Het moderne gebouw is vrijwel energieneutraal. Het maakt gebruik van ventilatie op basis van CO2-sturing. In de zomer houdt de glazen gevel in combinatie met de grote lamellen de warmte tegen. In de winter zorgt de zon op de glazen gevel juist voor verwarming. Alleen de foyer en theaterruimte krijgen een koelsysteem. Energie wordt geleverd door de  zonnepanelen op het dak, Warmte Koude Opslag en stadsverwarming met restwarmte uit de industrie.

Multifunctioneel onderwijsgebouw

Ook in het ontwerp voor het nieuwe multifunctionele onderwijsgebouw staat duurzaamheid centraal. Voor dit gebouw zijn hoge eisen aan duurzaamheid gesteld. De opdracht die aan de ontwerpende architecten is meegegeven, is een gebouw te ontwerpen dat een GPR score van minimaal 9 voor energiegebruik haalt. 

Tinbergen Building

In 2010 is voor het Tinbergen Building het B Building een energieprestatiecontract gesloten. Deze maatregelen leveren een CO2-reductie op van 2,7%.

Als eerste zijn in deze gebouwen de ventilatievoorzieningen verbeterd. Ook zijn daglichtschakelingen en energiezuinige verlichting aangebracht. Daarnaast is een gekoppeld koelnet aangelegd tussen het Erasmus Building, B Building, Theil Building en Tinbergen Building. Hierin is de klimaatkoeling gescheiden van de 24-uurskoeling voor bijvoorbeeld de computercentra.  

Vragen?

Wil je meer weten over de duurzame maatregelen op campus Woudestein? 
Neem dan contact op met het Erasmus Facilitair Bedrijf:

campusunderconstruction@eur.nl
Projectleider: Jan-Cees Jol