Uitgebreide informatie The New CIO – CTO – CDO

1. Introductie

The New CIO-CTO-CDO is een nieuw top-level Executive Program en presenteert de meest recente internationale (academische) inzichten toegespitst op het vakgebied van de CIO, CTO en CDO. Topsprekers en thought leaders uit de wetenschap en de internationale bedrijfspraktijk geven masterclasses en delen hun meest actuele kennis en ervaringen met de deelnemers. Het vakgebied wordt daarbij belicht vanuit diverse en originele invalshoeken vanuit Economics, Technology en Leadership

De veranderingen in de wereld op het gebied van technologische en digitale ontwikkelingen gaan steeds sneller. De rol van de CIO-CTO-CDO in zijn/haar organisatie is daarmee ook dynamisch en wordt steeds strategischer, inclusief de relatie met de CEO, de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen. De CIO-CTO-CDO van vandaag heeft meer verantwoordelijkheden, impact en invloed dan ooit tevoren. Van partner bij de ontwikkeling van de business strategie en nieuwe businessmodellen tot het definiëren van de technologie strategie en executie. Van drijvende kracht achter innovatie en transformatie tot de veranderende relatie met shareholders, stakeholders en de maatschappij.

Het nieuwe Executive Program The New CIO-CTO-CDO is speciaal voor CIO’s, CTO’s en CDO’s ontwikkeld om op alle relevante thema’s en dilemma’s kennis te verdiepen, de laatste academische inzichten te verkrijgen en om met topsprekers en thought leaders uit de wetenschap en de internationale praktijk in discussie te gaan. 

The New CIO–CTO-CDO is een nieuw top-level Executive Program en biedt u de actuele thema’s uit de bestuurskamer en behandelt een breed aanbod van de belangrijkste thema’s die bij de positie van de CIO-CTO-CDO horen - gepresenteerd en bediscussieerd door hoogleraren, topmanagers, thought leaders en collega CIO’s, CTO’s, CDO’s. Kernthema’s zijn de rol en agenda van de CIO-CTO-CDO strategisch leiderschap, innovatie & transformatie, van strategie naar executie, executive leiderschap en communicatie, boardroom dynamics & governance, de convergentie van technologie vectors, ecosystemen in globale markten en ethische dilemma’s.

Het persoonlijk netwerk van de organisatoren zorgt ervoor dat de meest recente cases en inzichten van Harvard University (corporate strategy and governance) in de sessies worden meegenomen.

De sessies

Op het programma van The New CIO-CTO-CDO staan onder andere onderwerpen als: de agenda van de CIO-CTO-CDO, strategische partner in de corporate strategy, het definiëren en uitvoeren van de technology strategy, de relatie met de CEO en toezichthouders, (ir)rationaliteit in de boardroom, dilemma’s in de besluitvorming en leiderschap van de CIO-CTO-CDO, het succesvol leiden van innovatie en transformatie binnen de organisatie, de toekomst van technologie vectors en implicaties daarvan, leiderschaps- en crisiscommunicatie, dilemma’s bij het opzetten van wereldwijde ecosystemen, succesvolle executie en cyber security, en de relatie tussen technologie, (internationale) wetgeving en ethiek.

Na afronding van het Executive Program The New CIO-CTO-CDO bent u nog beter in staat om, vanuit de meest recente kennis en opgedane ervaringen in de opleiding, de rol van CIO-CTO-CDO te vervullen.

 • Executive Director

  Hylke Sprangers is expert en thought leader op het gebied van technologie strategie, digitale transformaties en innovatie. Hij was zeven jaar Group CTO en lid van de hoofddirectie bij het internationale MediaTech bedrijf Talpa Network. Voor Talpa bekleedde hij diverse directiefuncties in de IT en online industrie, o.a. bij technologiebedrijf Northgate, waar hij verantwoordelijk was voor de global service delivery vanuit 10 global hubs met 3000 engineers. Hylke studeerde cum laude af in de informatica aan de VU Universiteit in Amsterdam. In 2018 werd hij uitgeroepen tot CIO of the Year.

 • Executive Professor

  Bert de Groot is bijzonder hoogleraar Governance en Strategisch Investeringsbeleid aan de Erasmus School of Economics. Daarnaast is hij COO & CRFO van de Erasmus Universiteit Holding BV en vervult diverse commissariaten. Hij is voormalig CFO en lid raad van bestuur van Randstad Holding en heeft ook directiefuncties gehad bij Gist-brocades (DSM) en Boer & Croon. Ook bekleedde hij de functie van Rector Magnificus aan de Nyenrode Business Universiteit.

 • Scientific Director

  Fred van Eenennaam is hoogleraar Business Strategy en Dynamics of Strategy. Zijn academische specialisatie is ‘moments of truth in strategische beslissingen’, ‘corporate governance’ en ‘clusters’. Hij is verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, George Washington University en St. Gallen Universität. Hij vervult commissariaten, doet investeringen en is oprichter/directeur van The Decision Institute. Daarnaast is hij is lid van het Microeconomics of Competitiveness Initiative van Harvard Business School en is in 2012 opgenomen in de HBS Hall of Fame door Professor Michael Porter.

2. Doelgroep

Het Executive Program The New CIO-CTO-CDO is toegankelijk voor senior managers en executives van beursgenoteerde bedrijven, het midden- en kleinbedrijf, familiebedrijven en overheidsorganisaties. Deelnemers hebben binnen hun organisatie de verantwoordelijkheid voor de technologie, IT, product en/of digitale functie.

 • Recent benoemde en aanstaande CIO's, CTO’s en CDO's van grote en middelgrote organisaties
 • Ervaren CIO’s, CTO’s en IT Digital Directors die kennis willen nemen van de nieuwste academische inzichten
 • Ervaren professionals die medeverantwoordelijk zijn voor het aansturen van een technologie of digitale organisatie.

  3. Data overzicht

  Fysieke colleges

  Vanaf april 2022 vinden de fysieke programma’s één keer per maand plaats op donderdag. Ze beginnen om 12.45 uur en eindigen om 21.30 uur.
  De modules vinden op wisselende locaties plaats, allen in de buurt van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

  Module 17 april 2022The Role of the New CIO-CTO-CDO
  Module 212 mei 2022Leading the Digital & Technology Strategy
  Module 39 juni 2022Leading Innovation & Transformation
  Module 47 juli 2022Leading People, Culture & Performance
  Module 58 september 2022Leading Tech Execution & Delivery
  Module 66 oktober 2022The Convergence of Technology Vectors
  Module 710 november 2022Executive Presence & Communication
  Module 88 december 2022Boardroom, Governance & Dilemmas
  Module 912 januari 2023Global Partnerships, Ecosystems & Dilemmas
  Module 109 februari 2023Ethics & Legal Dilemmas in a Digital Society

  *Data onder voorbehoud
   

  Vanaf january 2023
  12:45 - 21:30 uur

  Module 1

  26 januari 2023

  The Role of the New CIO-CTO-CDO

  Module 2

  9 maart 2023

  Leading the Digital & Technology Strategy

  Module 3

  13 april 2023

  Leading Innovation @ Transformation

  Module 4

  11 mei 2023

  Leading People, Culture & Performance

  Module 5

  8 juni 2023

  Leading Tech Execution & Delivery

  Module 6

  29 juni 2023

  The Convergence of Technology Vectors

  Module 7

  14 september 2023

  Executive Presence & Communication

  Module 8

  5 oktober 2023

  Boardroom, Governance & Dilemmas

  Module 9

  9 november 2023

  Global Partnerships, Ecosystems & Dilemmas

  Module 10

  7 december 2023

  Ethics & Legal Dilemmas in a Digital Society

  *Data onder voorbehoud

  4. Programma

  Harvard Case Method

  The New CIO-CTO-CDO behandelt in diverse modules onder andere een aantal business cases aan de hand van de internationaal leidende Harvard Case Method. Deelnemers raken snel vertrouwd met deze methode en dit leidt tot inhoudelijke discussies over strategische vraagstukken in bedrijven. Het persoonlijk netwerk van de organisatoren zorgt ervoor dat de meest recente cases en inzichten van Harvard (corporate strategy and governance) in de sessies worden meegenomen.

  Het programma van The New CIO-CTO-CDO bestaat uit tien modules

  Door omstandigheden kan de samenstelling van het programma enigszins wijzigen. 

  Module 1: The Role of the New CIO–CTO-CDO

  De rol van de CIO-CTO-CDO verandert van delivery executive naar business leader met steeds meer impact en verantwoordelijkheden. Wat staat op de strategische agenda's van de CIO-CTO-CDO, de CEO, de RvB en de RvC en wat zijn de uitdagingen en dilemma's? Daarnaast wordt ingegaan op corporate strategie in The Age of Intelligence. Welke strategische analyses en strategieprocessen behoren bij verschillende strategische situaties. Ook wordt waarde creatie met de nieuwe business modellen van de digitale economie uitvoerig behandeld, zoals business platformen en ecosystemen.

  Module 2: Leading the Digital Technology Strategy

  In deze module wordt een framework gepresenteerd voor het ontwikkelen van een dynamische en future-proof technologie strategie, die enerzijds naadloos aansluit op de corporate en digitale strategie en anderzijds fluïde is met betrekking tot known unknowns en unknown unknowns. Daarbij wordt ook diep ingegaan op academische theorie op het gebied van Systems Thinking en Complex Systems Dynamics. Ook de dilemma’s van ambidextrous organisaties voor het faciliteren van zowel operatie als innovatie worden besproken. Verder wordt een recente Harvard Business Case behandeld.

  Module 3: Leading Innovation & Transformation

  Continue innovatie voor het introduceren van nieuwe producten en diensten is één van de belangrijkste taken van de CIO-CTO-CDO. Hoe leg je het fundament voor systematische innovatie en hoe ontwikkel je een innovatie systeem waarmee je innovatie stimuleert en dicteert binnen een organisatie. Wat zijn de uitdagingen van digitale transformatie in de praktijk. Hoe creëer je hier een effectieve blueprint en roadmap voor? Hoe kan Design Thinking en Innovation Accounting helpen bij de dimensies desirability, feasibility en viability.

  Module 4: Leading People, Culture & Performance

  Modern leiderschap vraagt om andere eigenschappen en stijl van de CIO-CTO-CDO dan de traditionele command-and-control. Maar wat zijn de belangrijkste eigenschappen voor executive leadership en hoe neem je beslissingen in turbulente tijden? Hoe kan je talent aantrekken en behouden in een high-performance cultuur en hoe draagt diversiteit daaraan bij? Daarnaast wordt gediscussieerd over de kracht van collectieve ambitie en het laten aansluiten van mensen, doelen en bedrijfsperformance.

  Module 5: Leading Tech Execution & Delivery

  Bij delivery en operatie kan de CIO-CTO-CDO voor diverse dilemma’s komen te staan. Hoe zorg je dat de executie aansluit bij strategische beslissingen in de board? Wat zijn de uitdagingen bij het snel schalen van je organisatie en technologie bij succes of het agile uitvoeren van grote complexe IT-projecten? En wat zijn de dilemma’s als het gaat om cyber security, privacy en ransomware? Ervaringen worden gedeeld door diverse top CIO’s, CTO’s en CDO's van grote internationale ondernemingen.

  Module 6: The Convergence of Technology Vectors

  In deze module wordt aandacht besteed aan de convergentie en implicaties van technologie vectors zoals quantum, nanotech, biotech, robotics, digital en artifical intelligence. Wat zijn de driving forces en hoe speelt de CIO-CTO-CDO daar een leidende rol in. Ook wordt een masterclass gegeven over het democratiseren van Big Data Platforms en wordt een Harvard Business Case behandeld over een internationaal bedrijf dat AI in alle producten, diensten en processen centraal heeft staan.

  Module 7: Executive Presence & Communication

  Wat zijn de meest effectieve manieren en strategieën voor communicatie en inspiratie binnen de board, teams, het hele bedrijf en de buitenwereld. Hoe presenteer je jezelf en hoe kan je als CIO-CTO-CDO meer macht en invloed uitoefenen door storytelling. Wat zijn daarbij je persoonlijke waarden en drijfveren waardoor je je laat leiden. Daarnaast wordt in deze module aan de hand van cases ook ingegaan op crisiscommunicatie en reputatiemanagement, cruciaal voor elke moderne CIO-CTO-CDO.

  Module 8: Boardroom, Governance & Dilemmas

  De CIO-CTO-CDO als lid van de Raad van Bestuur, strategische partner en de dynamiek in de boardroom inclusief visie op hedendaagse governance, compliance, risk en M&A. Ook wordt ingegaan op rationaliteit en irrationaliteit in de boardroom. Hoe werkt ons brein in de boardroom? Wat is de relatie tussen brein, gedrag, drijfveren en oordeel. Hebben we wel een vrije wil? Hoe narcistisch is de CIO-CTO-CDO en wat is de impact daarvan op prestaties. Verder worden ervaringen en dilemma's gedeeld door een ervaren bestuurder en commissaris bij beurs en niet-beurs genoteerde ondernemingen.

  Module 9: Global Partnerships, Ecosystems & Dilemmas

  Hoe richt je als CIO-CTO-CDO in een steeds complexere wereld de supply chain in, waarbij manufacturing en distributie vaak over meerdere landen, culturen en tijdzones heenlopen. Met welke onzekerheden hebben we te maken? Welke mogelijkheden, do’s en don’ts zijn er bij het opstellen van een sourcing strategy in een connected wereld. Verder wordt in deze module het bestaan van meervoudige zich tegelijkertijd voortbewegende economische cycli besproken – en de dynamiek en interactie tussen beide. Een fireside guest zal in gesprek gaan met de deelnemers over het bouwen van ecosystemen.

  Module 10: Ethics & Legal Dilemmas in a Digital Society

  De relatie tussen technologie en de mens wordt steeds belangrijker. Met welke mogelijkheden, onmogelijkheden en dilemma’s heeft de CIO-CTO-CDO te maken in onze digitale maatschappij. Hoe overweeg je de ethische, juridische en sociale implicaties. Hoe zorg je voor fairness, transparency en unbiased machine learning. En welke kant gaat het op met betrekking tot Europese wetgeving? Experts op het gebied van ethiek en wetgeving verzorgen masterclasses en gaan in op de uitdagingen.

  5. Docenten en fireside guests

  In elke module van The New CIO-CTO-CDO worden masterclasses gegeven door hoogleraren, top managers, experts, ondernemers, commissarissen, thought leaders en collega CIO’s, CTO, CDO's. Internationale sprekers en fireside guests zullen tijdens het programma aansluiten om in een informele setting actuele topics en dilemma’s te bespreken. 

  De volledige lijst met alle docenten en fireside guests is te vinden in de brochure.

  6. Kosten en locatie programma

  De kosten voor dit executive program met topsprekers uit de wetenschap en de internationale bedrijfspraktijk, incl. lesmateriaal en diners tijdens de 10 programmadagen bedragen € 15.400,-. De mogelijkheid bestaat om flexibel deel te nemen vanaf 4 modules.

  Kosten afzonderlijke modules: 4 modules € 7.750,-, elke module extra € 1.540,-. Deze bedragen zijn vrijgesteld van BTW. De prijs is incl. diners en uitrijkaarten.

  Per 1 november is de prijs als volgt:
  € 16.499,= voor 10 modules
  € 8.250,= voor 4 modules
  € 1.750,= elke extra module

  Aangezien een aantal vergaderzalen op de campus verbouwd wordt, kan het Executive Programme The New CIO-CTO-CDO plaatsvinden op een andere locatie in Rotterdam, bijvoorbeeld in Novotel Brainpark Rotterdam.

  7. Nadere informatie en contact

  Certificaat

  De deelnemers ontvangen een certificaat van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

  Terugkomdag

  Voor de alumni van The New CIO-CTO-CDO wordt separaat eenmaal per jaar een terugkomdag georganiseerd, waarin actuele onderwerpen worden besproken. 

  Download het inschrijfformulier van het Executive Programme 'The New CIO-CTO-CDO'

  Voor alle praktische zaken en nadere informatie over de opleiding kan men zich richten tot de Programme Manager van de opleiding: Jacqueline van der Steen

  Jacqueline van der Steen

  E-mailadres
  esaa-cio@ese.eur.nl
  Telefoonnummer
  010 - 408 28 64
  Kamer
  Van der Goot Building, Kamer M5-32
  Adres
  Burgemeester Oudlaan 50
  3062 PA
  Rotterdam
  Postadres                       ESAA Erasmus Universiteit Rotterdam
  Postbus 1738
  3000 DR Rotterdam
  Mobiel 06 – 36 34 10 88

  Vergelijk @count opleiding

  • @title

   • Tijdsduur: @duration
  Vergelijk opleidingen