Masterclass Grondslagen van Geluk

 1. Introductie
 2. Programma
 3. Programmaleiding
 4. Docenten en gastsprekers
 5. Doelgroep
 6. Informatie
 7. Inschrijven
 8. Contact

1. Introductie

Wat mag u van het programma verwachten?

Geluk is van belang voor een ieder. Sommigen vinden een geweldige baan of carrière belangrijk, anderen willen succesvol zijn als ondernemer. Veel mensen willen een goede relatie met hun partner, met hun vrienden en met andere dierbaren, de meesten vinden hun gezondheid belangrijk.

Als je je afvraagt wat de gemeenschappelijke deler is, kom je uit bij geluk – levensgeluk. Zelfs nut (utility) als het ultieme economisch doel blijkt gekoppeld aan geluk. Tegelijkertijd is geluk voor velen een ontastbaar en zelfs zweverig begrip. En al helemaal binnen de economische context van organisaties. Daarom organiseert de Erasmus Universiteit de Masterclass ‘Grondslagen van Geluk’ voor een ieder die gefundeerd meer van geluk wil weten, het tastbaar wil maken en zich er vanuit zijn functie professioneel mee bezig wil houden, of dat overweegt te doen.

De Masterclass ‘Grondslagen van Geluk’ geeft een goed en helder overzicht in geluk (happiness, well-being) als psychologisch, sociologisch én macro-economisch fenomeen. Wat is geluk en wat zijn de verschillende niveaus? Is geluk meetbaar en zo ja hoe dan? Wat is de historie van het denken over geluk en wat is het toekomstperspectief? Dit zijn enkele van de vragen die aan de orde komen. De Masterclass combineert de laatste wetenschappelijke inzichten aan de hand van de World Database of Happiness, die door de Erasmus Universiteit is opgezet en wordt beheerd, met de kennis en inzichten van vooraanstaande academici en ‘thought leaders’ uit de (bedrijfs)praktijk. De Masterclass is de ideale voorbereiding zowel op het Executive Program ‘Het Rendement van Geluk’ als op het Executive Program ‘Het Rendement van Geluk in het publieke domein’.

2. Programma

Inhoud dag 1:

Wetenschap van Geluk

 • Geluk in de filosofie
 • Inleiding in de gelukswetenschap
 • Meten van geluk & World Database of Happiness
 • De wereld vraagt om geluk

Inhoud dag 2:

Bronnen van Geluk

 • Geluk en bezinning
 • Lessen uit de positieve psychologie
 • Geluk in de genen
 • De toekomst van geluk

Naar boven

3. Programmaleiding

 • Prof.dr. Ruut Veenhoven

  Socioloog en emeritus- professor aan de Erasmus Universiteit met als leeropdracht ‘sociale condities voor menselijk geluk’. Vanwege zijn expertise en onderzoek naar factoren die van invloed zijn op subjectieve geluksbeleving staat hij bekend als de ‘geluksprofessor’. Momenteel richt zijn onderzoek zich vooral op kwaliteit van leven. Professor Veenhoven is beheerder van de ‘World Database of Happiness’ en hoofdredacteur van de ‘Journal of Happiness Studies’.

 • Drs. Guy van Liemt RM
  Is bedrijfseconoom en executive director EHERO (Erasmus Happiness Economics Research Organization), kerndocent binnen SRM en Instituut HR Bedrijfskunde, heeft zitting in verschillende adviesraden, adviseert diverse grote ondernemingen en verzorgt lezingen onder meer over de rol van purpose binnen organisaties. Guy is in verschillende marketingfuncties werkzaam geweest voor onder meer Procter & Gamble.

4. Docenten en Gastsprekers

Vooraanstaande academici en ‘thought leaders’ uit de (bedrijfs)praktijk delen op betrokken en interactieve wijze hun kennis en ervaring met u.

5. Doelgroep

De Masterclass is ontwikkeld voor directeuren, bestuurders, ondernemers, managers, (zelfstandig) adviseurs en beleidsmakers die gefundeerd meer van geluk willen weten, meer grip op geluk willen hebben en zich er professioneel mee bezig houden, of dat overwegen te doen. De Masterclass kan los gevolg worden, en vormt een essentiële voorbereiding op de beide Executive Programs ‘Het Rendement van Geluk’ en het programma ‘Het Rendement van Geluk in het publieke domein’.

Naar boven

6. Informatie

Locatie en data

De Masterclass duurt twee dagen (vijf dagdelen). Het programma, inclusief diner, start de eerste dag om 09.30 uur en duurt tot 18.00 uur de volgende dag. Gelegenheid tot overnachten is op de locatie aanwezig.

Najaar 2022
dinsdag 13 en woensdag 14 september 2022

Voorjaar 2023
dinsdag 14 en woensdag 15 maart 2023

Najaar 2023
dinsdag 12 en woensdag 13 september 2023

Het programma zal uitsluitend in fysieke vorm doorgaan.

Het Rendement van Geluk

Het Executive Program ‘Het Rendement van Geluk’ is een natuurlijk vervolg op de Masterclass. Deze leergang gaat verder waar de Masterclass is geëindigd. Dit Executive Program bestaat uit zes modules die zich concentreren op geluk in organisaties vanuit een bedrijfseconomisch perspectief. Centraal staat geluk als holistisch en bedrijfskundig concept voor organisaties (‘organisational happiness’) waarbij geluk niet alleen als werkgeluk of vanuit het werknemersperspectief zal worden opgevat, maar zal worden behandeld vanuit het perspectief van alle stakeholders. U kunt denken aan onder meer de volgende thema’s:

 • Organizational Happiness als bedrijfskundig concept (sociale transities, organisational health)

 • Gelukkige medewerkers (HR-aspecten incl. flow/engagement, autonomy, beloning, etc.)

 • Gelukkig samenwerken en innoveren met oog voor de mens (sociale innovatie)

 • Gelukkige klanten & consumptie (marketing & sales, purpose, keuzevraagstukken)

 • Gelukkige eigenaren & financiers (aandeelhouders en andere vermogensverschaffers, finance)

 • Gelukkige leiders / executives, geluk in de boardroom (leiderschapsvraagstukken)

Meer informatie over de leergang 'Het Rendement van Geluk' vindt u hier.

Studiekosten

De kosten voor deze tweedaagse Masterclass bedragen €1.950,-. Dit bedrag is vrijgesteld van BTW. Kosten voor eventuele overnachting zijn voor eigen rekening.

Certificaat

Deelnemers ontvangen na afloop van de Masterclass een deelnemerscertificaat van ESAA Erasmus Executive Programs.

7. Contact en inschrijven

Inschrijfformulier Masterclass Grondslagen van Geluk

Voor alle praktische zaken en nadere informatie omtrent de Masterclass ‘Grondslagen van Geluk’ kan men zich richten tot:

Aartie Bhawaniebhiek

E-mailadres
geluk@ese.eur.nl
Telefoonnummer
010 - 408 14 15
Kamer
M5-34
Ruimte
Van der Goot
Adres
Burgemeester Oudlaan 50
3062 PA
Rotterdam

Postadres                       

ESAA Erasmus Universiteit Rotterdam
Postbus 1738
3000 DR Rotterdam

 • Erasmus School of Accounting & Assurance is als onderwijsinstelling erkend door de NBA en is daardoor gerechtigd PE-uren toe te kennen aan onderwijsactiviteiten. Het aantal PE-uren voor deze Masterclass bedraagt 15 uren.

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen